Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 4. kesäkuuta 2012

Fables, Legends in Exile

 Kirjan nimi:  Fables, Legends in Exile
Kirjoittaja:  Bill Willingham, Medina, Leialoha, Hamilton
Kustantaja: Vertigo
Julkaistu: 2002
Sivuja: 119
Mistä minulle: Kirjastosta 

Nyt se sarjakuvainnostus alkaa tarttua toden totta minuunkin. Pienet, ainakin kahdesta suunnasta leijailevat signaalit Fablesin upeudesta valtasivat minut niin, että kun näin kirjaston palautushyllyssä sekä sarjan ykkös- että kakkososat, suunnilleen hyökkäsin niiden kimppuun. Heikoilla signaaleilla tarkoitan Sallan ja Booksyn jatkuvaa pientä vihjailua: Jos laitatte ko. blogeissa hakusanaksi "Fables", tuloksia tulee Sallalla monta sivullista, Booksyllakin useampi. Joka tapauksessa, noin se mielipidevaikuttaminen sujuu...

Legends in Exileen tartuttuani olin haltioissani. Vaikka olin lukenut sarjakuvista mainintoja sieltä täältä, en silti ollut painanut mieleen edes sitä, mistä ne kertovat. 

Fables on satuhahmojen New Yorkiin sijoittuva salainen yhteisö. Fablesin, eräänlaisen valtion valtion sisällä, jäseniä ovat niin Pinokkio, Prinssi Hurmaava, Iso paha susi ja moni muu.  

Draama lähtee pyörimään, kun Rose Redin (kuka tämä onkaan suomeksi?)  kotoa löytyy bileiden jälkeen verinen kaaos. Onko Rose Red murhattu vai onko kyse jostain muusta? Mikä on motiivi?

Siinä, missä Guy Delislen sarjakuvat tarjosivat todella mielenkiintoisia tarinoita sarjakuvamuotoisesti esitettyinä, mutta eivät yksittäisissä ruuduissa juuri katselemista, ovat taas Fablesin ruudut täynnä pieniä yksityiskohtia. Tätä sarjakuvaa ei todella pidä vain lukea, voisin oikeastaan jo nyt vain katsoa ruudut vielä uudelleen. Mainiota. 

Ruuduista vasta vilkaisun jälkeen löytyvät yksityiskohdat olivat hienoja, mutta pidin myös kirjan dialogista. Tähän minulla piti olla hieno esimerkkikuvakin, se vaan ei suostu kääntymään oikein päin... 


Fablesit ovat ihan erilaisia sarjakuvia kuin ne, joita olen aikaisemmin lukenut. Piirrosjälki on pikkutarkkaa, mutta hahmot näyttävät sellaisilta Andy Warhool -tyylisiltä, vai mites päin se menikään... Joka tapauksessa, joitain näistä kuvista voisi ripustaa vaikka seinälleen. 


Sarjakuvien lukemisessa minulla on vielä opettelua, nyt nimittäin huomaan vielä ahmivani tarinaa upeiden kuvien kustannuksella. En halua vielä edes ajatella, miten monta juttua minulla on mennyt niin kuvissa kuin tarinassakin ohi.
 

4 kommenttia:

 1. Hienoa että sinäkin tartut näihin :)

  Rose Red on Ruusunpuna. Tuo on vähän vaikea kohta kääntää suomeksi koska sisarensa Snow White on yhtä aikaa sekä Lumikki että Lumivalko vähän tuntemattomammasta Lumivalko ja Ruusunpuna -sadusta, samaan tapaan kuin Iso Paha Susi on sekä Punahilkasta että Kolmesta pienestä porsaasta ja Prinssi Hurmaava on sekä Lumikin, Tuhkimon ja Ruususen prinssi (he eivät eläneet onnellisesti elämänsä loppuun asti).

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, Fables-kuume on tarttunut sinuunkin! :)

  Ihana huomata tällaisista, että blogikirjoittelulla on jotain merkitystä. Muistan kun joskus viime syksynä Fables-huuman hiipiessä kimppuuni ajattelin, että onko vähän hölmöä kirjoittaa toistuvasti blogiin englanninkielisestä sarjakuvasta. Mutta nyt Fables-faneja on jo vaikka kuinka monta!

  VastaaPoista
 3. Oon halunnut lukea tän jo kauan! Nyt ois jo korkea aika kyllä. Toivottavasti saan sen verran aikaiseksi tämän kesän aikana.

  VastaaPoista
 4. hdcanis: Tiedätkö, tämä kommentti tuli nyt tarpeeseen. Kiitos!! Nyt tekee luonnollisesti mieli tutustua tarkemmin myös noihin satuihin, siis ainakin tuohon minulle vieraaseen Lumivalko ja Ruusunpuna -satuun. Mietin myös lukiessa lyhyesti missä Prinssi Hurmaava esiintyykään, mutta totesin vaan, että tuttu mies ja jatkoin tyytyväisenä :).

  Salla: Todellakin on merkitystä! Sitä merkitystä ei varmasti vaan nopeasti huomaa, koska ainakin minulla jää helposti vieraita kirjoja käsitteleviin postauksiin kommentoimatta enkä välttämättä yhden esittelypostauksen jälkeen edes muista mistä on kyse. Mutta toistoja, toistoja... Se tehosi tässäkin :).

  franz: Suosittelen! Minua alkoi kiinnostaa myös Unwritten kun sitäkin on kovasti suositeltu ja nyt aloin tähän sarjakuvamoodiin päästä :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!