Sivut

maanantai 12. syyskuuta 2011

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Taivaalta pudonnut eläintarha

Kirjan nimi: Taivaalta pudonnut eläintarha
Kirjoittajat: Pasi Ilmari Jääskeläinen
Kustantaja: Atena
Julkaistu: 2008
Sivuja: 414
Mistä minulle: Omin rahoin jostain nettikaupasta (Adlibris)

Taivaalta pudonnut eläintarha, Missä junat kääntyvät, Olisimmepa mekin täällä, Oi niitä aikoja: elämäni kirjastonhoitajattaren kanssa... Pasi Ilmari Jääskeläisen novellien mielenkiintoiset nimet lupaavat paljon. Sisältö onnistui täyttämään hyvien nimien asettamat odotukset.
  
Kuten varmaan kaikissa novellikokoelmissa, sisältö oli kiinnostavuudeltaan osin vaihtelevaa. Joihinkin novellelihin en oikein päässyt sisälle, mutta jo alussa luetellut hauskanimiset novellit korvasivat kyllä helposti lievät notkahdukset välissä. 
Kirjailija oli varmasti miettinyt novellien järjestystä pitkään, tarkkaan ja harkiten, mutta kaikkein mielenkiintoisimmilta kuulostavat eli Taivaalta pudonnut eläintarha ja Missä junat kääntyvät oli tietenkin luettava ensin. Aloitin kuitenkin kiltisti esipuheesta, ja siitä voikin antaa tällä kertaa erikoiskiitokset: se toimi jo yhtenä novellina. Esipuheessa Jääskeläinen avaa myös reaalifantasian käsitettä, joka on, noh, väljä ja aika moneen sopiva. Mihinkään tiukkaan genreen ei yksioikoisesti kaikkia näitä novelleja tosiaan voi puristaa, mutta arkitodellisuuden tuolla puolella mennään joka tapauksessa reipasta kyytiä.

Pidin novellikokoelmasta jopa selvästi enemmän kuin Jääskeläisen romaaneista Lumikko ja yhdeksän muuta ja Harjukaupungin salakäytävistä. Eivätkä nekään ole huonoja. Novellien sisältöjä en nyt avaa enempää, uteliaimmat voivat tutustua Ylen elävästä arkistosta löytyvään Taivaalta pudonneen eläintarhan esittelyyn aamun kirjana vuodelta 2008,  se löytyy täältä. Novellista Olisimmepa mekin täällä täytyy kuitenkin paljastaa, että se toimi erikoishyvin ajallisesti lähellä Tarinoita tuonpuoleisista luettuna. 

Jos tällainen kuva olisi ollut Jääskeläisen kirjassa, kyltin toisella puolella tuskin olisi lukenut 30.

 Joka tapauksessa, mitä tähän loppuun muuta sanomaan kuin hienoaloistavaamahtavaa! Tämä kirja kannatti jopa ostaa, lyhyisiin tarinoihin tulee palattua paljon todennäköisemmin kuin kokopitkään romaaniin. Ehkä ne eivät-niin-sykähdyttäneet novellitkin koskettavat jonain toisena hetkenä enemmän. 

Kirjan kustantanut Atena on muuten julkaissut ihan viime päivinä Taivaalta pudonneen eläintarhan sähkökirjana. Lopuksi vielä päivän ihmetyksenaihe: Tiedättekö, riippuuko kirjailijan kirjasta saama tuotto jotenkin kirjan jälleenmyyntihinnasta? Adlibriksen sivuilla hinta oli 23,30 euroa, suomalainen.com:in 32,25 euroa. Atena pyytää sähkökirjasta 25 euroa (auts! Ja hinnan alla lukee muuten postikulut 3,90 e, onhan tämä virhe, onhan?). Kirja oli minulle puhdas heräteostos, hinta oli tässä kohtaa ratkaiseva tekijä. Pari kymppiä melko varmasti hyvästä kovakantisesta on ok, yli 30 euroa ei valitettavasit oikeastaan koskaan. Kenenköhän riistämistä tässä on siis mahdettu tukea? Uskaltaako joku tunnustaa, saako kirjailija kirjasta saman tuoton, oli se sitten myyty a) kustantamon omien sivujen kautta, b) Suomalaisen kirjakaupan kautta c) Adlibriksen kautta? Adlibris vs. muut jälleenmyyjät -hintaero on kuitenkin 10 e, mikä tuntuu jo todella paljolta. Jotenkin en kuitenkaan usko, että kirjailijakaan rikastuisi yhdestä kirjasta kokonaisen kympin enemmän, jos lukija ostaa sen vaikka Suomalaisesta kirjakaupasta verrattuna siihen, että tilaisi sen nettikaupasta.  

7 kommenttia:

  1. Ymmärtääkseni kirjailijan osuus on sopimuskohtainen, joka ei riipu myyntipaikasta.
    Sähkökirjan iso hinta johtuu usein mm. siitä, että sen ALV on isompi kuin paperisen kirjan. Kirjan alv:han on tavallista alhaisempi.

    Minä ostin tämän kokoelman itselleni Akateemisesta, hintaan 8e :P Ihan kovakantisena.
    Suomalaisen hinta on luultavasti isompi siksi, ettei heillä ole tuotetta varastossa, vaan joutuvat tilaamaan sen Ateenalta. Näin ollen hinta nousee, koska eihän Suomalainen halua jäädä omasta katteestaan paitsi.
    Akateemisen kappale oli taas alemyynnistä ylijäänyt laarissa oleva kappale. Siitä haluttiin vain eroon ja siksi hinta on alhainen. Kun alejäämät on myyty, niin Akateemisessakin tämän hinta nousee, koska joutuvat tilaamaan sen sitten suoraan kustantamolta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä valaisi jo vähän. Tuosta sähkökirjojen hinnoittelusta onkin ollut aikaisemmin puhetta. Siitä oli muuten tosi mielenkiintoinen juttu toissaviikon Tekniikassa ja taloudessa (joo tiedän, kuulostaa TOSI mielenkiintoiselta :P). Kuitenkin, siinä WSOY:n e-kirjoista vastaava tuottaja Liisa Riste totesi, että parhaita e-kirjoja on ladattu kymmeniä. SIIS EI JUURI MITÄÄN. Ymmärrän tuon alv-kysymyksen ja hallitsen prosenttilaskun, mutta silti tekisi välillä mieli napauttaa kustantamoja ja kysyä että kannattaisiko vaikka kokeilla myydä jotain uuttuutta surkeaan 12 euron e-kirjahintaan. Tappiotkaan eivät nimittäin voi olla kovin isot jos latausmäärät ovat tuota muutamien kymmenien luokkaa...

    Adlibriksen ja muiden välinen hintaero jäi vielä askarruttamaan, toivon että joku tulee selvittämään sitäkin :).

    VastaaPoista
  3. Heips! Juu, kirjailija ei saa sen enempää kuin kustantajan kanssa on sovittu. Minusta on suorastaan röyhkeää nähdä, miten paljon jotkut puljut ottavat välistä esim. oman kirjani kohdalla..

    VastaaPoista
  4. Nettikaupat (kuten ymmärtääkseni Adlibriskin on?) ovat lähes aina halvempia kuin ei-nettikaupat (Suomalainen, Akateeminen ym.).
    Ostaja maksaa kirjan hinnassa aina mm. myyjän palkkaa, myymäläkuluja, logistiikkaa ym. Nettikauppa välttyy paljon näiltä kuluilta, joten se pystyy pitämään kirjan hinnan silloin alhaisempana.

    VastaaPoista
  5. Jos en väärin muista, kirjailijan prosentit lasketaan ulosmyyntihinnasta, joka on siis kai se hinta, jolla kustantamo myy kirjoja eteenpäin kaupoille. Eli kun kauppa riistää vaikka 30 euroa, kirjailijan osuus ei kasva. Käytännössä itse arvelen tienaavani noin 3 euroa / myyty kirja. Alekorimyynnistä ei kai tule mitään, ainakaan kaikissa tapauksissa.

    VastaaPoista
  6. Helmi-Maaria Pisara: Ahaa, rahat meneekin siis kustantajan tai kirjakaupan kassaan, ei siis missään nimessä kirjailijan. Uskon kyllä, että kirjailijasta tuntuu pahalta nähdä kirjojansa myytävän ei-ostettavaan hintaan :(.

    Morre: Tuo on ihan totta, mutta ihmettelen tätä Suomalaisen kirjakaupan nettikaupan hinnoittelutaktiikkaa: Sehän on ihan yhtä kallis kuin fyysinen kauppakin!

    pazi-i-j: Kiitos valaisevasta ensikäden tiedosta. Nyt voin siis pitää itseäni ennemminkin kustantamon riistäjänä kuin kirjailjian riistäjänä, ja kirjailijaystävälliselle ihmiselle se on tietysti ehdottomasti hyvä juttu. Kustantamo varmaan itse nettoaa eniten myymällä kirjoja suoraan itse?

    VastaaPoista
  7. Tottakai fyysisiä myymälöitä omaavan ketjun nettihinnat ovat kalliimpia kuin pelkän nettikaupan. Suomalaisessa ei ole mitenkään korvamerkitty nettikaupan katetta ja myymäläkatetta. Kaikki rahat kumminkin menevät samaan kirstuun. Nettikaupan kirjojen tuotolla maksetaan myös fyysisten myymälöiden kuluja.
    Joskus fyysisiäkin myymälöitä omaavan ketjun nettikaupan hinnat voivat olla alhaisempia kuin myymälän hinnat. Näin esim. Akateemisella. Tällöinkään Akan hinnottelu ei pärjää kokonaan netissä toimivalle ketjulle (joku yksittäinen poikkeus voi olla).

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!