Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Hurmaava Raksa

Kirjan nimi: Raksa
Kirjoittaja: Tuomas Vimma 
Sivuja: 330  
Kustantaja: WSOY  
Julkaistu: 2012 
Mistä minulle: Ostettu


Itse asiassa Jää, Käärmeenlumooja ja Raksa ovat samaisen joulun ja uuden vuoden välipäiviin liittyneen kirjakauppakäynnin saldoa. Jää jätti aavistuksen kylmäksi, Käärmeenlumooja oli blaah mutta Raksa korjasi potin. 

Eräs entinen työkaverini jaksoi suositella minulle Vimman aiempia kirjoja Gourmet ja Helsinki 10 useamman kerran. Näiden jo takakannesta välittynyt macho-asenne karkotti minut kuitenkin sen verran kauas, että valitsin nyt hennon plusmerkin mieleeni syövyttäneen Raksankin alun perin vain mieheni työmatkalukemiseksi. 

Oikeasti kirja oli nappivalinta itsellenikin! 

Raksan päähenkilö on sangen sympaattinen rakennusinsinööri, joka ei työttömänäkään haluaisi enää hypätä pimädän bisneksen orjaksi. Edellinen työ loppui, kun veropetoksista jääneen firman pääjehun pakeneminen poliisilta ikkunan kautta päättyy nolosti. 

Onneksi päähenkilön kaveri osaa vinkata uudesta, entistä paremmasta työpaikasta, jossa keskijohto ei kellokortteja leimaa mutta toisaalta palkassakaan ei ole valittamista. Asiakkaiden kusettamisestakaan ei tarvitse potea samanlaista huonoa omaatuntoa kuin edellisessä työpaikassa. Työn vauhti imaisee miehen mennessään ja vanhat olutkaverit saavat kärsiä. Pian päähenkilö huomaa työnsä muuttuneen elämäntavaksi ja törmää työn ja yksityiselämän yhdistämiseen liittyviin ongelmiin.

Vimma onnistui yhdistämään Raksassa sympaattisen päähenkilön, vauhdikkaa juonenkäänteet ja aimo annoksen minulle täysin faktana läpi menevää törkyä vieraasta, mutta silti arjessa tutustu rakennusalasta. Vimman ansiosta miettisin aika monesti, ennen kuin kirjoittaisin nimeäni minkäänlaiseen urakkasopimukseen, tai edes alkaisin suunnitella remontoitavan asunnon hankkimista.

Haluan antaa erikoispointsit myös pokkariversion takakannen kirjoittajalle, koska se onnistui voittamaan lopullisen ostopäätökseni puolelleen. Suosittelen Raksaa kenelle tahansa!

7 kommenttia:

 1. Outs! Mulle tämä ei kolissut yhtään, mutta genre ei olekaan yhtään mun heiniä. Ymmärrän, että muut tykkäävät... ;-)

  http://luenjakirjoitan.blogspot.fi/2012/06/raksa.html

  VastaaPoista
 2. Kaipa minunkin pitäisi Vimmaa edes kokeilla... oliskohan tässä sellainen sopiva aloituskirja. Kun on noita omakohtaisia kokemuksia remonttimiesten kanssa työn jäljestä tappelemisestakin.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en pitänyt Raksasta lainkaan. Eikä pitänyt rakennusalalla toimiva asiantuntijanikaan. Mutta olemme erilaisia, pidämme erilaisista kirjoista, ja sehän on vain hyvä!

  VastaaPoista
 4. Kääks, en siis uskalla lukea tätä ennen kuin remontti on tehty - taisin nimittäin juuri ostaa remontoitavan asunnon... :D

  Booksy (kirjautumatta)

  VastaaPoista
 5. Minuun Vimma kolahti kovaa jo aiemmilla - itse asiassa pidin niistä enemmän, tämä on tavanomaisempi. Mutta aina hän vetää kaiken NIIN överiksi ja pistää lukijan ihmettelemään huuli pyöreänä... aivan omanlaistaan hulvattomuutta ja pimeänpuoleista huumoria. Ei siis kannata Booksy remonttia pelätä, nämä ovat huumorikirjoja :-)

  VastaaPoista
 6. Paula: Ah ja voih, no ei voi aina sattua kohdalle! Minuun tämä "todellisuus överiksi -genre" vetosi ihan täysillä :).

  Minna: Suosittelen, ja ilmeisesti tämä on Arjankin kommentista päätellen ihan hyvä kirja aloittaa, vaikkakaan ei Vimma vimmaisimmillaan, ehhheh...

  Margit: No voi, ja erilaisia ollaan! Minä taas sain rakennusalalla työskentelevältä tutuntutulta tästä positiivista palautetta, mutta varmasti kokemuksia ja näkökulmia on sielläkin monia.

  Booksy: heh, kannattaa kannattaa, tästä saa korkeintaan vinkkejä sopimusten tarkistamiseen :) Onnea asunnolle!

  Arja: Hmm, no ehkä minunkin pitää nyt sitten uskaltaa tutustua vielä niihin muihinkin kun vaan tulisivat vastaan jossain.

  VastaaPoista
 7. Hei Tessa, blogissani on sinulle haaste! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!