Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 28. toukokuuta 2012

11+11 +11 +11

Sain Jenniltä Kirjakirppu -blogista, Anna Elinalta Vielä yksi rivi -blogista ja Minna Vuo-Cholta Ja kaikkea muuta -blogista hauskan 11. asian haasteen.  Tarkoitus oli tietysti vastata kysymyksiin pikimmiten, mutta... Sen kuuluisan muun elämän runsaat riennot veivät männäviikolla voimat bloggaamiselta. Pahoittelut, mutta ainakin blogattavia kirjoja ja ajatuksia on kasaantunut taas pinoksi. 

Ensin Jennin kysymykset: 

1. Onko sinulla muita harrastuksia lukemisen lisäksi?
On. Vaihtelevalla vakavuudella juokseminen, vakaammin lemmikkikanin hoito, muuten jooga, bodypump, reissaaminen ja uusimpana surffaus josta tosin on vielä aika vähän kokemusta. Niin ja opiskelu, mutta se on nyt psykologian perusopintojen päätyttyä tauolla mutta jatkunee vielä.  

2. Miten kuvailisit itseäsi? 
Kärsimätön, kiinnostunut enemmän suurista linjoista kuin yksityiskohdista, inhoaa vitkuttelua ja tehottomuutta. Ratkaisukeskeinen, uskollinen ystävä. 

3. Onko sinulla joitain paheita? 
Öö, kyllä varmaan. Ehkä ei käydä niitä tässä läpi.   

4. Mikä on elämässä tärkeintä? 
En ole vielä keksinyt mitään fiksumpaa kuin että elämän tarkoitus on ikävän karkoitus. Luulen, että ympäristöä ei pitäisi tuhota eikä muita ihmisiä tehdä surulliseksi. 

5. Mistä asioista innostut? 

Innostut helposti suunnilleen kaikesta. 

6. Paras asia, mitä elämässäsi on tapahtunut? 

Ajattelen tällaisia kysymyksiä vähän liiankin analyyttisesti: Mistä voin tietää, mikä on parasta, kun en tiedä muista vaihtoehdoista? Ehkä se, että menin tänään vasta yhdeksältä töihin jos mennessäni kahdeksaksi olisinkin jäänyt auton alle, ehkä se, että sain ensimmäisen vakituisen työpaikan niin helposti, ehkä se, että tapasin mieheni, ehkä se, mihin synnyin, tai että ylipäätänsä synnyin... 

7. Kuvitellaan, että joutuisit pakkaamaan reppusi siinä pelossa että joutuisit äkillisesti lähtemään kodistasi. Mitä tavaroita reppusi sisältäisi? 

Kanin (tai ok, nostan kuljetuskopan siihen repun viereen...) tietokoneen, kännykän, rahapussin, passin. Jotain patukoita, vesipullon, villasukat, hupparin. 

8. Mitä asioita et missään nimessä tekisi, vaikka sinulle luvattaisiin siitä/ niistä huimia rahasummia? 

Jos jotain olen oppinut, niin sen, että koskaan ei kannata sanoa ei koskaan. Teininä ajattelin, että en ehkä koskaan mene naimisiin ja että vakitöissä ollessani ostan ensimmäiseksi hevosen maneesitalliin. Nyt olen naimisissa, hevositta. Ja kaiken lisäksi vielä tyytyväinen tilanteeseen. 


9. Entäpä mitä tekisit jos eräänä lauantai-iltana huomaisit voittaneesi loton pääpotin? 

Kertoisin miehelle ja vanhemmille. Varaisin maailmanympäri -liput. 

10. Mitkä asiat saavat sinut surulliseksi? 
Blaah. Nykyisin aika monikin asia. Mitä maailmalla tapahtuu ja ei tapahdu, mitä Suomessa tapahtuu, mitä lähipiirissä tapahtuu ja mitä itse ei ole tehnyt. 

11. Luetko muita blogeja kuin kirjablogeja? Millaisia? 

Paljon ja kaikenlaisia. Muoti/tyyli/sisustus/lifestyle, vinkkiä saa profiilin listasta josta tosin siitäkin löytyy vain osa. 

Jopa oli vaikeita! 

Blogielämä on vähän niin kuin tuolla ikkunalaudalla: Sinne näkee ulkoakin, mutta se on aika pieni osa isoa huonetta tai huoneistoa.

Toisena Anna Elinan kysymykset Vielä yksi rivi -blogista

 1. Millaisia muistoja sinulla on elämäsi ensimmäiseltä kirjastokäynniltä?
Nyt täytyy sanoa että en kyllä ihan ensimmäistä käyntiä muista. Alle kouluikäisenä se tietysti oli. Siinä vaiheessa, kuten tosin pitkään myöhemminkin, kirjastossa käyminen oli suurta juhlaa. Kirjastokortti oli vaaleansinistä pahvia, ja lainat merkittiin semmoiseen pahvilipareeseen jolle oli tasku kirjan takakannessa - kuulostaapa kyllä vanhanaikaiselta... Yksi ensimmäisistä lainatuista kirjoista taisi olla vihreä Aapinen. Opin tosin lukemaan vasta koulussa. 

2. Muistatko milloin opit lukemaan ja mitä tuolloin luit?
Koulussa ensimmäisellä luokalla. Aika pian luin Merja Jalon Nummelan ponitalli -hevoskirjoja. Neiti Etsivistä innostuin jossain vaiheessa myöhemmin, mutta aika monta vuotta meni kyllä ihan noilla hevoskirjoilla. Jotain trillereitä tosin luin kyllä jo ala-asteikäisenä, ja Dick Francisin dekkareita. Ne sijoittuivat laukkamaailmaan. 

3. Missä sijaitsee unelmiesi kesämökki: meren, järven, joen vai lammen rannalla? Vai tarvitaanko vesistöä ollenkaan?
Saimaan. Piste. Ja mökki ilman vesistöä kuulostaa minusta aika turhalta. Ai niin, paitsi että kakkosmökki jollain vuorella voisi olla kyllä ihan kiva, siis vaikka Alpeilla. 

4. Minne matkustaisit kaikkein mieluiten juuri nyt?
 Surffaamaan! Portugali kuulostaisi nyt parhaalta.Voi olla, että tuo toteutuukin kesällä.

5. Eksoottisin tai erikoisin ruoka, jota olet maistanut tai syönyt?
 Apua... En kyllä muista. En ole reissannut missää erityisen eksoottisen ruuan maissa, joten itse asiassa eksoottisin ruoka jota olen syönyt taitaa olla karhukeitto.

6. Osaatko sanoa, mitä koirarotua  muistutat?
 Hahhah, jack russeleihin on helppo samaistua,  vaikka luonnollisesti toivon olevani jokin vähän elegantimpi rotu.

7. Suosikkipuusi?
Vaahtera. Kevyet lehdet haravoida."Ruskettuu" nätisti.

8. Mitä puutarha sinulle merkitsee?
Itse asiassa ei oikein mitään. Minulle se on piha tai takapiha. Ymmärrän, että se (puutarha) on osalle rakas harrastus, mutta joskus mietin, onko innokkaasti puutarhaa laittavilla ihmisillä liikaa aikaa. Lisäksi se vaikuttaa olevan osalle vähän pakkopullaa. Siis: Minulle puutarha on itse asiassa patio, viinimarjapuskia, omenapuita ja kirsikkapuita. Ja paljon tilaa.

9. Oletko käynyt navetassa?
Joo. Ja myös sikalassa. Olen maalta. 

10. Mikä on parasta kesässä?
 Valoisuus.

11. Mitä haluaisit kysyä minulta? 
Ei ole tietysti pakko vastata, mutta: Talo, jossa asutte maalla, onko se ns. sukutila vai myöhemmin hankittu? Jos se on myöhemmin hankittu, miksi halusitte asumaan maalle?

Kivaa on, että blogimaailmaan voi osallistua, vaikka ei haluaisikaan raskainta taakkaa kantaakseen.

Sitten Minnan kysymyksiin: 

 1)  Kuinka opit lukemaan ?
Ihan perinteisesti tavaamalla koulussa. 

2) Kuka viimeksi luki sinulle ääneen ? 
Mitä? Varmaan mies jotain tekstaria. Joskus myös sanomalehtiä. 

3) Millä tavoin "kulutat" kirjoja ja mikä tapa on suosikkisi ? Kovakantiset, pokkarit, äänikirjat, e-kirjat ?
Ehdoton suosikki on pokkarit. Keveys, eräänlainen helppous ja arvottomuus ovat niiden valttikortit. Hyllyssä kovakantiset on tietysti kivoja, ja autoillessa äänikirjat. E-kirjat hakevat vielä kirjaelämässäni paikkaansa, mutta kyllä niilläkin ehdottomasti paikkansa on.

4) Ostatko vai lainaatko ?
Lainaan. Mutta kirjahyllyä tuijottaessa on todettava, että olen kyllä myös ostanut. Paljon. Ehkä jopa liikaa.  Olen ottanut lainaamisen/vuokraamisen muussakin elämässä nyt ensisijaiseksi vaihtoehdoksi.

5) Millä kielillä luet ? 
Suomeksi, englanniksi ja itse asiassa nyt on menossa yksi pokkari saksaksi. 

6) Miten paljon (keskimäärin) kulutat aikaa kirjojen parissa viikossa ? 
Hirmu vaikea kysymys! En osaa sanoa, mutta loppujen lopuksi se ei kyllä ole keskimäärin mitenkään hirveästi. Mietin ensin, että 5 h, mutta ei siinä ajassa kyllä ehdi kahta kirjaa viikossa lukemaan. 

7) Montako kirjaa luit viime vuonna ? 

Piti tarkistaa, mutta 64. 

8) Mikä kirja tai mitä kirjoja sinulla on tällä hetkellä luettavana ja kesken ? 
Lauren Weisberger: Der Teufel trägt Prada (Paholainen pukeutuu Pradaan)
Haruki Murakami: 1Q84
Steph Swainston: Kuolemattomien kaarti
Mark Twain: The adventures of Huckleberry Finn
Bill Willingham: Fables 1 Legends in Exile

9) Mitä kirjoja otat tänä vuonna kesälomalle mukaan ? 

Vaikka olen muka tosi suunnitelmallinen niin tätä ei kyllä voi vielä yhtään tietää. Riippuu fiiliksestä ja kohteesta. 

10) Kerro esimerkki (tai esimerkkejä) kirjailijasta, jonka kirjoja olet lukenut kolme tai enemmän ? Miksi ?

Ihan aluksi tähän voisi laittaa liudan hevoskirjailijoita: Merja ja Marvi Jalo, Raili Manninen, Annina Holmberg.

Sitten aikuisempana Haruki Murakami (koska se vaan on niin hyvä - yksi harvoista joita voin oikeasti nimittää lempikirjailijakseni), Kazuo Ishiguro (kolahti myös), Milan Kundera (tämä oli nuorempana, en ole lukenut pitkään aikaan), Dostojevski (ei syyttä suuri kertoja), Ilkka Remes (uutuus on vaan pakko lukea) ja Kari Hotakainen ja Tuomas Kyrö (uudempia tuttavuuksia). Huomasin juuri, että aika miespainotteista. Itse asiassa, Marianne Keyesia ja Sophie Kinsellaa ei sovi unohtaa tästä listasta... Enimmäkseen luen aika lailla vain teoksen kerrallaan, en niinkään kirjailija kerrallaan. Luen aika hajanaisesti ja laajalla skaalalla noin muutenkin, joten en kyllä pääse kehuskelemaan sillä, että tuntisin kamalan hyvin useamman yksittäisen kirjailijan koko tuotannon. 

11) Miksi kirjoitat blogiisi kirjoista ?
Koska tykkään lukea niitä. Kuten moni muukin on sanonut, kirjoittaminen syventää lukukokemusta ja kirjabloggaajien ja blogien lukijoiden yhteisöön kuuluminen on mukavaa.

Kiitos kaikille kolmelle kivoista kysymyksistä!

Russelienergialla kiitämme!

Sitten vielä omat kysymykset:


1. Jos jostain käsittämättömästä syystä joutuisit tilanteeseen, jonka takia saisit lukea ensi vuonna vain viittä eri kirjaa (saisit lukea ne uudelleen ja uudelleen), mitkä kirjat valitsisit?

2. Minkä kielen haluaisit oppia?

3. Kenet kuolleen kirjailijan haluaisit tavata?

4. Kenet elävän kirjailijan haluaisit tavata?

5. Kohdassa 3: Mitä kysyisit häneltä?

6. Kohdassa 4: Mitä kysyisit häneltä? (hah, sainpa kikkailtua itseni jo kysymykseen kuusi...)

7. Mikä oli haaveammattisi kun päätit peruskoulun?

8. Jos sinun olisi jäätävä terveenä eläkkeelle 50 -vuotiaana (eläkkeesi olisi suomalaisen keskipalkan suuruinen eli noin 2900 e/kk), mitä tekisit ensimmäisen vuoden aikana?

9. Mikä on lempieläimesi?

10. Mikä oli lempiaineesi koulussa?

11. Minkä ohjeen antaisit 25-vuotiaalle itsellesi?

Siinä!
"Onni" potkaisi nyt Sallaa, Raijaa, Liinaa ja Commentsia! Odotan kaikkien vastauksia kovasti :).

7 kommenttia:

 1. Kiitos! Hyvät on kysymykset.

  Sitten Todella Tärkeisiin asioihin. Millä geeniyhdistelmällä olet saanut osaksesi noin käsittämättömän paksun tukan? Terveisin nimimerkki Geenimanipulaatio tuntuu kiinnostavammalta ja kiinnostavammalta

  VastaaPoista
 2. Liina: Ole hyvä! Heh, hiukset ei näytä aina noin paksuilta: Ne ovat mallia "ohuita yksittäisiä hiuksia mutta paljon" - sillon kun vielä värjäsin hiuksia, kampaajatkin sekoittivat väriä aina liian vähän ja se koko operaatio kesti ikuisuuden :P. Mutta osaavat kyllä litistyäkin :D. Sitten ei-geneettinen vinkki on ei hoitoainetta (tiedän, kuulostaa hurjalta) tai vaan semmosta Lushin saippuahoitoainetta. Silloin hiukset ei painaudu toisiaan vasten.

  VastaaPoista
 3. Kiva, kun vastasit. Joo, me tosiaankin asutaan maaseudulla, muttei maatilalla kuitenkaan. Rakennettiin puutalo talopaketista hiukan yli 20 vuotta sitten ihan metsän keskelle. Nyt metsät ovat osittain kadonneet ja meille on tullut runsaasti naapureita, mutta tilaa on silti vielä ihan riittämiin (meillä oli noin hehtaarin tontti). Olen itse kotoisin maalaistalosta ja maalla asuminen on tuttua, vaikken missään nimessä ole itse mikään viljelijä tai edes puutarhaihminen. Myös mieheni tykkää maaseudusta. Alun perin kyllä suunniteltiin, että ostettaisiin pieni vanha maatila, muttei sellaista oikein löytynyt. Mutta kun sopiva tontti löytyi hyvästä paikasta (sopiva etäisyys opiskelu- ja työpaikkoihin), se lopulta ratkaisi asian.

  VastaaPoista
 4. Anna Elina: Haa, mielenkiintoinen juttu! En tiedä mikä tuossa maalla asumisessa tai sinne päätymisessä aina niin kiinnostaa, mutta mielenkiintoinen tarina tuo sinunkin :).

  VastaaPoista
 5. Mä itse asiassa juuri lopetin myös hoitoaineen käytön (tosin nyt on polkkamittainen hius, se helpottaa.)

  Niin ja värjäämisenkin lopetin! Kyllä on kevyt olo :D

  VastaaPoista
 6. Aa, värjäämisen lopettaminen muuten auttoi takkuisuuteen myös! Mie aina välillä haaveilen polkkamittaisista hiuksista, mutta sitten mietin, että niiden kasvattaminen pitkäksi kestäisi niiiin kauan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos vielä haasteesta! Katotaan vaan saanko mitään aikaiseksi kun oon välillä vähän huono näihin vastailemaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!