Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Kirjan nimi: Nälkäpeli
Kirjoittaja: Suzanne Collins
Kustantaja: WSOY
Julkaistu: 2008
Sivuja: 335
Mistä minulle: Kirjastosta varausjonon kautta
Joskus joku kirja alkaa hyppiä nenän eteen niin monessa yhteydessä, että sen lukemista ei vain enää voi välttää. Näin kävi Nälkäpelille. 

Ensin pitkään seuraamani Buttermilk Bisquits -blogin kirjoittaja kertoi tässä postauksessa hullaantuneensa trilogian ensimmäisestä osasta. Sitten Kirjamielellä -blogin marjis jatkoi hehkutusta ja heinäkuisella Kalifornian automatkalla Harry Potterin kaltaisesta seuraavasta menestyjästä radiossa puhuttaessa Nälkäpeli (The Hunger Games) nousi taas esiin. Kirja on mukana myös Raijan, Liinan ja marjiksen koostamalla Spefin 101 helmeä -listalla

Vaikka ensimmäinen Nälkäpeli -kirja on kirjoitettu "jo" 2008, se on tainnut nousta nyt uudestaan kuuluisuuteen ensi vuonna ensi-iltansa saavan elokuvan ansiosta. Elokuvista ja kirjasarjasta povataan jo kovasti ainakin Twilightin veroista massahurmoksen aiheuttajaa, ja ainekset tähän ovatkin hyvin kasassa.

Nälkäpeli sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen: Teknologia on hyvin edistynyttä siltä osin kuin sitä on käytössä, mutta jonkinlainen maailmanloppumainen mullistus on koettu. Kirja vaikuttaa sijoittuvan nykyisen USA:n alueelle jota kutsutaan Panemiksi, muun maailman kohtaloon ei oteta kantaa. Ihmiset elävät vyöhykkeillä, jotka ovat tiukasti rikkaan pääkaupungin, Capitolin hallinnassa. Vyöhykkeitä oli alun perin 13, mutta Capitolille niskoitellut kolmastoista vyöhyke on jyrätty maan tasalle.

Vyöhykkeiden asukkailla ei käytännössä ole mahdollisuutta pitää yhteyttä muiden vyöhykkeiden asukkaisiin. Melkein kaikki elävät säännöstellyssä kurjuudessa. Vyöhykkeiden tehtävät ovat selkeästi erilaistuneet: Yhdessä tuotetaan hiiltä, toisessa ruokaa, kolmannessa lääkkeitä ja niin edelleen. 

Muistutuksena ylivoimastaan Capitol järjestää vuosittain Nälkäpelin, johon kahden nuoren kustakin vyöhykkeestä on osallistuttava. Osallistujat arvotaan elonkorjuujuhlaksi nimetyn tapahtuman yhteydessä. Kilpailu televisioidaan Big Brothermaiseen tapaan kaikille vyöhykkeille.

Vyöhykkeeltä 12 tyttöosallistujaksi päätyy köyhissä oloissa kasvanut Katniss. Nälkäpelin säännöt ovat yksinkertaiset: Vyöhykkeiden edustajat, tribuutit, suljetaan rajatulle luonnonalueelle, heille annetaan mukaan joitain tarvikkeita, ja heidän on taisteltava niin pitkään kunnes vain yksi osallistuja on hengissä. 

En paljasta tapahtumista enempää jotta lukemisen ilo säilyisi muillakin. Juoni on erittäin vetävä eikä kirjassa ole muutenkaan moittimista: Vaikka kirjaa markkinoidaan nuortenkirjana, siinä ei ole Twilight -suomennosten kaltaista lässytystä eikä lukijoita yritetä valistaa eikä asioita alleviivata. Asetelma on mielenkiintoinen ja Collins on tehnyt hyvää työtä mielenkiintoiset ja uskottavat olosuhteet tapahtumien taustaksi rakentaessaan.

Trilogian toinen osa odottaa jo kirjaston varaushyllyssä, ja se pitää mennä noutamaan heti maanantaina. 

EDIT 27.3.2012: Kommentit vasta ilmestyneestä Nälkäpeli -elokuvasta uudessa postauksessa

3 kommenttia:

  1. Juuri kuulin suosituksen tästä kirjasta, ja tämä on luettava. Kiitos arviosta!

    VastaaPoista
  2. Hyvin osuttiin tämän kanssa samaan päivään :-)

    Minäkin tykkäsin!

    VastaaPoista
  3. Valkoinen kirahvi: Lue ihmeessä, ole hyvä vaan :).

    Booksy: Hih, hassu sattuma :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!