Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Anna Jansson: Vaitelias Jumala

Kirjan nimi: Vaitelias Jumala (Stum sitter guden)
Kirjoittaja: Anna Jansson
Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 2000/2007
Sivuja: 269
Mistä minulle: Löytyi (todella) 

Dekkarinälkä jatkui, joten tartuin heti perään toiseen ohukaiseen. Ruotsalainen Anna Jansson oli minulle uusi tuttavuus, ja Vaitelias Jumala jätti vähän ristiriitaiset fiilikset.

Vaiteliaan jumalan alku on synkkä: Puusta riippumasta löytyy teurastettu mies, ja tapahtumapaikka somistuksineen viittaa vanhaan mytologiaan. Puusta riippuu myös tapettuja eläimiä. 

Sotkua pääsee selvittämään Janssonin sankaritar, Maria Wern. Uusia johtolankoja löytyy, mutta looginen selitys puuttuu.

Janssonin kirjasta ei oikeastaan kannata kertoa kovin pitkästi. Jansson on ehkä halunnut tehdä päähenkilöstään Wernistä saman tapaisen perhe- ja muun elämän haasteiden kanssa painivan arkipäivän naisen kuin Liza Marklund Annika Bengzonista, mutta Janssonin ongelma on, että kirja on niin tiivis, että oikein mitään ei ehditä käsitellä kunnolla. Vauhti on siis hurjassa kiidossa, ja varsinkin kotielämän haasteet ja ongelmat käsitellään todella hutaisten. 
 
Vaiteliaan jumalan lisämausteena on vielä pohjoismainen mytologia, mutta myös se jää vain pintaraapaisuksi kirjassa. 

2 kommenttia:

  1. Tämä Janssonin sarjan aloitusosa on luvattoman huono. Sarja paranee tästä eteenpäin, mutta on nyt paisunut jo liian pitkäksi, ja loppupään kirjat ovat olleet vähän sekalaista tavaraa. Siis mun mielestä ;)

    VastaaPoista
  2. Kirsi: Ääh, huono aloitusosa on kyllä moka koko sarjalle! Jos jossain näen tähän suoraa jatkoa, pitää siis kuitenkin pitää mielessä, että taso voi parantua...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!