Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 30. huhtikuuta 2013

J.G. Ballard: Kuivunut maailma

Kirjan nimi: Kuivunut maailma (The Drought) 
Kirjoittaja: J.G. Ballard 
Suomentaja: Matti Rosvall  
Sivuja: 224 
Kustantaja: Jalava 
Julkaistu: alkuperäinen 1965, ko. painos 2012 
Mistä minulle: Kustantajalta


Kuivunut maailma kuuluu Jalavan "Saturnus SciFi" -sarjaan, jossa julkaistaan tieteisklassikoita 1950-1990 luvulta. Ainakin Kuivunut maailma on uskomattoman ajaton.

Palasin Kuivuneen maailman aikana jatkuvasti mielessäni kahteen aiemmin lukemaani kirjaan. Tässä on kirja, jossa fuusioituvat Richard Mathesonin Olen legenda ja Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Olen legendan kanssa Kuivunut maailma jakaa jonkinlaisen kuumuuden ja lopun ajan tunnelman, kaupunkimaisen ympäristön ja jotain muuta määrittelemätöntä. Teemestarin kirjan kanssa yhteinen on tietenkin kantava teema, vesi. Kuivuneen maailman lopussa esitellään teetä nauttiva pariskunta, joka on jonkinlainen yltäkylläisyyden symboli.

Kirja on siis täynnä lopun ajan tunnelmaa - ei mikään hyvän mielen kirja, mutta ajatuksia se herättää. Kirjan esittelemään kuivuneeseen maailmaan on päädytty, kun ihmiset ovat kaataneet tarpeeksi jätteitä mereen. Tällöin meren pintaan on syntynyt kalvo, jonka estää veden haihtumisen. Siksi myös sateet ovat loppuneet maapallolla ja niin joet kuin järvetkin kuivuneet

Kuivuuden takia ihmisyhteisöt ovat joutuneet jatkuvaan poikkeustilaan, jonka loppua ei näy. Kuten arvata saattaa, käyttäytymisnormit murtuvat ja jokaisen ensimmäinen ajatus alkaa olla oma selviytyminen, se, mistä saa ruokaa ja vettä. Kirja ei tosiaan ole mikään positiivisuuden ilotulitus, mutta ei se mitään.

On omalla tavallaan huvittavaa, että kirjan dystopia-ainekset eivät ole muuttuneet ainakaan vähemmän ajankohtaisiksi viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana. Lähitulevaisuuteen sijoittuvan scifin kirjoittamisen sanotaan olevan erityisen hankalaa, kun tiede kehittyy niin huimaa vauhtia. Onko kuitenkin niin, että uhkakuvat vanhenevat hitaammin kuin positiivisia mahdollisuuksia kuvaavat teokset? 

Jalava on julkaissut 2011 myös J.G. Ballardin Uponneen maailman. Kirja kuulostaa Kuivuneen maailman veroiselta. 

ydennän Kuvuneella maailmalla "virallisesti" vuodelle 2012  sijoittunutta scifi-haastetta dystopia-kagegoriassa

4 kommenttia:

 1. Scifi-haaste elää! :)

  Ballardin Uponnut maailma pissi sen verran paljon yksityiskohdiltaan ja henkilöhahmoilta, että olen pantannut tarttumista Kuivuneeseen maailmaan. Varsinkin kun ensimmäinen takakansitekstin versio oli jo vinollaan. Se on näköjään nyt muutettu. Luen kirjan varmaan jossain vaiheessa, mutten odota liikoja. Kiva huomata kuitenkin, että arvostelusi on positiivinen.

  VastaaPoista
 2. Pitääpä tutustua, Ballard on minusta ihan mahtava.

  VastaaPoista
 3. Blogissani on sinulle tunnustus ja kysymyksiä. Osallistuminen vapaaehtoista, kuten aina :)

  VastaaPoista
 4. Raija: Kiitos! Minulla on se edellinenkin haaste muistissa ja aloitettuna, eli kyllä sekin on tulossa :). Menen tutustumaan.

  Liina: Joo kannattaa, suosittelen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!