Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 9. helmikuuta 2012

Kirjoja.fi - melkein ostin

Sain pari päivää sitten yhteydenoton Kirjoja.fi -palveluun liittyen. Aktiivinen e-kirjameuhkaamiseni on siis kantautunut kauas. Hienoa, että eri kustantamojen e-kirjoja ollaan kokoamassa samaan paikkaan, ensivaikutelman mukaan myös aika helppokäyttöiseen palveluun!
Kuva We heart it
Palvelu jätti ensitestailulla niin hyvän mielikuvan, että melkein ostin. Pahoittelen, vielä se jäi melkein-tasolle, mutta luulen että tilanne kyllä korjautuu vielä.

Palvelun etusivu on selkeä, ehkä aavistuksen liiankin hailakka (huutelee tyttö valkoiselta blogialustalta...). Yksinkertaisuudessa on kuitenkin puolensa, sillä sivustolla on helppo navigoida. 

Kirjavalikoima on vielä melko rajallinen. Kirjoja voi selata kirjailijoittain, uusimpien, myydyimpien ja parin muun kategorian mukaan. Jäin kuitenkin kovasti kaipaamaan selausmahdollisuutta hinnan mukaan. Kirjojen hinnat alkavat 17,90 eurosta, josta löytyy valikoimaa jo ihan mukavasti.  Toivottavasti kirjoja voi valikoiman laajentuessa hakea myös genreittäin. 

Vilkuilin palvelua useampana päivänä. Ostoslistani ykköspaikasta tappelivat Beth Revisin Across the Universe, Matka alkaa (ihan BTW, eikö ole tosi hämmentävää että käännöskirjalla on puoliksi englannin kielinen nimi? Luulin ensin harhautuneeni jo jollekin vieraskielisten osastolle. Sori, mutta tästä piiskaa Otavalle!) ja "joku" minulle vielä vieraista Kjell Westön teoksista.

Kirjoja.fi tarjosi Ohjeet -sivulla (ihanan loogista) selkeät ohjeet siitä, mitä iPadiin pitää ladata ennen kirjojen ostamista. Silmät osuivat ihan oikeaan aikaan jopa linkkiin "Adobe DRM -suojatut e-kirjat ja iPad". Latailin kaiken tarvittavan padiin.

Ostoskori jäi kuitenkin vielä tyhjäksi, kun Bluefire Readerin mukana sai taas muutaman ilmaisen kirjan ja aloin yksinkertaisesti nihkeilemään Across the Universen ja Westöjen kohdalla. Mikään Westön kirjoista, jota en vielä ollut lukenut ei vaikuttanutkaan erityisen kiinnostavalta tai ihan hintansa arvoiselta (Westö: Hyvä hinta-sivu -suhde ja voisi kestää useamman lukukerran), ja Across the Universen arvostelusurffauksen jälkeen kirja vaikutti niin hyvältä, että haluan luetuttaa sen kotioloissa muillakin kuin itselläni, ja siihen käyttöön paperikirja taas on parempi. Hmph. 

Nyt odottelen lisää kiinnostavaa 17,90 e -valikoimaa. Siihen saakka tykkään Facebookin Kirjoja -yhteisössä, että pysyn edistyksessä mukana.

9 kommenttia:

  1. Pyörähdin tuolla, mutta valikoima oli kyllä ed. hyvin suppea. Toivon mukaan se kasvaa ja vielä niin ettei takana ole sellaisia hyvä veli sopimuksia niin kuin esimerkiksi luekirjalla. :/

    VastaaPoista
  2. Anne: Niin, eikös luekirja ole vain joku Otavan oma juttu? Ymmärsin, että kirjat ovat siinä tavallaan lainassa vain sen aikaa kuin makua maksaa, eli toisaalta ko. palvelu ehkä vähän liikaa määräisi mitkä kolme kirjaa kuukauden aikana "on luettava".

    VastaaPoista
  3. Kyllä. On mielestäni varsin suppea ajattelumalli, toisaalta yksi keino tuoda kirjallisuuttaan esille. Tuohan sopii tosiaan oikeastaan vain ipadisteille tai niille, jotka jaksavat lukea tietokoneen ruudulta (yäk!). Ei meille, joilla on oikia lukulaite.

    Se täytyy sanoa, että suomalaisten kirjakauppojen sivut ovat kyllä ajastaan jäljessä. Ja tämä ei koske vaan e-kirjaa. Kaupat voisivat oikeasti palkata jonkun miettimään käyttäjäystävällisyyttä.

    VastaaPoista
  4. Sain saman yhteydenoton, minkä vuoksi olikin ihan erityisen kiinnostavaa lukea ajatuksiasi Kirjoja.fi:stä. Itse en ole vielä innostunut, mutta aikanaan. :)

    VastaaPoista
  5. Anne: No tuota en edes ajatellut, että se on lähinnä ipadisteille. Höh. Ja monet sivut, yllättäen myös nuo nettikirjakaupat, ovat kyllä todella käyttäjäepäystävällisiä.

    Katja: joo, aikanaan, tässä vaiheessa on kyllä hyvä jo kartoittaa mielipiteitä :).

    VastaaPoista
  6. Heippa!

    Oli vaan pakko tulla sulle kertomaan, mitä tapahtui tänään koulussa uutistyön kurssilla.

    Meillä pitää osan tuosta kurssista HS:n toimittaja Pauliina Grönholm. Hän käytti tänään sinun sitaattiasi esityksessään. Siis virkettä siitä jutusta, missä silloin kirjoitit HS:n Helsinki-keskeisyydestä ja siis ihan myönteisenä esimerkkinä kriittisestä keskustelusta.

    Halusin vain kertoa, että blogisi on jo päätynyt opetusmateriaaleihinkin. ;) Aika hienoa!

    VastaaPoista
  7. Minusta on aika hassua, että ekirjojen hinnat ovat kalliimpia kuin pokkareiden... eikös noissa kaiken järjen mukaan kuitenkin tuotantokustannukset ole halvemmat ? Siis ainakin sen jälkeen kun itse myyntiplatta on saatu ylläpitotilaan. Just ostin pokkareita 3 kympillä tarjouksesta, joten 17 euroa tuntuu isolta summalta... Sinänsä hienoa, että ekirjojen saatavuus jatkuvasti paranee !

    VastaaPoista
  8. Kiva kun pidit verkkokaupastamme ja kiitos kehitysideoista. Kategorisointi on tulossa ja paljon muutakin kevän aikana. Ja sisältöä mielellä ottaisimme lisää, mutta sitä ei ole. Meillä on kaikkien suurten kotimaisten kustantajien e-kirjat.

    Joo on sääli kun e-kirjat hinnoitellaan väärin. Yksi syy on se, että e-kirjan arvonlisävero on 23 % kun se kirjoissa on 9 %. Joissakin maissa e-kirjoilla on 0 % alv. Meille lukeminen ja verkkokaupan kehittäminen on harrastus ja me pyrimme hinnoittelemaan kirjan niin, että saamme niistä pienen katteen itsellemme. Emme tavoittele suurta voittoa vaan juuri sen verran että kaupan pyörittäminen onnistuu. Esim meillä Kjell Westön kirjat on 17,90 € ja muualla taitaa olla noin euron kalliimpia. Jos tuosta vielä laskisimme hintoja niin homma menee hyväntekeväsyydeksi :-)

    VastaaPoista
  9. Ioanna: Voi kiitos paljon kun tulit kertomaan, tuo oli ihan tosi hauska kuulla!

    Minna Vuo-Cho: Totta. Alv varmasti selittää osan, samoin kun se, että alussa tietysti myyntipaikan rakentaminen vie aikaa. Mutta ihan totta, se, että pokkarit ovat niin halpoja, vaikuttaa kyllä siihen, että e-kirjat jäävät helposti ostamatta. Pokkaria voi lukea vähän "vaikeammissa olosuhteissa" (ranta tms.) ja sen voi antaa eteenpäin.

    Uskon kyllä, että e-kirjat Suomessakin halpenevat: Elisa-kirjat näytti myyvän Ketun vanhempia kirjoja 5 e/kpl rajatun ajan tarjouksena.

    Nico: Kiitos vinkkauksesta itsellesi! Teillä on varmasti hyvä lähtökohta ja tarpeeksi ammattitaitoa talous + tekniikka -puolelta kirjakaupan rakentamiseen. Ainakin Atenalla on myös periaatteessa mielenkiintoinen e-kirjatarjonta, mutta ihan päin honkia hinnoiteltu, joten ehkä he olisivat jossain vaiheessa innostuneita mukaan...?

    Uskon kyllä, että nyt alkuvaiheessa homma on varmasti vaativaa ja suunnilleen asennekeskusteluissakin joutuu olemaan mukana, varsinkin kun kustannusala tuntuu olleen Suomessa niin myllerryksessä viime vuosina muutenkin.

    Ja haa, seuraavissa eduskuntavaaleissa pitää ehdottomasti yrittää saada ehdokkaiden asenteet e-kirjojen alvista selville! Tuo on nimittäin ihan varmasti kohta, josta ei valtiolle isoja menetyksiä syntyisi, vaikka alv laskettaisiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!