Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 20. toukokuuta 2013

Tessa keski-ikäisten kirjailijan parissa (Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet)

Kirjan nimi: Mustat morsiamet
Kirjoittaja: Sirpa Kähkönen
Sivuja: 288
Julkaistu: alkuperäinen 1998
Mistä minulle: Adlibris.comEnnakkoluulojen hyökkäys

Anteeksi vähän tölväisevä otsikko. Muttamutta, niin pitkään kuin olen Sirpa Kähkösestä tiennyt, olen yhdistynyt hänet mielessäni keski-ikäisille naisille kirjoittavaksi kirjailijaksi - mieleeni taisi tulla Laila Hietamies, älkääkä nyt yrittäkö kääntää päätäni Hietamiehen osalta... Kuvittelin, että lähinnä mummoni voisi olla kiinnostunut hänen kirjoistaan jotka sijoittuvat 1900-luvun sodanaikaiseen Kuopioon. 

Teemojensa perusteella kirjat kyllä saattaisivatkin kiinnostaa mummoani. Testasin myös vasta 50-vuotta täyttäneellä äidilläni, mutta häneltä Mustat morsiamet sai aika laimean tuomion "se ei oikein imaissut". Kirjaa oli luettu tässä vaiheessa kokonaiset kaksi sivua. Toiset tosiaan osaavat jättää kirjat vähän paremmin kesken...

Jossain suomenkielisen kirjallisuuden vakavassa kaipuupuuskassa olin kuitekin päätin tilata Kähkösen Kuopio-sarjan kaksi ensimäistä kirjaa, Mustat morsiamet ja Rautayöt. Nyt olen vain lievästi ikäväkseni moniosaisen kirjasarjan koukussa. Ahmaisin Mustat morsiamet yhdessä viikonlopussa. Tänä viikonloppuna luin paljon Rautaöitä. 

Juoni

Mustat morsiamet sijoittuu 1920-luvun Kuopioon. Päähenkilö, maalta köyhistä oloista kotoisin oleva Anna muuttaa suureen Kuopion kaupunkiin. Ensin hän toimii papin perheessä kotiapulaisena, mutta ihastuttuuaan mieheen ja huomatessaan odottavansa lasta hän saa tai joutuu elämään enemmän omillaan. Miehen vanhempien perheen tuki on paikallaan, varsinkin kun kaikki ei suju suunnitelmien mukaan ja kommnistihenkinen, merille haikaileva Lassi katoaa Annan elämästä pitkäksi aikaa.

Ja tältä tuntui jälkeenpäin

Hyppy uuden kirjailijan pariin todella kannatti tällä kertaa! Mustat morsiamet oli aivan oikea valinta suomenkielisen, suomeksi kirjoitetun kirjallisuuden kaipuuseeni. Hienosti kirjoitettu murre toi kirjaan hauskan lisän.

Kenelle suosittelen

Mustat morsiamet on hyvä valinta kelle tahansa, joka haluaa lukea 1900-luvun alkupuolen historiasta henkiin herätettynä, historiallisesta Pohjois-Savosta tai ihan vaan hyvää tarinaa. Melkein kahden kirjan kokemuksella voin sanoa, että henkilöihin kiintyy ja heidän tekemisiään seuraa mielenkiinnolla. Ja niin, oma elämä alkaa tuntua lässyhelpolta, kun sitä vertaa sota-aikojen Suomeen.

Kähkösen kirjoista ja niiden taakse sijoittuvista tarinoista voi lukea paljon esimerkiksi Amman lukuhetken Kuopio -tagin alta, Booksyn blogista Booking it some more ja Sallan lukupäiväkirjasta.

3 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää, että otsikon takia hyökkäsin tänne vähän niinkuin niskakarvat pystyssä valmiina puolustamaan Kähköstä (tosin olen keski-ikäinen itsekin), mutta olikin mukava yllätys huomata sinun pitäneen Mustista morsiamista.

  VastaaPoista
 2. Samoissa vesissä uidaan Tessa! Minä kärsin etukäteen samoista ennakkoluuloista ja sain (ilokseni) kääntää takkini Kähkösen suhteen, upea tarina ihanalla murteella höystettynä :) Olen lukenut vasta Mustat morsiamet, mutta Rautayöt odottelee kirjahyllyssä lukuvuoroaan.

  VastaaPoista
 3. jaan: Hihhih, meillä kävi siinä mielessä hassusti, että äitiini Mustat morsiamet ei vedonnut yhtään (hän tosin luki vain kaksi ensimmäistä sivua), mutta minä olen ihan koukussa. Kiva, että ennakoluuloni olivat vääriä :)

  Villasukka kirjahyllyssä: Jee! Murre tosiaan tuo kivan lisäsäväyksen. Minä saan varmaan kohta Rautayötkin loppuun.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!