Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vuoden 2013 paras on tässä - Gillian Flynn: Gone Girl

Kuva Gillian Flynnin kotisivut


Kirjan nimi: Gone Girl 
Kirjoittaja: Gillian Flynn 
Sivuja: 412 
Kustantaja: Crown Publishing Group  
Julkaistu: 2012 
Mistä minulle: Amazon.com

Anteeksi, olen itsevarmalla asenteella liikkeellä. Mutta luulen, että olen jo lukenut parhaan kirjan, jonka vuonna 2013 tulen lukemaan. Se on selvästi Gilliane Flynnin Gone Girl. Kirja on jo ollut iso hitti Amerikassa, ja oletan, että se vielä suomennetaan. Kirja kannattaa kyllä lukea jo ennen sitä. Amazon.com kuvaa kirjaa näin: THE ADDICTIVE No.1 US BESTSELLER THAT EVERYONE IS TALKING ABOUT eikä kyllä ole väärässä. Siis: Jos olet yhtään dekkareiden ja jännitysromaanien ystävä, kiidä jo lukemaan!

Teille ei-vielä-ihan-vakuuttuneille juoni lyhyesti: Amy ja Nick rakastuvat, viettävät upeaa New York -elämää, joutuvat muuttamaan maalle ja eräänä päivänä Amy katoaa. Silitysrauta on päällä ja ulko-ovi auki. Mitä on tapahtunut? Flynn aloittaa kirjan viemällä lukijan menneisyyteen niin Amyn kuin Nickinkin kertomusten kautta.

En tiennyt kirjasta kovin paljon ennen lukemista. Olin nähnyt siellä mainintoja ja kehuja siellä täällä, noteerannut Minnan ja Norkun ylistävät arviot ja ladannut sen Kindleen odottamaan suuren Amerikanmatkan alkamista. Tiesin kirjan olevan hyvä, mutta hämmästyin silti, millä tavalla. En halua paljastaa liikaa. Tämä on niitä kirjoja, jotka olisivat parhaita, kun ei tietäisi niistä yhtään mitään.

Kerron silti, että kirja on psykologinen trilleri. Se ei kuitenkaan ole pelottava (ellei sitten pelkää univelkaa, kuten Minnakin varoitti) vaan vetävä. Flynn laittaa lukijalle hirttosilmukan kaulaan ja alkaa taluttaa perässään. Silmukka ei kiristy niin, että tuntuisi pahalta, mutta kirjailijan kannoilla kävelee silti juuri sitä tahtia, kuin hän haluaa tarinaa kuljettaa.

Gone Girlin on sanottu olevan myös tarina avioliitosta, jossa kaikki menee kaamealla tavalla pieleen. Se on tarina myös asioista X, Y ja Z, mutta sori, haluan keskustella X:stä, Y:stä ja Z:sta vain kirjan jo lukeneiden kanssa. 

Kun kirja loppui, olin harmissani. Pidän Flynniä nyt suunnilleen kirjallisena nerona, ja ilahduin todella paljon huomatessani, että hänen aiemmat kirjansa Dark Places ja Sharp Objects ovat saaneet ainakin Amazon.com:ssa vielä paremmat tähtiarviot kuin Gone Girl. Ensimmäinen on kuitenkin aina paras, joten tuskin ne minun mittapuullani enää tämän yli pääsevät. 

22 kommenttia:

 1. Vuoden (ehkä) paras? Psykologinen, muttei pelottava? Kirja löytyy jo omasta hyllystäni ja pitänee siis lukea nyt kevättalven mittaan. :)

  VastaaPoista
 2. Tämähän meni heti Kindlen latauslistalle. Vaikuttaa kiinnostavalta. Samoi nuo kirjalijan muut teokset pikaisella vilkaisulla.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Etsinkin juuri lisää luettavaa Kindlelle!

  VastaaPoista
 4. Meni varaukseen kirjastosta. Kuulostaa kiinnostavalta, ja täytyyhän vuoden ehkä paras kirja lukea. :)

  VastaaPoista
 5. Kiva että tykkäsit. Mustakin tämä oli suoraan sanottuna koukuttava. Flynn vain onnistuu kieroilemaan lukijapoloisensa kustannuksella niin paljon!

  VastaaPoista
 6. En ole dekkareiden enkä jännitysromaanien ystävä, mutta tuo vuoden paras riitti vakuuttamaan siinä määrin että Amazonille lähti samantien tilaus :D

  VastaaPoista
 7. Kirjan suomennos ilmestyy tänä vuonna ja sain tästä kustantamolta arvostelukappaleen. Lueskelin vähän alkua, mutta jotenkin kirja ei lähtenyt vetämään kohdallani, joten panin kirjan sivuun. Ehkä minun täytyy sit vaan lukea juoniselostus wikipediasta tai jostain. :)

  VastaaPoista
 8. Suomennosta pitäisi jaksaa odottaa toukokuulle... Olen innoissani tästä kirjasta, vaikka en olekaan perinteisten dekkareiden suuri ystävä; psykologiset trillerit houkuttavat kyllä, ainakin loistavat sellaiset. Haluaa jo lukea! =D

  VastaaPoista
 9. Kiitos vinkistä! Täytyy katsoa, jos tämä löytyisi kirjastosta lainaksi. Tai kirjakaupan englanninkielisten hyllystä. Kiinnostaa kyllä arviosi perusteella paljon!:)

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Katja: Lue ihmeessä! Gone Girl kuullu ehdottomasti kirjoihin, jotka olisin halunnut osata itse kirjoittaa. Suosittelen muuten, että tämän yrittää lukea aika nopeaan tahtiin (ihan kuin se nyt välttämättä olisi ongelma).

  Anu: Kiva! Tämä on kyllä ehdottoman kiinnostava. Välillä bestseller-listojakin seuraamalla tekee näköjään hyviä löytöjä...

  Teresita: Ole hyvä! Minulla on Kindlessäkin jo vähän jonoa, tarvitaan selvästi uusi loma :).

  Annami: Hienoa! Toivon, että sinäkin pidät, mutta luulen kyllä, että tämä montaa muutakin kuin minua miellyttää.

  Norkku: Todella koukuttava, todellakin. Välillä tuli New Yorkissa melkein huono omatunto, kun istuin Starbucksissa Gone Girliä lukemassa, vaikka edessä olisi ollut kaupunki seikkailtavana :D.

  Jami: Hienoa! Suosittelen venyttämään omia mukavuusrajoja tämän kanssa, ja luulen, että tästä voi pitää hyvinkin paljon, vaikka perinteiset dekkarit eivät kiinnostaisi.

  VastaaPoista
 12. Salla: Minulta oli mennyt tuo suomennoksen tulo ihan ohi. Harmi, että tämä ei lähtenyt sinulla vetämään. Gone Girlistä löytyy kyllä älyttömästi jälkipuintia netistä aina loppuratkaisua myöten, joten jos kirjan suosion syyt kuitenkin kiinnostavat, niin kärryille pääsee varmasti muutenkin kuin kirjan lukemalla :)

  Irene: Toukokuu on onneksi täällä ennen kuin arvataankaan :). Luulen kyllä, että tästä tulee vielä menestys Suomessakin!

  sonja: Vilkaise ihmeessä, ja voin vain suositella :). Hypin juuri töissä melkein innosta tuolillani, kun työkaverikin kertoi haluavansa lukea tämän, jo ennen kuin oli lukenut blogipostaukseni :).

  VastaaPoista
 13. Osui ja upposi - niin ja lähti heti tilaukseen Amazonista. Keskinkertaisia ja ihan hyviä dekkareita on tullut luettua niin paljon, että kaikki hurraavat suosittelut uusista hyvistä dekkareista ovat aina tervetulleita.

  VastaaPoista
 14. Laura, mainiota! Hahhah, olisi selvästi pitänyt solmia joku diili Amazonin kanssa, tässähän olis jo melkein rikastunut :D.

  VastaaPoista
 15. Ohhoh, olipa ylistävää :D Se on sitten pakko uskoa. Suomennosta ei siinä tapauksessa varmaan kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa odottelemaan

  VastaaPoista
 16. Uteloitti niin paljon että tosiaan kävin lukemassa kirjan juoniselostuksen Wikipediasta. Kuulosti kyllä jännältä ja ovelalta! :)

  VastaaPoista
 17. Oi että!! Jaksaisinkohan odottaa suomennosta vai tilaisinkohan jo heti enkkuna ;)

  VastaaPoista
 18. Disa: Tästä on kyllä hyvät mahdollisuudet innostua, suosittelen!

  Salla: Hyvä, pysyt kaikennäköisten kirjatrendien harjalla :).

  Susa: Kieli oli sen verran helppoa (vaan ei myötähäpeää aiheuttavaa), että uppoaa kyllä hyvin englanniksikin, mutta toki suomennostakin on hyvä tukea :).

  VastaaPoista
 19. Np just, hipelsin tätä tänään WHSmithissä, kun olisi ollut tarjolla puoleen hintaan eli about 4 puntaa. Jätin hyllyyn, en muista miksi. En varmaan jaksanut kaivaa lompakkoa laukusta :D

  Täytynee mennä hommaamaan tämä joku toinen päivä.

  VastaaPoista
 20. Elegia: Suosittelen noutamaan :).

  VastaaPoista
 21. Oi että, olen ihan samaa mieltä otsikon kanssa! Ostin tämän vähän sokkona Hulluilta päiviltä enkä tiennyt siitä juuri mitään etukäteen, mutta nyt kun aloin sitä lukemaan niin se oli ahmittava loppuun melkein saman tien. Minusta tämä oli kyllä ihan mielettömän hyvä, älykäs ja kekseliäs! Lisää tätä. :D Täytynee minunkin pistää Gillian Flynnin kaksi muuta kirjaa äkkiä tilaukseen.

  VastaaPoista
 22. Kerrankin kirja, josta en todella osaa sanoa, mitä olen lukenut, mutta koukutettu olen;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!