Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 30. joulukuuta 2010

Pukinkontista paljastunutta: iPad eli minun porttini e-kirjoihin

Ei,
meillä ei tosiaankaan yleensä harrasteta näin suureellisia lahjoja. Ilmeisesti olen kuitenkin ollut ihan superkiltti 2010, kun lahjapaketista paljastui mukava laatikko.



Meidän hieman Appleen vinksahtaneessa perheessä (ennestään neljä iPodia ja kesällä vanha pöytäkone muuttui valmistumisten kunniaksi kahdeksi omenaläppäriksi. IPhonea ei kuitenkaan ole kummallakaan)  keskusteltiin tai siis argumentoitiin äänekkäästi koko syksy iPadin puolesta ja vastaan. Mies ei voinut ymmärtää mitä sillä tehdään, minä kerroin viikottain mitä kaikkea hienoa sillä voisi tehdä jos sellainen olisi. Syksyn matkallakin vehjettä pääsi ronkkimaan useamman kerran. Myönnettäköön, että myös tämä video teki minuun aika suuren vaikutuksen. Olisin siis halunnut vain vähän henkistä tukea aikeelleni ostaa ei-ehkä-niin-tarpeellinen (mutta sitäkin hauskempi) vempele, mutta asiahan kääntyikin nyt minun kannaltani paljon paremmin päin :).

IPadhän ei ole varsinaisesti (vain) e-kirjojen lukulaite, vaan aina valmis nettilauta. Itseäni se viehätti kuitenkin erityisen paljon myö lukuominaisuuksien takia. Jouluaaton jälkeen alkoikin suuri seikkailu e-kirjojen maailmaan, ja kuten monessa blogissa on jo aiemmin kerrottu, tilanne on vähintäänkin sekava.

Itse olen lataillut iPadin iBook-kansioon (kyllä, sen saa näyttämään kirjahyllyltä) lähinnä Project Gutenbergin ilmaisia e-kirjoja. Ko. sivuilta löytyy siis digitalisoituina kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Englanninkielistä valikoimaa on todella runsaasti, suomenkielistä niukasti, suomeksi olen ladannut vain Minna Canthin Työmiehen vaimon. Lataamalla kirjan kuin kirjan EPUB muodossa se solahtaa yhdellä klikkauksella suoraan iBook-ohjelmaan, jossa se on... No, "ihan oikeana" kirjana. Kirjaan voi tehdä muistiinpanoja, vieraita sanoja voi katsoa sanastosta, kirjan väliin voi laittaa kirjanmerkin ja niin edelleen. Ja sivutkin kääntyvät hienosti ja tietysti juuri sillä nopeudella kuin niitä kääntää :).

Tätä menoa siis olen muutamassa vuodessa lukenut kaikki maailman suuret vanhat klassikot (tai ainakin ladannut ne luettaviksi). Epämääräisen surffailun seurauksena nimittäin olen valmis vahvistamaan muualla jo muutaman kerran todetun tilanteen: Suomalaisten e-kirjojen tilanne on surkea. Ainakin ostajan kannalta pahimmat ongelmat ovat hinta ja saatavuus.

1. Hinta. Tästä on maristu ennenkin. Anteeksi, mutta minä en osta uusia 27 euroa maksavia kirjoja edes paperisena. Miksi ihmeessä ostaisin sitten sellaisen sähköisenä? E-kirjoilla ei ole jälleenmyynti- eikä edes lahjoitusarvoa. Kalliilla rahalla ostettua e-kirjaa ei voi antaa äidille, veljelle eikä kaverille eteenpäin luettavaksi. Ok, se alv ja alv, mutta tuota krhm öh, alan kustannurakennetta sen kummemmin tuntematta, kyllähän pokkareitakin myydään alle kympillä. E-kirjoissa varasto- jakelu- ja materiaalikulut ovat olemattomat (ymmärrän toki että nämä ovat vain pieni osa kirjan hintaa), joten eikö sen nyt pitäisi kuitenkin jotenkin kompensoida sitä alv:akin? 

Jos halvempia kirjoja ei tule kaupan, ei e-kirjojen lukulaitteita osteta, ja ei sitten osteta kalliimpiakaan e-kirjoja. 

2. Saatavuus. Tämä on kyllä naurettavaa ja mielestäni aika paradoksaalistakin. Adlibriksen etusivulta löytyi sentään kätevästi linkki e-kirjoihin. Sivulla esitetään yksi kirja ja käsketään käyttämään hakutoimintoa. Etsin kirjoja sanoilla oksanen, rimminen ja kyrö ja luovutin. Mitenköhän niitä kirjoja olisi tarkoitus löytää?

Suomalainen Kirjakauppakin voisi vähän ryhdistäytyä ja laittaa edes linkin e-kirjakauppaan vaikka siihen mp3 -kirjojen lataamon alle (ok, banneri on isolla ylhäällä, mutta silti). Kun e-kirjat löysi, niin no, olihan niitä, joitakin. Heräsi kuitenkin kysymys, että kenen tehtäväksi e-kirjasivut on annettu räpeltää kasaan, kun jokaisen kirjan kohdalla lukee "julkaisu päivämäärä". Myös ohjeet olivat hengästyttävää luettavaa. Ilmeisesti kirja pitäisi ensin ladata tietokoneelle ja sen voisi siirtää siitä iPadiin. Tätä kuitenkin täydennettiin ei kovin rohkaisevalla "Jatkokehittelyjen jälkeen e-kirjakaupastamme voit ostaa kirjoja suoraan myös Applen tuotteisiin, kuten iPhoneen tai iPadille." Kiva. Ja ei kiitos. Haluan kirjan, en mitään tietotekniikan abö-iltaa.

Akateeminen on päässyt jo vähän pidemmälle. Täältä löytyi kuvitetut ohjeet kirjan siirtämisestä suoraan iPadiin. Akateemisella näytti olevan myös tarjous: -20 % kanta-asiakkaille yhden e-kirjan ostamisesta ja -30 % kahden e-kirjan ostamisesta. Tuo kuulostaa jo reilummalta. 

Tämän enempää minulla ei sitten olekaan marisemista!




Innostuin lataamaan Lukupiiri-blogissa joulukuussa luetun Saiturin joulun -ilmaisversiona tietenkin- ja sitä oli mukava lukea myös pimeässä autossa matkustaessa. Näyttö on kirkas, mutta ainakaan minä en ole siitä vielä häiriintynyt. Akkukin on kestävä, koska padia ei ole tarvinnut vielä ladata kertaakaan. 


Kirjastossa käyminen ei siis vielä lopu mutta matkoille (ei tosin rannalle) tämä laite lähtee taatusti mukaan. Kirjoittaminen on tietysti paljon hitaampaa kuin tavallisella näppiksellä, mutta surffailut padilla hoitaa helposti ja blogeja lukee oikein ilokseen samalla kun röhnöttää sohvalla missä asennossa vaan haluaa. 


Keskustelua e-kirjoista on vilahdellut monessakin blogissa, mutta onko jollain antaa nyt jotain erityisen hyviä e-kirjavinkkejä? Kiinnostaako e-kirja muita, uskotteko ostavanne jonkun lukulaitteen esimerkiksi seuraavan vuoden aikana?

9 kommenttia:

  1. Kiitos perinpohjaisesta bloggausta noiden e-kirjojen suhteen. Aloin jo epäillä, että olen vain itse ihan tumpelo kun en löytänyt järkevästi suomenkielisiä :-) Sitä Mielensäpahoittajaa etsiskelin mutta ei...

    Odottelen luottavaisena, että kustantajat ja kirjakauppiaat oivaltaisivat hyödyt... Sellaisen kirjan, jota joutuisi muuten odottamaan kirjastosta kuukausitolkulla voisi tosiaan ostaa e-kirjana, jos hinta olisi kohdallaan. iPadin kirjahyllyyn mahtuisi paremmin kuin omiin :-D Ja moni kirja jää kokonaan lukematta kun ei kaikkia voi kuitenkaan ostaa.

    VastaaPoista
  2. Booksy, kiitos kommentista, kävinkin kommentoimassa blogiisi! Ihan sama juttu muuten minulla, välttelen kirjojen ostamista nykyisin senkin takia, että ne eivät oikein mahdu hyllyyn...

    VastaaPoista
  3. Kiitos erinomaisesta katsauksesta! Kai se on minunkin pakko hankkia iPad... Laitoin pariin paikkaan ehdotuksen, että sponsoroisivat kirjablogilleni iPadin, mutta eipä ole herunut - ja taitaa laitteen myynti jyllätä hyvin ilman sponsorointejakin.

    VastaaPoista
  4. Salla: No voi höh, siis että et ole saanut sitä :/. Ilmeisesti mikään kirjakauppa tms. ei kuitenkaan ole kovin suoraan liittoutunut iPadin kanssa, ehkä siinä syy?

    Minulla on vielä suojakotelon hankkiminen kapistukselle edessä. Lappeenrannassa valikoimat oli heikot mutta onneksi netistä sitten löytyy laajemmat valikoimat.

    VastaaPoista
  5. Eivät antaneet, mutta tyhmähän ei ole se joka pyytää. :D Ja jostain kumman syystä Applen markkinointiväki ei myöskään vastannut meiliin. Pienin meitä lähellä oleva markkinointiyksikkö kattaa koko Euroopan toiminnot.

    VastaaPoista
  6. Kiitti näistä tiedoista. Olen alkanut miettiä iPadin hankkimista...

    Minulla ja miehellä molemmilla iPhone (joissa iPod) ja tietsikat tottakai Mäkit:)

    VastaaPoista
  7. Salla:nimenomaan. Ja eipä ole kovin lokaalia tuo Applen markkinointi sitten...

    Rita: no kyllähän iPad sitten selvästi hyvä täydennys olisi. On niin kevyt että esim matkoilla jaksaisi aina kantaa ilman tuskailuja mukana, tai siis säästyisi enemmän tilaa tuliaisille kun ei tarvitse kantaa kirjoja mukana :).

    VastaaPoista
  8. Itse olen enemmän tai vähemmän gadget-nörtti eli pitäisi aina saada viimeisimmät vimpaimet vaikken niillä mitään tekisikään... Onneksi/epäonneksi minulla ei ole tarpeeksi likviditeettia niiden hankkimiseen, joten en ole vielä aivan hukassa kaikkien vehkeiden kanssa..

    Minulle suositeltiin iPadin hankintaa vasta ensi keväänä, kun kuulemma seuraava versio ilmestyy. No, en osaa sanoa onko kehotuksessa mitään järkeä, koska periaatteessa tarvitsen laitteelta nettiselailua ja kirjojen lukua.. jotka käsittääkseni nykyisessä laitteessakin on?!. Testailin vempelettä tosin kaupassa ja totesin sen yllättävän painavaksi. Kuvittelin mainonnan perusteella, että se on vähintään höyhenenkevyt :)

    Olen myös hieman yllättynyt, että siihen on noin vaikeantuntuista löytää suomenkielistä luettavaa tai että se on niin hiivatin kallista (alvista huolimatta), eikö se olisi markkinaetu tarjota toimivaa tuotetta ennen muita???

    Mutta joka tapauksessa, olen kateudesta vihreä, että joku on ollut noin kiltti menneenä vuonna.. taitaa olla aika parantaa tapoja ;)

    VastaaPoista
  9. Teresita: Totta, minusta on vähän epäreilua että maailmalla (tai Applemaailmassa) Suomea pidetään sellaisena perähikiänä että tänne tuodaan vanhat tuotteet markkinoille uusina vasta hetkeä ennen kuin uusi versio julkaistaan. Murr! Mutta ties vaikka se seuraava versio vaikka olisikin höhenenkevyt; Testailin Lontoossa syksyllä uusia macceja, en nyt muista edes mallin nimeä, mutta ne näyttivät siis macbook pro:lta mutta olivat superkevyitä ja suunnileen pro:n hintaisia. Ja kyseessä ei ollut air. Spekulaatiota siis kehiin...

    Mielenkiinnolla kyllä laitteen kanssa odottaa e-kirjailmiön kehittymistä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!