Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

(Strange case of) Dr Jekyll & Mr Hyde

Kirjan nimi: Dr Jekyll and Mr Hyde 
Kirjoittaja: Robert Louis Stevenson
Sivuja: n. 96
Julkaistu:1886
Mistä minulle: Matkamuistona kirjakaupasta Edinburghista

Jekyll ja Hyde oli minullekin aikaisemmin käsitteenä tuttu, mutta mitä sillä ihan tarkalleen tarkoitettiin - ei mitään hajua. Jos kirjan perusidea on sinulle vielä vieras ja haluat pitää sen salaisuutena itsellesi, kannattaa lopettaa lukeminen tähän. Hankin Jekyll & Hyden omaan hyllyyni pari vuotta sitten tehdyllä Edinburghin matkalla kirjan syntysijoilta. Pikkuiseen niteeseen on pienoisromaanin lisäksi mahdutettu pari Stevensonin novellia. 
Sitten siihen kuuluisaan juoneen: Kirjassa lääkäri Henry Jekyllin ystävä, lakimies Gabriel John Utterson käy läpi ystävänsä omituista tarinaa. Siihen liittyy hyvän lääkärin lisäksi paha mies, Edward Hyde. 

Jostain syystä Jekyll on maininnut testamentissaan Utterssonille ennestään aivan tuntemattoman Hyden. Jekyllin palvelusväen mukaan Hydella on myös vapaa kulkuoikeus Jekyllin asuntoon. Samaan aikaan ystäviä ei nähdä koskaan. Noihin aikoihin Lontoossa tapahtuu hirmutekoja, joiden jäljet katoavat selittämättömiin.

Kuten varmaan useimmilla ja minullakin jo etukäteen oli tiedossa, Jekyll ja Hyde ovat yksi ja sama henkilö. Kaikissa ihmisissä on pahaa ja hyvää, mutta mikä loppujen lopuksi määrää, kumpi puoli saa meistä vallan? Tietenkin erillisten ominaisuuksien määrittely ihmisluonteessa on eräällä tavalla absurdia, mutta ajatus on silti kiinnostava. Kirjassa paha Hyde tekee hirmutekoja, jotka ajavat Jekyllinkin vähitnään päänsä sisällä ongelmiin, mutta silti Jekyll ei pysy aina itsenään. 

Uttersonin "omalla äänellään" loppuun kirjoittama osuus, jossa taphahtunutta selitetään, on mielenkiintoinen. 

Jekyll ja Hyde on mielenkiintoista luettavaa paitsi aiheensa, myös mukaansatempaavan kerrontansa ansiosta. Hämärät, sumuiset kujat vievät ajatukset pakostakin tihkusateiseen Lontooseen. Yllätin itseni muutenkin ihastelemasta kirjan hyvyyttä muutaman kerran lukemisen aikana.        

Jatkan kirjalla vielä virallisen suoritusajan jälkeen yläpalkista löytyvää scifi-haastetta. Sijoitan kirjan kategoriaan 12. Hullu tiedemies. 7 kommenttia:

 1. Piti ihan rientää kirjahyllylle tarkistamaan, josko minullakin tämä kirja on. Kyllä vain on eli muistin oikein. Erilainen painos tosin.

  En ole kirjaa lukenut, mutta nyt kun se tuli kaivettua tuolta esille, niin voisinpa sinun imussasi lukaista sen pois alta. Arviosi perusteella ei tarvitse pitkästyä :)

  VastaaPoista
 2. Lukaise ihmeessä! Oli ihmeen lyhyt (kun en tajunnut ennen kansien avaamista että lopussa oli niitä novelleitakin), yllättävän selkeä ja todella kiinnostava!

  VastaaPoista
 3. Minultakin löytyy tämä teos omasta hyllystä, tosin suomeksi, ja kovasti olen kiinnostunut sen lukemisesta. Ajatus Jekyllistä ja Hydestä on ehdottomasti kiehtova ja jos tarina on vielä hyvin kerrottu niin avot!

  VastaaPoista
 4. Linnea: Kannattaa tarttua, tämän kun vielä lukaiseekin niin nopeasti! Olin jotenkin odottanut semmoista vähän koukeroista ja hankalaa kerrontaa, mutta tämä olikin ehdottomasti positiivinen yllätys.

  VastaaPoista
 5. Tämä on yksi suosikkitarinoistani, varmaan juuri siksi että Jekyll ja Hyde ovat yksi ja sama ihminen. :)

  VastaaPoista
 6. Täytyykin lukea jossain välissä. Minulla on kanssasi sama tilanne, tarina sinänsä tuttu, muttei koskaan varsinaisesti luettu.

  Oliskon siskon hyllystä löytyvässä Stevenson kokoelmassa tämä... pitää mennä tutkimaan, kun seuraavan kerran käydään.

  VastaaPoista
 7. noora: Niinpä, ja jotenkin se "kaksipuolisuus" sopii mielestäni aika moneen muuhunkin asiaan kuin hyvään ja pahaan. Työminä vs. kotiminä, kaveriminä vs. parisuhdeminä jne. Mikä oikeastaan on ihmisen "perustila"?

  Minna, suosittelen! Kaiken lisäksi tosi nopea lukea.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!