Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa

Katsokaapa nopeasti kirjan kantta ja miettikää, millä kielellä se on kirjoitettu. 

Kuva Otava. Katsokaa kantta ja miettikää, millä kielellä kirja on kirjoitettu.  

Niinpä. Valitukset alkuun 
Olen edelleen vähän hämmentynyt tämän kirjan nimestä. Miksi ihmeessä se on Across the Universe - Matka alkaa (tuon väliviivan keksin Otavan sivuilta, kirjan kannessa sitä ei ole)? Kyseessä on kuitenkin suomenkielinen nuortenkirja... Mitä vikaa olisi ollut vaikka nimessä Universumin halki - matka alkaa, Halki universumin - matka alkaa, Universumin poikki - matka alkaa tai vaikka radikaalisti Universumin läpi - matka alkaa

Kirjan nimi: Across the Universe - matka alkaa
Kirjoittaja: Beth Revis
Kustantaja: Otava
Julkaistu: 2011/2012
Sivuja: 399
Mistä minulle: Kirjasto, varaamalla
 
Sarjan suomentaminen aloitettu ajoissa
Otavan käännetyn nuortenkirjallisuuden osastolla on nyt oltu napakoita: Maailmalla viime vuonna ilmeisen suosittu kirja on saatu kauppojen hyllyille suomennettuna jo vuoden alussa. Ehkä Twilight ja Nälkäpeli -tyyppisten sarjojen menestys on innostanut seuraamaan nuorten tai nuorten aikuisten bestsellereitä entistä tarkemmin. 
 
Tiedettä ja avaruusaluksia
Avaruusaluskammoiset, kavahtakaa: Matka alkaa edustaa periaatteessa yhtä runsaasti scifissä käytettyä avaruuaalusgenreä, arkkialuksia. Avaruusalus Varjelus on siis niin pitkällä matkalla, että sitä asuttaa sukupolvi toisensa jälkeen. Kirjan tapahtumahetkellä aluksella asuville Aurinko-Maa on tuttu vain vanhoista tarinoista.

Tapahtumien keskiössä on teini-ikäinen Amy. Hän on joutunut, tai oikeastaan päässyt, vieraalle planeetalle matkalla olevaan alukseen vanhempiensa toiveesta. Koska matka planeetalle kestää vuosisatoja, määränpäässä tärkeät henkilöt on syväjäädytetty matkan ajaksi. Näin perillä on välittömästi niin osaavia tutkijoita kuin sotastrategiat hallitseviakin. 

Tiede pettää 
Matka ei suju Amyn osalta aivan suunnitelmien mukaan: Hän herää syväjäädytyksestä jo 50 vuotta ennen määränpäätä. Vanhempien on määrä maata syväjäädytettyinä koko loppumatkan ajan, ja Amy huomaa olevansa keskellä todella kummallista yhteiskuntaa. Alusta johtaa diktaattorimaisin ottein Vanhin, joka kouluttaa samalla itselleen Seuraajaa, seuraavan sukupolven johtajaa. 
Aluksella jokaisella henkilöllä on tarkkaan määritetty tehtävänsä, monessakin mielessä. Muotista ei voi poiketa, siitä pitävät huolen niin lääkäri kuin Vanhinkin. 

Nuortenkirjoille tyypilliseen tapaan mukaan on ujutettu tietenkin myös dramatiikkaa ja rakkautta. Rakkaustarina on niistä toistaiseksi se vähän tylsempi osa: Seuraaja rakastuu Amyyn. 

Mielenkiintoisempi osa on salaperäisempi. Vanhin tuntuu pimittävän asioita, ja jostain selittämättömästä syystä Amy ei ole ainut, jonka kryosäiliö on sammutettu liian aikaisin. 

Toista osaa odotellessa...
Tarina etenee useamman kertojan kautta, ja ratkaisu toimii hyvin. On hauska seurata sekä ikänsä Varjeluksella asuneen Seuraajan kuin ennenaikaisesti heränneen Amynkin havaintoja.

 Matka alkaa ei yllä ihan Twilightin tai Nälkäpelin kaltaiselle koukuttavuustasolle, mutta oli oikein viihdyttävää lukemista. Kirja olisi kestänyt aavistuksen tiivistämistä, kaikenlaista kuvaamista (ja tulevien osien petaamista?) on kirjan keskivaiheilla paljon. Toisaalta kirja päättyy sen verran mielenkiintoiseen ja uskottavaan yllätykseen, että harkitsen toisen osan hankkimista jo englanniksi, että ei tarvitsisi ihan vuotta odotella. 

Osallistun kirjalla myös scifi-haasteeseen, ja sijoitan sen (ainakin toistaiseksi...) luokkaan 1. Nuorille suunnattu science fiction. 

2 kommenttia:

  1. Mulla on tää kanssa lukulistalla! Siis jossakin niistä pinoista, joita roudasin kirjastosta aiemmin.

    Piti myös sanomani, että ehdin kommentoida huonohkosti, mutta pidin kovasti siitä aiemmasta scifipostauksestasi.

    VastaaPoista
  2. Liina: jee, kiva että jollain muullakin! Ja nyt itse asiassa tajusin, että en tajunnut tämän kirjan kohdalla edes googlettaa, olisiko joku sen jo lukenut.

    Minullakin jää kommentoinnit huonolle (ja vielä huonommin käy kurkkimassa onko kommentteihin vastattu, tai sitten käyn joskus ikuisuuden jälkeen) mutta heh, ei siis mitään Murakamista tykkäämispaineita :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!