Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kirjallinen 2010

Aamuvirkku yksisarvinen kuuluu vielä selkeästi kirjablogien juniorisarjaan; Ikää ei ole  edes vuotta. Kirjallisuuskatsauksessa 2010 ulotettakoon nyt kuitenkin perspektiivi myös ennen blogia -aikaan. 

Vuosi 2010 jää minulle ehdottomasti mieleen loistavana kirjavuotena niin määrällisesti (74 luettua kirjaa) kuin laadullisestikin. Kerrottakoon tässä välissä, että lukuinnostukseni uudelleenstarttasi kunnolla oikeastaan vasta keväällä 2009. Sitä ennen lukeminen arkipäivän tapana oli monta vuotta kadoksissa. Olen kyllä aina lukenut mielelläni, mutta opiskelujen alkuaikoina lukeminen rajoittui "kiireiden" takia lähinnä loma-aikoihin. Valmistumisen aiheuttama kirja-ahminta muuten näkyy loistavasti myös 2010 luetuissa kirjoissa: Valmistuin huhtikuussa, ja toukokuussa onkin sitten paettu todellisuutta oikein kymmenen kirjan voimin :). 


Jotain mennyttä, jotain tulevaa.
 
Tässä pieni esittely minuun vaikuttaneista kirjallisen maailman ilmiöistä ja tapahtumista 2010.

Vuoden kirjailijalöytö:
Haruki Murakami. Luin viime vuonna Murakamilta kirjat Kafka rannalla, What I talk about when I talk about running, Hardboiled Wonderland and the End of the World, Suuri lammasseikkailu, Sputnik, rakastettuni, After Dark ja Norwegian Wood. Jos on lukenut samalta kirjailijalta vuoden aikana seitsemän kirjaa, niin kyllä sen on täytynyt jonkinlainen vaikutus tehdä. Jostain syystä tämän vahvasti länsivaikutteisen japanilaisen surrealistiset maailmat ja niiden maagiset sattumukset uppoavat minuun loistavasti, ihan kuten vähemmän fiktiiviset teoksetkin. Ja tiedättekö mikä on parasta? Lukemattomia Murakameja on vielä jäljellä, ja kirjailija on vielä elossa, eli tämä riemu ei välttämättä lopu vielä hetkeen :). 

Vuoden kauhu:
Richard Matheson: Olen legenda on erittäin helppo palauttaa mieleen vieläkin. Pieni, ohut ja kauan sitten (1954) kirjoitettu kirja  on tehnyt ihmeellisen pysyvän muistijäljen.

Vuoden fantasia:
Susanne Clarke: Jonathan Strange ja Herra Norrell. En muista olenko aikaisemmin kertonut, mutta ko. kirja vaati minulta kolme yritystä ennen kuin sain sen loppuun (ensimmäisillä kerralla pääsin muistaakseni sivulle 30, toisella ehkä sivulle 100... Kirja on siis ollut minulla kesästä 2007). Kun aloitin kolmannen lukuyrityksen, kirja vetäisi maagisella imulla mukaansa eikä maagikkojen seikkailuiden ja teen juonnin seuraamista olisi malttanut millään lopettaa. 







Runsaat alaviitteet voivat saada Jonathan Strangen ja Herra Norrelin toimista lukevan hyytymään, kuten itselleni siis kävi kahdesti. Tästä kirjasta riittäisi kuitenkin luettavaa vähän pidemmällekin oleilulle autiolla saarella.
 
Vuoden scifi ja vuoden suoritus:
Hannu Rajaniemi: The Quantum Thief. Vaikka minulla on vilkas mielikuvitus, niin jollain on kyllä selvästi vielä vilkkaampi. The Quantum Thief odottaa minulla toista lukukertaa, tosin jotta ihan kaikki ihmeellisyydet välittyisivät kunnolla, suomeksi käännetty Kvanttivaras voisi olla fiksu valinta. Rajaniemelle kiitokset myös Murakamin löytymisestä (muistaakseni luin koko Harukista ensimmäisen kerran Optiossa olleesta Rajaniemen haastattelusta joskus syksyllä 2009) ja erittäin lukuisista google -osumista, tilastoja seuratessa olen huomannut että The Quantum Thief -postauksen kautta tullaan edelleen blogiin monen monta kertaa päivittäin.

Vuoden opetus:
Minun ei pidä enää yrittää lukea Cecelia Ahernia. Koskaan.

Vuoden pettymys:
Anne Ricen Veren vangit ja Vampyyri Lestat. Kai minä sitten vaan tykkään vähän vähemmän klassisista vamppyyreita. Dracula muuten odottaisi hyllyssä...

Vuoden kiitokset:
Kiitokset kaikille supermukaville lukijoille ja kanssabloggaajille! Olette kyllä kirjallisen vuoden yllätyshuipentuma :).  Muiden blogien kautta olen saanut monen monta vinkkiä omiin lukemisiin. Omaa blogia on myös ehdottoman hauska kirjoittaa, ja vielä motivoivampaa se on kun täällä ainakin tilastojen mukaan pyörähtää jo ihan hurjasti jengiä päivittäin! Kiitos!

Entäs sitten 2011? En tee lupauksia, mutta haluaisin lukea 2011 ainakin vähän enemmän suomalaista kirjallisuutta kuin aiemmin. Sallan postauksia lukiessa on usein tullut olo, että yrittää aina pyrkiä mustikkaan vaikka mansikoitakin olisi lähempänä tarjolla. Pitää siis kokeilla. Ainakin Waltaria haluaisin ehdottomasti lukea lisää, Sinuhe Egyptiläisen luin joskus teininä vuosia sitten ja pidin kyllä siitä kovasti. 

Toinen, itse asiassa vähän ristiiritainan projekti on lukea noita omaan hyllyyn haalittuja vielä lukemattomia kirjoja "pois alta". Erityisen pistävästi hyllystä tuijottavat Hal Duncanin Vellum ja Ink ja pitkä lista klassikoita Kotiopettajattaren romaanista Humisevaan harjuun. Ja kaksi hyllyssä odottavaa ensimmäisestä kuvasta pilkistävää Murakamia tulee taatusti luettua jossain välissä.

Hieman myöhässä mutta kuitenkin: Hyvää kirjallista vuotta 2011 jokaiselle lukijalle!

10 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen ja hauska raportti vuoden kirjoistasi. :) Toivottavasti tälle vuodelle osuu paljon hyviä kirjalöytöjä!

    VastaaPoista
  2. Heh, muistan itsekin joskus vuosia sitten jättäneeni tuon Clarken teoksen kesken, kun ei vain napannut. Se on kuitenkin jäänyt vähän kummittelemaan mieleeni ja haluaisin kyllä kokeilla sitä joskus uudestaan.

    VastaaPoista
  3. Heippa!

    Täällä ilmoittautuu yksi toinen lukutoukka, joka löysi juuri blogisi ja rakastui ennen kaikkea lauseeseen "Minun ei pidä enää yrittää lukea Cecelia Ahernia. Koskaan.". Olen niin samaa mieltä, ja mitä ihmettä ne ihmiset oikeen hehkuttaa?! :D

    Jään lueskelemaan. Iloista alkavaa vuotta!

    Terkuin, Ioanna

    VastaaPoista
  4. I am legend on tosiaan mieleenpainuva, varsinkin jos on nähnyt uusimman elokuvaversion, niin erilainen se on... Taisi erottua juonellisilla ratkaisuillaan jo ilmestymisaikanaan :-)
    Hyvää kirjavuotta!

    VastaaPoista
  5. marjis: Toivotaan todellakin!

    Jossu: Noniin, selkeästi aika uudelle yritykselle :). Aikaa kannattaa kuitenkin varata aika paljon...

    Ionna: Tervetuloa! Välillä on tosiaan noista Aherneista käytyä keskustelua seuratessa tuntunut, että olen varmaan lukenut jotain kökönnettyjä versioita, mutta ei...

    Booksy: Minä en ole nähnyt mitään Olen legendan elokuvaversiota, luulen kyllä että en uskaltaisi edes katsoa :D.

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva raportti vuoden kirjoista :). Ja Murakamista olen aika pitkälti samoilla linjoilla kanssasi: Murakami vaan on hyvä :).

    VastaaPoista
  7. Mukava kuulla että kiinnostusta kotimaiseen on herännyt... Löytyyhän sieltä vaikka minkälaista!

    Satunnaisena suosituksena: kokeilepa Helmi Kellokummun novelleja, niissä on lappilaista realismia, mahtavaa kieltä ja äkkiarvaamattomia käänteitä.

    VastaaPoista
  8. Tätä olikin todella ilo lukea!

    Toivon, että Murakamista tulee minulle nyt alkaneen vuoden suuri löytö. En nimittäin ole lukenut hänen teoksiaan vielä, mutta olen päättänyt saada Kafkan rannalla käsiini pian.

    Clarken kirja on ollut minulla kesken jo kolme vuotta.. Sinun kokemuksesi mukaan kannattaisi siis vielä yrittää.

    Ja Cecilia Ahern. Oijoi, hänen kirjansa PS Rakastan sinua kelpasi meillä vain painoksi lapsen taaperokärryyn, jottei heppoisen muovinen kärry kippaa ;)

    Hyvää alkanutta lukuvuotta!

    VastaaPoista
  9. Rooibos: Kiitos!

    Salla: Kiitos vinkistä, en ole aiemmin kuullutkaan mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    lumiomena: Toivottavasti Murakamille ei nyt kaiken hehkutuksen jälkeen tule liikaa paineita... Mutta tuon Clarken kanssa kannattaa tosiaan kokeilla nappaako, ja jos ei, niin ei kannata jatkaa vielä(kään) pakolla, sen verran hidaslukuinen teos kyllä on.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!