Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Timothy Ferriss: 4 tunnin työviikko

Kirjan nimi: 4 tunnin työviikko 
Kirjoittaja: Timothy Ferriss 
Sivuja: 335 
Julkaistu: 2007/2008  
Mistä minulle: Kaveri lainasi

Kuva: http://fourhourworkweek.com/

Ennakoasenne: Kiinnostuneen uteliaan ärtynyt

Taas kaverilta lainaan saatu kirja - ja hyvä niin! Teos 4 tunnin työviikko on kiinnostanut minua yhtä pitkään kuin olen tiennyt sen olemassaolosta. Kirja on saavuttanut jonkinlaisen kulttiaseman lukuisten lifestyle design -kirjojen joukossa.

Suhtauduin kirjaan aluksi hieman ristiriitaisesti: Toisaalta kiinnostuneen uteliaasti, toisaalta hieman ärtyneesti. 4 tunnin työviikon kirjoittaja, Tim Ferriss, on kirjansa jälkeen tehnyt myös kaksi muuta näyttävää kirjaprojektia. 4 Hour Body ja 4 Hour Chef ja niihin liittyneen materiaalin lukeminen muualta ovat antaneet kirjailijasta rohkean, hyperaktiivisen ja myös hieman ylimielisen kuvan.

 4 tunnin työviikon sanoma on lyhyesti seuraava: Älä alistu orjaksi, vaan ole oman onnesi seppä! Hyvällä yritysidealla ja ennen kaikkea sen fiksulla automatisoinnilla voit heittää hyvästit 8-16 tai 9-17 elämälle ja alkaa tehdä asioita, jotka sinua oikeasti kiinnostavat. Voit maustaa elämääsi myös kaukana kotoa vietetyillä "minieläkkeillä" joilla voit etsiä aina uutta suuntaa elämällesi, oppia uusien taitojen mestariksi ja tutustua vieraisiin kulttuureihin. Ferriss vakuuttaa ja selittää, että myös palkolliset voivat hioa työtaktiikkaansa ja vapautua vahtaavan pomon ikeestä. Hänen mukaansa 4 tunnin elämäntyylistä nauttimiseen ei ole pakko liittää perheen ja ystäväpiirin luota katoamista, vaan sitä voi toteuttaa myös omissa ympyröissään. Myös yksityiselämään liittyviä velvoitteita voi kätevästi ulkoistaa esimerkiksi assistenteille Intiaan.

Elämästä ei pidä tehdä ikuista lomaa vaan aktiivista itsensä kehittämistä

Vierastan kirjan esittämää kuvaa siitä, että työelämä olisi vain yritysten tekemää henkistä riistoa yksilöitä kohtaan ja että "sen oikean itsensä henkisesti tyydyttävän työn" tulisi olla eri osa elämää kuin työ, josta rahat elämiseen saadaan. 

4 tunnin työviikko ei kuitenkaan olisi 4 tunnin työviikko, jos se esittäisi ratkaisuja perinteisen 40 tunnin työviikon ja muun elämän tasapainottamiseen. Ja toisaalta hyvä niin, koska tuolloin Ferriss tuskin pääsisi yhtä syvälle elämäntyylinsä esittelyyn kuin hän sen nyt tekee.

Toisin kuin kirjan kansikuva antaa ymmärtää, 4 tunnin työviikossa  ei ole kyse ikuiselle lomalle tai täydelliselle ennenaikaiselle eläkkeelle heittäytymisestä. Sen sijaan Ferrissin filosofiaan kuuluu "minieläkkeiden" viettäminen, johon kuuluu uusien asioiden oppiminen ja asioiden aikaansaaminen. Hän suosittelee esimerkiksi matkustamaan (riittävän) hitaasti jossain maanosassa ja jäämään pidemmäksi ajaksi, kuten kuudeksi kuukaudeksi sinne, missä elämä vaikuttaa mukavalta. Hän itse on viettänyt aikaa esimerkiksi Berliinissä (ei tietenkään huono valinta) ja Buenos Airesissa. 

Samalla kun automatisoitu yrityskone, jota hoidetaan neljän tunnin viikkopanoksella, suoltaa rahaa tilalle, voi itse keskittyä paikallisen kielen opiskeluun, jonkin fyysisemmän taidon kehittämiseen kuten tanssiin tai itsepuolustukseen ja vaikkapa kirjojen lukemiseen. 


Loppujen lopuksi Ferrisin ideat eivät kuulosta kovin huonoilta

En silti missään tapauksessa nyökytellyt kaikkien Ferrisin ajatusten tai tarjoamien ratkaisumallien kohdalla. Vaikka koko neljän tunnin filosofiaa ei halua omaksua tai ei olisi Ferrisin tarkoitusperistä aina muuten samaa mieltä, kirjasta saa silti taatusti monia hyviä oivalluksia. Esimerkiksi:

  • Pareton periaatetta (20/80 -sääntö) kerrattiin paljon: 20 % asiakkaista tuo 80 % tuloista, 20 % käytetystä työajasta tuo 80 % tuloksista jne. Mitä jos leikkaisi 80 % tekemisestään pois? Työtehtävä, johon käytetään paljon aikaa, ei automaattisesti ole tärkeä. Asioita kannattaa muutenkin opetella aina ja kaikkialla tekemää fiksummin. 
  • Kannattaa miettiä, mistä tulee onnelliseksi, mistä nauttii, ja tehdä enemmän sellaisia asioita.
  • Paljon rahaa tai tavaraa ei ole sama kuin onni, vapaus on nykyisin usein suurempaa luksusta.  
  • Lekottelu ei ole elämän tarkoitus, vaikka sekin on välillä tärkeää ja jopa välttämätöntä, että voisi edes keksiä, mitä haluaa oikeasti tehdä. Uuden oppiminen ja uteliaisuus maailmaa kohtaan ovat kuitenkin useimmille ne oikeasti nautittavat jutut. 

Mikä Ferrisissä ja hänen jutuissan jäi sitten vielä vähän ärsyttämään? No, vaikka kirjailijan nimi olisi peitetty, olisi kilometrin päähän silti paistanut se, että kirjan on kirjoittanut nuori amerikkalainen mies. Jonkinlainen pinnallisuus ihmissuhteisiin paistaa kirjasta. Ihmisten motiivit pysyä kotona tai muuten ns. tutuissa ympyröissä tuntuvat olevan hänelle käsitetasolla tuttuja, mutta eivät mitään omakohtaista tai ymmärrettävää.

4 tunnin työviikko saa pysyä bestsellerlistoilla

Suosittelen 4 tunnin työviikon lukemista kovasti, oikeastaan kaikille. Jos ei ole innokas elämäntyyliin heittäytymisestä, loppupuolen luvut voivat olla vähän puuduttavia. Mutta hei, fiksumpaahan voisi olla opetella lukemaan tämän tyylisiä kirjoja vain osittain. 20 % sivuista, 80 % asiasta. Olisi pätenyt tässäkin.

5 kommenttia:

  1. Nämä elämäntaito-oppaathan tuppaa olemaan vähän tämmösiä, harvaa voi sataprosenttisesti allekirjoittaa :D Samaa asiaa saatetaan tuoda esille ainoastaan erilaisista näkökulmista.

    Näihin pitänee suhtautua samalla tavoin kuin koirankoulutus-opuksiin: hyviä vinkkejä voi poimia sieltä täältä ja useammasta teoksesta, ne mitkä parhaiten itselle sopii :)

    VastaaPoista
  2. Pia: Oikeassa olet, kukaan ei ole tainnut vielä sitä "oikeaa kaavaa kaikkeen kaikille keksiä" :).

    VastaaPoista
  3. Onhan se vähän kaikessa että ei kannata heitttäytyä asioihin aina aivan 100%:sti. Kultainen keskitie kannattaa aina säilyttää ja kriittinen suhtautuminen on hyvä pitää mielessä lukiessaa elämänhallinta-oppaita. Ei kai fiktiossakaan siitä ole haittaa. Mielestäni vastaavanlaisten kirjojen anti on se että, jos saat siitä yhdenkin uuden näkökulman tai ajatuksen, joka ei ole aiemmin tullut mieleesi.

    VastaaPoista
  4. Itsellä tällä hetkellä elämä aika lähellä tuota neljän tunnin ideaalia. En tee juurikaan töitä, mutta rahaa tulee silti mm. sijoituksista. Aika hyvin näin 25-vuotiaaksi siis. :) Seuraavaksi olisi tarkoitus vähentää myös kulutus täysin minimiin niin ettei sitä rahaa edes tarvitsisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei paha! Saanko udella onko sinulla jokin yritys vai mihin se noin neljä tuntia kuluu?

      Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!