Sivut

tiistai 28. joulukuuta 2010

Jo Nesbo: Kukkulan kuningas

Kirjan nimi: Kukkulan kuningas
Kirjoittaja: Jo Nesbo
Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaistu: 2008/2009
Sivuja: 243
Mistä minulle: Kirjastosta.
 
 
 
Kukkulan kuningas on toinen lukemani Jo Nesbon kirjoittama romaani. Toisin kuin käsittääkseni kaikissa muissa Nesbon romaaneissa, Kukkulan kuninkaan päähenkilönä ei seikkaile Harry Hole. Kirjan etuliepeessä mainitaan, että tämän erillisen teoksen tekijänoikeustuotot ohjataan Nesbon perustaman säätiön kautta Afrikkaan lukutaitokampanjaan.

Hauska sattuma on, että niin Kukkulan kuningas kuin eilen esittelemä Twenties Girlkin sijoittuvat headhunting -maailmaan. Uusien kykyjen metsästäjänä Kukkulan kuninkaan päähenkilö Roger Brown painii omassa ylhäisessä sarjassaan. Tavallisen kykyjenetsijän sijaan hän onkin suorastaan pääkallonmetsästäjä.

Rogerin elämä on ulkoisesti täydellistä: Loistava ura, jättimäinen talo, upea vaimo. Vaimo on itse asiassa niin upea, että Roger kokee painivansa tosiasiassa vähän alemmassa sarjassa. Kun Roger vielä on kieltäytynyt yhteisestä lapsestakin, tarvitaan suhteen koossa pitämiseen kalliit kulissit, joita edes menestyksekäs ura pääkallonmetsästäjänä ei riitä rahoittamaan. 

Roger tekeekin "pientä sivubisnestä" taidevarkaana. Pienet keikat eivät riitä kulissien maksamiseen, mutta onneksi pääkallonmetsästyksen kautta törmää toisinaan myös vähän isompiin kaloihin ja hakijoita haastatellessa saa samalla viattomasti urkittua taideaaretieden sijainninkin. 

Kukkulan kuningas piti loistavasti otteessaan, aivan kuten aiemmin lukemani Lumiukkokin. Nesboa on sanottu Norjan Henning Mankeliksi, mutta minun täytyy kyllä myöntää pitävänäi Nesbosta enemmän. Kirjat etenevät mielestäni vauhdikkaammin, käänteitä on enenmmän ja paasausta vähemmän. Ehdottoman loistavaa jännärilukemista siis.

5 kommenttia:

  1. Pidän Nesbosta myös, hän on ehdottomia suosikkejani jännityskirjailijoiden joukossa. Nykyään kustantamot tuntuvat julkaisevan aivan valtavasti pohjoismaista dekkari- ja jännärikirjallisuutta ja ei ihmekään, niin hyvin se myy. Itse en vaan jaksa oikein innostua enää uusista nimistä, pysyttelen näiden vanhojen tuttavuuksien tuotannossa. Nesbon ohella suosikkejani ovat perinteiset Holt, Fossum, Mankell, Läckberg, Marklund..

    VastaaPoista
  2. Louna: Totta, ja mikä minusta on mielenkiintoista myös, niin pohjoismaista, tai no etupäässä skandinaavista jännitystä tunnutaan julkaisevan ihan mielettömän paljon myös saksaa ja englantia puhuvassa Euroopassa.

    Minäkään en pysy uusista enää edes perässä. Kun dekkareita/jännitystä tulee luettua muutenkin ehkä n. 5 kirjaa vuodessa, niin pysyy mielellään niissä tutuissa ja turvallisissa... Marklund ja Mankell ovat ainuita tuttuja minulle edes noista luettelemistasi.

    VastaaPoista
  3. Sarjassamme kirjailijoita joihin on pitänyt tutustua.. vielä minä jonain päivänä ehdin;)

    VastaaPoista
  4. Teresit: Nesboon kannattaa kyllä ehdottomasti jossain välissä tutustua jos jännitysgenrestä yhtään pitää :). Jostain syystä uppoavat minuun jopa paremmin kuin Larssonit (joista toinen on ollut kesken kesästä saakka...).

    VastaaPoista
  5. aika hyvin tuovat esiin Kniga kustantamon tuotteita, hyviä ja helppoja luettavia, nesbö on hyvin esillä ja jos tämän tyyppisistä pitää niin roslund&hellström on varmasti hyvä lisä lukemistoon

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!