Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 20. kesäkuuta 2013

Kesken olevien kirjojen krapula


Heipähei! Vietin juuri mukavan pitkän viikonlopun Suomessa. Olo oli kuin jääkaapissa, mutta rehellisesti sanottuna kaipaan sitä Berliinissä vallitsevasta +33 C säästä päivän nautittuani. 

Lisäksi poden kirjakrapulaa. Tällä kertaa se ei ole aiheutunut ylenpalttisesta kirjojen shoppailusta, vaan liian monesta kesken olevasta kirjasta. Ajattelin jakaa teille jokaisen kirjan tarinan. Kas näin se kävi:

Haruki Murakamin 1Q84 on ollut kesken jo yli vuoden. Tämä on sikäli todella kummallista, että pidän kovasti sekä Murakamista että tästä kirjasta. Kirjaa jonkin matkaa luettuani päätin ensin lukea minulla silloin kesken olleen 1984:n loppuun. Sitten ajattelin, että luen 1Q84:n sen ansaitsemalla intensiivisyydellä loppuun. Olen lukenut kirjaa muutaman kerran parikymmentä sivua kerrallaan eteen päin, ja ajatellut joka kerta, että voisinkin lukea tämän ihan kohta loppuun. Nyt olen sivulla 375/623

Marketta Hornin Neljän dollarin päivän sain kaverilta lainaan. Kuten yleensä, hyökkäsin lainakirjan kimppuun suurella innolla heti samaan aikaan lainaan tulleen 4 tunnin työviikon jälkeen. Aluksi Hornin kirja ärsytti, mutta kirjan tarina imi ihan hyvin. Kirja on ollut kesken kuukauden tai kaksi. Olen sivulla 125/654. 

Luin Cassandra Claren City of Bonesin ensimmäiset sivut jo Dubain-lomalla. Sittemmin luin kirjaa illalla sängyssä, mutta kuten tavallista, nukahdin aina viimeistään yhden luvun jälkeen. Kirja on aika teini, mutta haluan lukea tämän pian jo siksikin, että olen kiinnostunut myös kirjasta tehtävästä elokuvasta. Nyt mennään sivulla 58/442. Tämä kirja on ollut kesken noin kaksi kuukautta. 

Vera Valan Kosto ikuisessa kaupungissa on jo melkein luettu: Sain kirjan pari viikkoa sitten, luin sitä juonen imemänä tasaisen varmasti, mutta kovakantinen, sivulle 286/350 luettu kirja ei päässyt pitkäksi viikonlopuksi Suomeen. Luettavien sivujen/painon suhde ei täsmännyt. Minulla on suuria suunnitelmia tästä kirjasta postaamisen suhteen, mutta epäilen niiden toteutumista jo vähän itsekin. 

Venla Hiidesnsalon Mediahuora yritti viihdyttää minua keskiviikon menolennolla. En ole ihan vakuuttunut, mutta taidan lukea sisulla loppuun. 161/411

Jo Nesbon Suruttoman nappasin äitini kirjahyllyssä. Taattua Nesboa, ja muutaman päivän lukemisen jälkeen huitelen jo sivulla 287/506. Veikkaan, että loppuun päästään tällä viikolla. 

Lisäksi Kindlessä kesken ovat Daniel Kahnemanin Thinking, fast and slow (kesken noin kolme kuukautta) ja Richard K. Morganin Altered Carbon (kesken noin vuoden?). Luulen, että selätän tämän kasan ylhäältä alas. 

Mitä kirjoja teillä on kesken? Kuinka pitkään ne ovat kesken? Kehtaako joku myöntää kesken olevia kirjoja olevan enemmän kuin kahdeksan?

36 kommenttia:

 1. Hieno sana, kirjakrapula! :D
  minulla taitaa tällä hetkellä olla kaksi kirjaa kesken. Olen siitä erikoinen, että pyrin aina lukemaan yhden kirjan loppuun kerralla, en nimittäin osaa hyppiä kirjojen kesken!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että jos haluaa lukea mahdollisimman monta kirjaa esimerkiksi vuoden aikana, olisi paras lukea vain kirja kerrallaan. Jos kesken oleva kirja on tylsä, silloin on kuulemma kovempi motivaatio lukea se pian loppuun, että pääsee seuraavaan... Alan kyllä jo melkein uskoa sitä teoriaa. Kaksi kirjaa kuulostaa ihan hyvältä määrältä :).

   Poista
 2. Mulla on kesken ainakin nämä: Kirjablogikirja (aloitin eilen, enkä pysynyt hereillä ihan loppuun asti), Kulkurit, Näkijän tytär (jossa olen yli puolenvälin, mutta muut kirjat kiilaavat inhottavasti väliin), You Must Be this Happy to Enter, Maailmanhistorian huonoimmat päätökset, Lumous (jota luetaan iltasatukirjana) ja siinäpäne taisivat ollakin. :) Ei kun onhan mulla myös meneillään tuo Levollisuuden kirja - kuinka sopivaa! :D

  Tilanne ei toki ole ihanteellinen, mutta parempi liian monta kiinnostavaa kirjaa, kuin ei kirjoja ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan tuon viimeisen lauseesi uudeksi tunnuslauseekseni :). Ei vaan, kiva kuulla että kirjoja on useampi kesken muillakin! Kirjablogikirja varsinkin kiinnostaisi.

   Poista
 3. Mulla on poikkeuksellisesti kesken kolme kirjaa: Fletcherin Irlantilainen tyttö, Atwoodin Orjattaresi ja Supisen Apatosauruksen maa. Pyrin kyllä yleensä lukemaan kirjan kerrallaan. Nyt oli kuitenkin pakko vaihtaa Atwood johonkin muuhun, koska en juuri nyt jaksanut keskittyä siihen. Niin ja Kirjablogikirjaa selailin eilen, mutten varsinaisesti lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan tuon "ei jaksa keskittyä"... Siitä minullakin on tainnut olla Murakamin kanssa kyse. Atwood muuten kiinnostaisi myös pitkästä aikaa, mutta ensin luen kyllä vähintään neljä näistä kesken olevista loppuun :).

   Poista
 4. Minullakin on toisinaan kirjakrapula. :) Nyt kesken on Byattin Riivaus (en vain pääse eteen päin sen kanssa), Ishiguron Yösoittoja (novellikokoelma) ja Vera Valan Kuolema ikuisessa kaupungissa (aloitin eilen).

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että en ole ainoa! Minä ainakin huomaan pomppivani aina aika erityylisiin kirjoihin. Vala on muuten hyvä! Ishiguro kiinnostaisi minua kyllä pitkästä aikaa myös...

   Poista
 5. Minäkin voin sanoa omaavani kirjakrapulan :D Kesken olevien kirjojen pino olisi ollut niin suuri, että päätin viedä ne takaisin kirjastoon. Nyt ajattelinkin alkaa niitä kesken olevia selättämään yksi kerrallaan, kun kuitenkin ne haluan lukea loppuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä ratkaisu ottaa välillä tuollainen uusi alku. Vaikka näistä kaikista kesken olevista kirjoista pidänkin, on silti jotenkin harmillista ajatella, että menee varmaan kuukausi ennen kuin olen saanut ne kaikki luettua loppuun ja "voin" aloittaa jonkun uuden kirjan.

   Poista
 6. Tunne sun tuskasi vaikka mulla onkin luettavana vain yksi kirja tällä hetkellä :D On ihan äärimmäisen turhauttavaa kun yöpöydällä kököttää pino keskeneräisiä kirjoja eikä mihinkään tunne tajuttoman suurta poltetta tarttua. Sen sijaan uusia tekisi mieli aloittaa koko ajan...

  Sen jälkee kun tajusin vuosi sitten lukevani viittä kirjaa päällekäin päätin että nyt loppuu. Jos kirjoja on nykyään useampi kesken on lukumäärä kaksi ja silloinkin toinen edustaa kaunokirjallisuutta ja toinen tietokirjaa tmv. Ei ole kiva raahata kirjastosta niska limassa kirjoja ja palauttaa sama pino aloitettuna mutta loppuun lukemattomana takaisin parin kuukauden yrityksen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä päätös. Voisin kokeilla kohta itse ihan samaa taktiikkaa. Nyt kun en enää ole aktiivinen kirjaston käyttäjäkään, niin kaikki kirjat ovat omia/kavereilta lainattuja, mutta hidastaahan sekin tietty niitten kiertoon laittamista...

   Poista
 7. Hahah, kirjakrapula! Minullakin taitaa olla sellainen meneillään...
  Kesken on 4 kirjaa! Marian Keysin Rachelin loma (joka pitää tänään palauttaa kirjastoon...), Kimmo Miettisen Sukuviha, Reijo Mäen Sahanpururevolveri ja Ernest Clinen Ready player one (ollut kesken jo puoli vuotta!) Eiköhän me nyt yksi kirjakrapula selätetä!!

  VastaaPoista
 8. Tällä hetkellä kesken on onneksi vain kaksi kirjaa: Haruki Murakamin Kafka rannalla ja Vera Valan Kosto ikuisessa kaupungissa.

  Tosin sitten on vielä oman hyllyn ajat sitten aloitetut, mutta yhä kesken olevat kirjat, mutta niitähän ei lasketa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oihvoih, Kafka rannalla oli ihan eka Murakami josta pidin enkä ole uskaltanut lukea sitä enää toitamiseen, ettei sen taso vaan mielessäni laske :). Ihan erinomaiset kesken olevat kirjat siis! Hahhah, nuo ajat sitten aloitetut ovat kyllä ihan oma lukunsa, minulla laskuri nollaantui tänne muuton myötä viime heinäkuussa, mutta sitä ennen Umberto Econ Foucaltinen heiluri taisi olla "kesken" 3-4 vuotta... En lukenut loppuun.

   Poista
 9. Oho, mulla oli yläkerrassakin kaksi keskeneräistä kirjaa. Asialle pitäisi varmaan tehdä jotakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin kiinnittää huomiota, sitä näkyy olevan paljon ;).

   Poista
 10. Kiva postaus!

  Minulla on kesken 16 kirjaa. Siinä on noin kymmenen enemmän kuin normaalisti. Pientä keskittymiskyvyttömyyttä on selvästi liikkeellä minulla :)...

  KaisaK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Julistan kyllä sinut tämän "kisan" voittajaksi 16 kirjalla. Ehkä kesä auttaa keskittymään?

   Poista
  2. Tässä kisassa en olisi halunnut voittaa :). Aloitin jo stressipään tyhjennyksen juhannuksena ja saattelin loppuun muutaman kirjan.
   KaisaK

   Poista
 11. Heh. Minun pitäisi tehdä samanmoinen postaus. Kesken on ja kuuma on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä :). Ja kuuma on. Ei saisi valittaa, mutta... Odotan kyllä jo ensi viikkoa että olisi edes vähän viileämpi.

   Poista
 12. Ohhoh, minua jaksaa aina hämmästyttää nämä "minulla on kesken noin kymmenen kirjaa" jutut. =D Itse kun olen yhden kirjan nainen, aina mennään kirja kerrallaan; en kertakaikkiaan pystyisi lukemaan montaa kirjaa yhtä aikaa. Joskus teininä kokeilin lukea kahta kirjaa yhtä aikaa, ja se ei tuntunut yhtään hyvältä. Kai minun aivoni ovat niin typerät, etteivät ne pysty sulattamaan kuin yhtä tarinaa kerrallaan... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vähän kateellinen tuosta tavasta. Luulen, että olen kirjamielessä vähän tämmöinen monen juonen vietävä. Ymmärrän kyllä yhdelle kirjalle kerrallaan omistautumisen koko ajan paremmin.

   Poista
 13. Kesken on Colm Toibinin Äitejä ja poikia, joku dekkari mökillä jota luen aina kun en muuta keksi, Taina Haahdin uusin jota "säästelen" kunnes on aikaa lukea se paremmin, ja ikikestokirjani PIJ Lumikki ja ne monta muuta. Olen yrittänyt lukea Jääskeläistä monet kerrat mutta jostain syystä se aina jää odottamaan. Loman jälkeen yritän uudella innolla ja tarmolla, onhan se nyt kumma... kirjadarrasta paranemisia toivotellen, vaikkei tämä vakava tauti taida ollakaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästely on vaarallista! Tai ainakin minusta tuntuu, että niistä säästeltävistä tulee loppujen lopuksi niitä vuoden kesken olleita kirjoja. Kannattaa muuten lukea jääskeläiseltä se novellikokoelma Missä junat kääntyvät, siinä ei hitaammin lukeminenkaan haittanut kun tarinat olivaat niin pieniä. Mutta tsemppiä Lumikon (?) kanssa :).

   Poista
 14. Oho, melkoinen läjä keskeneräisyyksiä! Minulla on tietynlainen "sääntö", että jos kirja on ollut kesken yli puoli vuotta, jätän sen kesken. Oletukseni nimittäin on, että jos en kirjaa ole siihen mennessä saanut luettua loppuun, en todennäköisesti saa sitä ikinä (luettua loppuun).

  Eräs jo kauan kesken ollut kirja minulla kyllä roikkuu edelleen mukana menossa, mutta se on kirja, jota voi lukea luku kerrallaan. Sitä voi siis periaatteessa roikottaa ihan rauhassa eikä lukeminen siitä kärsi.

  Muut keskeneräiset kirjat ovatkin sitten sellaisia, että ne tuskin ovat enää kauan kesken (tällä hetkellä luen kolmea kirjaa plus se ikuisuusroikkuja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä sääntö kyllä. Tosin minä olen sitä aina välillä rikkonut, ja nytkin olen joidenkin keskeneräisyyksien kanssa hyvin hyvin toiveikas... Kynnys kirjanmerkin irrottamiseen ja kirjan lopulliseen kesken jättämiseen tuntuu niin kovin suurelta :).

   Poista
 15. Jos omalla kohdalla on kesken enemmän kuin kolme kirjaa, menen jo juonenkäänteissä ja hahmoissa niin sekaisin, että kesken jäisivät kaikki :D Nostan siis hattua pelkästään siitä, että jollakin riittää keskittymiskykyä paneutua noinkin moneen yhtä aikaa! :D

  Pisimmillään joku on ollut kesken ehkä muutaman kuukauden. Yleisimmin suuri aikaero tulee lukemisen ja bloggauksen välille, jonka seurauksena ei muista enää sen vertaa, että jotain osaisi sanoa.

  Kirjakrapula, vaiva joka ei häviäkkään buranalla ja kannullisella vettä... hihi! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paneutuminen ei valitettavasti tämän kirjamäärän kanssa ehkä enää ole se ihan kuvaavin sana :D. Minä kyllä nostan hattua sinulle maltista lukea vain siedettävää määrää kirjoja kerralla.

   Poista
 16. Heh, mulla on AINA niin monta kirjaa kesken, etten osaa tuntea edes krapulaa! Luen usein hyppelehtien ja useaa kirjaa samaan aikaan. Yleensä saan kuitenkin kaikki jossain vaiheessa loppuun asti. Olen ollut tällainen jakomielitautinen lukija lapsesta asti, joen tuskin tämä tästä enää mihinkään muuttuu… :-D

  VastaaPoista
 17. Mulla on sitten varmaan kestokrapula, aina muutamia kirjoja kesken.:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No, onneksi se ei ihan kamalasti kivistä päätä :D

   Poista
 18. Kesken... hetkinen

  - Muumipapan urotyöt
  - The Wolf Hall
  - Blondi
  - Mr. Fox
  - Theatre Histories

  Hmmn, ei edes paha. Paitsi että Mantelin teos on ollut kesken kohta vuoden. O-ou. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan monipuolinen valikoima, noita kelpaa lukea! Jotkut kirjat vaan joutuu odottamaan sitä aikaansa, niin hassua kun se onkin...

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!