Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Maailman menestynein FanFiction: Fifty Shades of Grey eli Twilightin suora jälkeläinen

Aluksi disclaimerit: Tämän kirjan hankkiessani en ihan oikeasti tiennyt, mistä siinä on kyse. Olin kyllä kuullut, että se on uusi kirjamaailman sensaatio ja hätyytteli myyntiluvuillaan jo Pottereita. Onnistuin kuitenkin väistelemään käsitettä eroottinen kirjallisuus. Epäilykseni kyllä heräsivät, kun huomasin nimimerkin Miika85 kommentoineen Elisa-kirjan sivuilla seuraavaa:"Aivan loistava! En juurikaan ole lukenut kirjoja mutta tämä upposi välittömästi. Anastasia uppoutuu jopa uniini!"


Oma kirjani on häveliäs Kindle-versio, mutta näkyy näitä joku ostavankin.
Kirjan juoni menee lyhyesti näin: Yliopisto-opintojaan päättävä Anastasia Steele joutuu vähän vahingossa haastattelemaan Grey Enterprisesin omistajaa, satumaisen rikasta Christian Greytä. Lyhyen haastattelun aikana Christian ihastuu Anastasiaan ja hurja seksitarina voi alkaa. Anastasia on parisuhdeasioissa täysin kokematon ja Christian on henkisesti korkkiruuvin tasolla. 

Koska kyseessä on kolmiosainen sarja, ei varmaan ole kenellekään yllätys, että pari päätyy kirjan aikana yhteen ja erilleen, yhteen ja erilleen jnejnejne. 

Jatkuva sänkytapahtumien kuvailu oli kirjassa ajoittain jopa puuduttavaa. Sain kuitenkin kirjan lukemiseen ihan omia lisäviboja - älkää ajatelko mitään likaista - selvittämällä vähän tarinan taustoja. Jostain syystä suomenkielisessä uutisoinnissa on ohitettu melkein täysin se seikka, että Fifty Shades of Grey on Twilightin suora jälkeläinen! Itselleni tämä tiedonmurunen toi lukemiseen ihan uutta intoa ja jokaisesta sivusta tuli omanlaisensa etsi yhtäläisyydet -tehtävä. Lapsiltaan Twilightit kieltäneet äidit ovat taatusti kuvitelleet Twilightien olevan Fifty Shadesin kaltaista kamaa, mutta lukenevat jälkeläistä nyt itse. 

Fifty Shades of Grey on siis julkaistu aikaisemmin Twilightin fanfiction-saitilla, jolla kirjasarjan fanit ovat julkaisseet omia muunnoksiaan suositusta vampyyritarinasta. Jopa Meyerilta on kysytty mielipidettä omien kirjojensa innoittamasta sarjasta, mutta tämä väitti, että ei ole lukenut koko kirjaa (mikä tosin on ihan mahdollista: Meyer kun on mormoni ja tämän nuortenkirjat promoavat ihan päinvastaisia parisuhdearvoja kuin FSoG). Vähän liian villeiksi muuttuneet tarinat saivat kuitenkin pian bännit fanfiction -saitille, kirjailija perusti oman sivun tarinoilleen ja kuittasi ennen pitkää kustannussopimuksen.

Kun Twilight -yhteyden tiedostaa, kirjasta tulee hervotonta luettavaa. Itse bongasin ainakin seuraavat yhtäläisyydet:

 •  Mieshenkilö kutsuu naista lyhyemmällä nimellä (Anastasia --> Ana, Isabel --> Bella)
 •  Mieshenkilö liikkuu joissain kohtauksissa nopeasti ja äänettömästi naisen yllättäen
 •  Mieshenkilö on paha stalkkeri
 •  Mieshenkilö on järkyttävä despootti
 •  Mieshenkilö vakuutelee tarinan aluksi olevansa naisella huonoa seuraa
 •  Mieshenkilö toteaa myöhemminkin olevansa naiselle huonoa seuraa
 •  Mieshenkilö on satumaisen rikas
 •  Mieshenkilö on erittäin monitaitoinen
 •  Mieshenkilön tausta on vaikea
 •  Naishenkilö ei välitä syömisestä
 •  Mieshenkilö huolehtii jatkuvasti naisen syömisestä
 •  Naishenkilö ei ole lainkaan liikunnallinen
 •  Naishenkilö ei välitä vaatteista
 •  Naishenkilö saa lahjaksi auton
 •  Naishenkilö saa lahjaksi muitakin kalliita tavaroita
 •  Naishenkilön vanhemmat ovat eronneet
 •  Naishenkilön äiti asuu uuden miehen kanssa
 •  Kirjan tapahtumapaikka on pohjoisamerikkalainen kaupunki, jossa on enimmäkseen viileää ja usein sateista
 • Naishenkilö äiti asuu kuitenkin erittäin lämpimässä ympäristössä
 •  Naishenkilö lähtee kirjan loppupuolella matkalle äitinsä luo
 •  Henkilöt mutisevat jatkuvasti (murmur)

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Välillä jo yksittäiset lauseet muistuttavat voimakkaasti Meyerin tyylistä. Joka tapauksessa, selvää fanfictionia! 

Kirjan englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta löytyy mukavasti lisätietoja kirjan taustoista. Sen mukaan kirjan markkinoinnissa käytettiin budjetin pienuuden takia lähinnä blogeja, ja kirjan suosion perusteena ovatkin yksityisten ihmisten suositukset toisille.

Ja lopuksi... Voisin kommentoida kuten Meyer: "that's really not my genre, not my thing ... Good on her—she's doing well. That's great!

Ilmiö on sittemmin paisunut suuressa maailmassa aivan hurjaksi. Jos on kiinnostunut ilmiöstä laajemmin, kannattaa lukea tähän mennessä tapahtunutta esimerkiksi Know your Meme -sivustolta. Menestyksestä ovat saaneet osansa niin köysikauppiaat kuin kirjassa mainittu hotellikin.

EDIT: Kirjan ovat tunnustettu luetuksi ainakin seuraavissa blogeissa: Koko lailla kirjallisesti, Valikoiva kirjatoukka, Luettuja maailmoja (kaikki kolme osaa!), Lukunurkka.

14 kommenttia:

 1. Kirjaan en sen kummemmin puutu, mutta mainitsen että vaikka kirjailija suhtautuisi positiivisestikin fanficcaukseen niin välttämättä ei kanata sanoa että lukee niitä tarinoita itse...

  Tästä on ennakkotapaus, Marion Zimmer Bradleyn Darkover-sarjasta on ilmeisesti yksi kirja jäänyt julkaisematta koska eräs "fani" valitti käsikirjoituksessa olevan liikaa yhtymäkohtia hänen Darkover-fanfiktioonsa...josta syystä kustantaja päätti sitten hyllyttää kirjan oikeusjutun pelossa.

  VastaaPoista
 2. hdcanis: No huhhhuh! Tuohan menee jo ihan paradoksiksi. Onneksi Meyer on nyt siitä onnellisessa asemassa, että Twilightien tarina taitaa oikeasti olla lopussa, mutta varmasti hyvä (ja halpa) varotoimenpide todeta aina, että ei fanfictionia lue.

  VastaaPoista
 3. Oltiinpas liikkeellä samaan aikaan tämän kirjan kanssa :)

  Noita Twilight-yhtäläisyyksiä oli ihan järjetön määrä! Tuntui siltä, että samankaltaisuuksia on koitettu häivyttää tasan niin vähän kuin tekijänoikeudellisesti on ollut pakko. Mutta mikäli en olisi lukiessa voinut bongata näitä samankaltaisuuksia, niin lukeminen olisi kyllä ollut valtavan tuskaista...

  Edelleen ihmettelen kirjan suosiota.

  VastaaPoista
 4. Fiftyä en pysty lukemaan, olen sen jo todennut (no, en vanno, mutta epäilen niin vahvasti että saa luvan jäädä), mutta Twilightin suhteen taidan vielä jossain vaiheessa höllätä ja edes ekan kirjan testata.

  Mainio arvio! :)

  VastaaPoista
 5. Minulle jo pelkkä Twilightin mainitseminen aiheuttaa melkein kylmiä väristyksiä - suokaa anteeksi, Twilight-fanit - , joten jos näin paljon yhtäläisyyksiä löytyy tämän kirjan kanssa, olen aika varma, ettei tämä ole minun juttuni. Huh, jo se että luin noita listattuja yhtäläisyyksiä sai naamani vääntelehtimään siihen malliin, etten halua lukea yhtään lisää.

  Kiva nyt kuitenkin tietää, mistä tässä on oikein kohkattu! =D

  VastaaPoista
 6. Minua vähän harmittaa, että millaisen kuvan ihmiset saa fanfictionista tämän perusteella. Kaikki fanfiction ei ole yhtä kamalaa kuraa kuin tämä surkeus.

  http://knowyourmeme.com/photos/312767-fifty-shades-of-grey
  :D

  VastaaPoista
 7. Maija, todellakin, kuten kävinkin blogiisi kommentoimassa. Ja selkeästi sama kirja on luettu ja blogattu :D.

  Suketus, hehee... No Fiftyä ei kyllä kannata yrittää, ja itse olen vähän Twilight hurahtanut, pidän sitä kyllä jo samalla tavalla modernina klassikkona kuin vaikka Pottereita. Sitä paitsi minusta (tai sitten vaan minun silmissäni) koko isoksi kasvanut Paranormal Romance -ilmiö otti tuulta juuri Twilightin vetämänä.

  Irene K: Jos jo Twilight on jollain tasolla liikaa, sitten suosittelen kyllä tosiaan pysymään Fiftystä kaukana. Lupaan, että lukematta jättäminen ei ole missään suhteessa menetys, luulen, että jo näistä kirjaa koskevista kommenteista saa ihan tarpeeksi hyvän käsityksen siitä, mistä on kyse.

  Janninna: Nojoo, ei kai tämä koko "genreä" leimaa... Toisaalta, onhan tämä varmaan joillekin rohkaisevakin esimerkki, ideoita villisti lainaamalla ja yhdistelemällä voi päästä ainakin isoihin rahoihin käsiksi jos ei muuta. Täytyy kyllä tunnustaa, että en itse ole aiemmin lukenut minkäänlaista fanfictionia. Mainio kuva :D.

  VastaaPoista
 8. Olin luokitellut Fifty Shadesin niin syvälle "ei syytä tutustua" -osastoon (eroottiset tekstit melkein aina niin myötähäpeällisen noloja), etten ollut kuullut tästä fanfiction-puolesta mitään. Joten kiitti! Nyt kirja pikkuisen alkoikin kiinnostaa.

  VastaaPoista
 9. Postauksesi luettuani tuntuu kuin olisin lukenut koko kirjan ;D Toisaalta kiinnostaisi lukea FSoG ilmiön takia, toisaalta pelkään lukemisen aiheuttavan ärsyyntymisen myös Twilight -sarjaan, johon hurahdin täysin :)

  VastaaPoista
 10. Näin suoraan sanoen tämä taitaa olla kiinnostavin arvio, jonka tästä kirjasta olen lukenut :D

  Itselläni ei ole mitään mielenkiintoa kirjaa lukea, mutta hauska tosiaan tietää, että tämä on kuin Twilightien aikuisempi (?) ja seksikkäämpi (?) versio.

  VastaaPoista
 11. ee: Hahhah :D. No kai se on aina kiva jos kirja alkaa kiinnostaa, mutta parasta antia tässä oli kyllä ehdottomasti se Twilight -vertailujen tekeminen :)

  Villasukka: Joo, luulen, että jo arvioita lukemalla tästä kirjasta tietää kaiken tarpeellisen. Ja kun sarja vielä jatkuu (ainakin) jo olemassa olevat kaksi kirjaa, niin varmaan voi arvata, miten lopussa käy.

  Katri: Kiitos paljon! Hih, aikuisempii semmoiseen K18-tyyliin tosiaan, mutta mitenkään kypsempi tämä kirja ei kyllä ollut.

  VastaaPoista
 12. Twilightit upposivat minuun kyllä täysillä ainakin ensimmäisen kirjan osalta, joten tuo fanfiction ulottuvuus tässä kirjassa voisi saada lukemaan tämänkin kirjan, kirja kun ei muuten kuulosta niin mielenkiintoiselta..

  Kiitos innoittavasta arvostelusta= )

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Lillijok: Hahaa, joo, vertailumielessä tämä oli kyllä erittäin kiinnostava, ja tietysti jättimäisen ilmiön synnyttäjänä muutenkin. En ole koskaan lukenut mitään muuta fanfictionia, mutta kun köh, sitä ei (kai) yleensä jaella kansien välissä... Kiitos kiitoksista :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!