Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 13. syyskuuta 2011

e-kirja - vielä kerran.

Toissa perjantain (2.9.2011) Tekniikka & Talous -lehdessä oli erittäin mielenkiintoinen juttu Suomen e-kirjabisneksestä. Ja tarkoitan mielenkiintoista nyt vähän ällistyttävällä ja harmittavalla tavalla. Tiesittekö esimerkiksi, että "Parhaimpia e-kirjoja on ladattu kymmeniä, yli sadan pääsee vielä harva"? Tämä lausunto tuli WSOY:n e-kirjoista vastaavan tuottajan Liisa Risteen suusta. Niin, ja WSOY on kuulemma Suomen ykkönen sähkökirjoissa. Ainakin minä luulin kuulevani paljon, paljon parempia lukuja, mutta toisaalta en ole yllättynyt. Riste lisää vielä, että e-kirja pyritään tekemään kaikista uutuuksista, ja vanhempaa tuotantoakin tullaan käymään harkiten läpi. Ja e-kirja lähtee kuulemma kunnolla liikkeelle tänä syksynä. 

Ai ihanko totta? Ihan kuin olisin kuullut tämän joskus ennenkin... Tulossa on ja silleen... Tiedättekö, e-kirja ei lähde liikkeelle ennen kuin....

... rumpujen pärinää...


...suomenkielisten e-kirjojen hinta laskee, ja rajusti. Ei tässä enää ole kyse vain tarjonnan rajallisuudesta tai lukulaitteiden puutteesta. 


Tästä sähkökirja-asiasta on jankattu jo vaikka kuinka pitkään. Minäkin olen jauhanut siitä jo useaan otteeseen. 

Ollakseni ennustukseni kanssa tarpeeksi selvä, sama vielä kerran: Milloinkohan kustantajat ymmärtävät, että e-kirja ei oikeasti lähde liikkeelle ennen kuin sen hinta on korkeintaan alle puolet suomalaisten, erittäin korkealle hinnoiteltujen uutuuksien hinnasta? Ihan sama mikä se alv-prosentti on! Minä olen kuluttaja, ei minua kiinnosta! Kaiken lisäksi tiedän, että e-kirjalla säästetään tuotanto- ja logistiikkakuluissa, ja painos tuskin loppuu kesken. 

Ja muuten, ihan sama miten paljon tai vähän niitä lukulaitteita on, ei e-kirja laajene massojen jutuksi ennen kuin hinta koetaan siedettäväksi. Tekniikan & Talouden jutussa vedottiin myös kuluttajien uskallukseen käyttää lukulaitteita, mutta tätä pitäisin osittain jo kuluttajien rajuna aliarvioimisena. Mutta niin, eihän niitä lukulaitteita kukaan osta jos kokee, että ei ole varaa ostaa niihin luettavaa. Ilmeisesti on vaan älyttömän kivaa jättää uudet hinnoittelulaskelmat tekemättä ja laittaa hinta vaan suunnilleen samaksi kuin fyysiselläkin uutuusteoksella. Ei sillä niin väliä, vaikka pokkareita saisi tästä kolmasosahintaan.

Tiedän, tämä alkaa mennä puoleltani ylimieliseksi näsäviisasteluksi, mutta yksi vinkki kirjoja hinnoitteleville: Tiedättekö, että eri kirjat voivat olla substituuttihyödykkeitä keskenään ja ne ovat aika usein myös heräteostoksia? Avaan tätä siis vielä vähän: Kuluttaja ei aina mene kauppaan/nettiin/kirjastoon hakemaan yhtä ja tiettyä kirjaa, vaan voisi arpoa valintaansa vaikka Henning Mankelin ja Jo Nesbon välillä sen mukaan, kumpi kirja maksaa vähemmän (ja joo, jos niitä myydään jossain ABC:n hyllyllä, niin aika moni arpookin). Siis ihan sama juttu kuin perinteisessä margariini ja voi -vertauksessa: Jos ei sekoiteta nykyisiä ruokalahkoja tähän, niin aika moni ihminen ostaa voita, jos margariini on kaupasta loppu. Aika usein ainakin minä olen tehnyt kirjakaupoissa (fyysisissä, Amazonissa, Adlibriksessä, Bookplussassa) heräteostoksia, ja kyllä, hinta on ollut niissä aika usein vaikuttavana tekijänä. Tai siis oikeastaan aina. 

Kustantamot, mitä te oikein pelkäätte? Miksi te ette voi edes kokeilla myydä jotain semivarmaa menestyjää kohtuuhintaan, vaikka 12 eurolla per sähkökirja? Jos latausmäärät tosiaan ovat joitain kymmeniä, niin tappiot eivät kyllä tule olemaan kovin suuria. Ja ainakin minä voin luvata, että en vaihda minkään uuden kovakantisen 32 euron kirjan ostamista - en nimittäin osta niin kalliita kirjoja muutenkaan - 12 euron sähkökirjaan. Voisin kuitenkin ostaa vähän, tai oikeastaan paljon, enemmän uutuuksia jos voisin tehdä sen helposti kotoa ja ilman että koen tulleeni samalla ryöstetyksi. 

Joten hei, olkaa nyt edes joku rohkea ja avatkaa peli. Älkää vain taivastelko sitä, että Amazonin e-kirjojen myynti on ylittänyt pokkarien ja kovakantisten yhteenlasketun myynnin. Ei ne angolamerikkalaiset nyt niiiiiiin paljon edistyneempiä tekniikan käyttäjiä muuten ole.. Sähkökirjoissa on iso osa tulevaisuuden kirjabisnestä, mutta turha sen alkua on todella erikoisella hinnoittelutaktiikalla vetkuttaa. Tai jos vetkutatte, minä valitsen jatkossakin matkalukemiseksi sen alle kympin pokkarin ja odotan rauhassa että uutuudet pääsevät pehmeämpiin kansiin. 

Lopuksi vähän yllättäen vielä kehuja: Otava haluaa laajentaa kirjakerhoidean e-kirjoihin. Luekirja -palvelu on eräänlainen kirjojen Spotify: 20 euron kuukausimaksulla voi lukea kolme kirjaa. Palvelu löytyy täältä. Otava, taptap! Vielä kun joku saisi lopulta neuvoteltua useamman kustantamon samaan diiliin... Mahtaakohan palvelu toimia myös Suomen ulkopuolelle? Viimeksi törmäsin omituisiin käyttöoikeusrajoituksiin, kun yritin tilata e-kirjaa amazon.co.uk:sta. Ei onnistunut, piti tilata amazon.com:sta... 

24 kommenttia:

 1. Hintaa isompi kynnys ainakin meikäläiselle (ekirjoja luettu ekasta Kindlestä lähtien) on tuo aivan järjettömän huono käytettävyys mitä kotimaisissa vehkeissä ja palveluissa on. Akateemisen kirjakaupan kirjan hankinta vie sinut läpi noin 15 hiiren klikkauksen ja parin eri softan, aikaa en jaksanut edes mitata. Amazonin vastaava - pari klikkausta ja kirja on pällisteltävänä 10 sekuntia myöhemmin.

  Suoraan sanoen: Suomalaisen e-kirjan ostaja joutuu vielä ostoksensa jälkeenkin näkemään tuhottomasti vaivaa kun taas Amazonilla vaivannäkö on täsmälleen ostamishetken jälkeen ohi.

  Eikä tuo Elisankaan palvelu sen paremmalta vaikuttanut :/

  VastaaPoista
 2. Hieno kirjoitus! Herätti ajatuksia.

  Myös minä uskon, että hinnan laskeminen on yksi keino saada ekirjabisnes liikkeelle, ja lisäksi tarvitaan oikeanlaista markkinointia. Tuotteiden pitää olla myös laadukkaita. Esim. ulkolaisissa ekirjoissa on tullut vastaan joitain huonosti editoituja kirjoja. Tekniikka on ilmeisesti eri kuin painoon menevillä.

  Omalla kohdallani koen, että tarjonnan rajallisuus vaikuttaa tällä hetkellä eniten kulutukseeni Suomessa. Minua kiinnostavia ekirjoja on suomenkielellä julkaistu yhden käden sormilla laskettava määrä(!) ja kuitenkin ostan vuosittain kirjoja (hinnasta riippumatta) lähelle 200. Eli heti kun sopivaa ekirjatarjontaa tulee, minä ostan. Kyseessä on siis lähinnä käännöskirjallisuus.

  Yllättävää kyllä, olen kirjojen ns. suurkuluttajien parissa huomannut jopa jyrkkää vastustusta ekirjoja kohtaan. Mikä tahansa syy tuntuu kelpaavan, jotta saa pysytellä perinteisessä. Kun kyse on asenteissa, edullinen hinta/tarjontakaan ei saa kirjaa myydyksi.

  Tuosta Otavan palvelusta... siinä siis lainataan kirjaa (lukuoikeutta) maksua vastaan joksikin aikaa? Eli kustantaja hoitaa kirjaston virkaa maksullisena? Ei kuulosta hyvältä, mutta jospa sillä houkutellaan sitten lukijoita ekirjoille lisää? Kumpaineenkaan ekirjan lukulaitteni (Reader ja Kindle) ei näytä soveltuvan palveluun, eikä valikoima näin genrelukijan kannalta ole muutenkaan kehuttava.

  VastaaPoista
 3. Hyvä juttu, kivaa että kirjoitit tästä aiheesta! Olen aika tuore käännynnäinen tähän e-kirjajuttuun, mutta mitä enemmän olen sähköisellä laitteella lukenut, sitä todennäköisemmältä tuntuu, että luen tulevaisuudessa vielä enemmän e-kirjoja.

  Mutta hinta! Ja saatavuus! Niiiiiin paljon helpompaa tällä hetkellä amazonin kautta... ei kotimaisten e-kirjojen markkinoilla tahdo edes jaksaa etsiä sitä kanavaa tällä hetkellä.

  Esimerkki: olisin oitis ladannut viime viikolla iPadilleni Kindle-muotoisen Laylan kympillä - ehkä jopa 12 eurolla... sen enempää en ihan helpolla bittijonosta maksa, kun tietää että kirjan voi saada ilmaiseksi kirjastosta ja myöhemmin pokkarina :-)

  VastaaPoista
 4. Minulle tuli mieleen postaustasi lukiessa, että vaikka kuljen julkisissa kulkuvälineissä ja liikun kaupungilla, en ole koskaan nähnyt kenenkään lukevan e-kirjaa. En myöskään tunne ihmisiä, jotka olisivat hankkineet lukulaitteen itselleen - töistä lainattuja ei tässä lasketa. Eli tosiaan, sitä tämän(kin) syksyn läpimurtoa odotellessa... Mielenkiinnolla odotan, että miten se läpimurto saadaan aikaan.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi:
  Ah, tuohon en muistanut edes tarttua. Olen muuten kerran käynyt katsomassa Suomalaisen kirjakaupan ja Akateemisen kirjakaupan sähkökirjojen latausohjeita. Pelästyin siinä vaiheessa niin paljon, että en ole katsonut toiste.

  Joku todella urhea henkilö kirjoitti blogiinsa jostain e-kirjan latauskokemuksesta vähän ennen viime joulua, ja sekään arvostelu ei ollut mairitteleva: Meniköhän jotenkin niin, että kun kirjan sai vielä joten kuten juuri kuvaamasi erittäin runsaan klikkaussarjan jälkeen tietokoneelle, mutta ei sieltä varsinaiseen lukulaitteeseen...

  Amazonista olen tilannut yhden matkaoppaan iPadiin, ja se toimi loistavasti.

  Raija: Kiitos! Sinun kommentissasi on muuten tosi paljon mielenkiintoista lisäpohdittavaa. Kirjojenostomääräsi on todella huima, uskon että tuolla määrällä e-kirjojen fyysinen olemattomuuskin voisi olla jo yksi hyvä syy ostaa niitä - siis jos vaan voisi. Minä en ole yhtä hulppea suurkuluttaja kuin blogimaailmassa moni muu, mutta en silti halua kotiani ihan täyteen kirjoja, en siis haluaisi joutua muuttamaan isompaan asuntoon jättimäisen kirjamäärän takia...

  Minä voisin kuvitella tuota Otavan palvelua käyttäväni etenkin jos se toimisi myös ulkomaille ja jos sinne tulisi ripeää tahtia myös uutuuskirjoja, joita kirjastosta joutuu jonottamaan pitkään. 20 euroa kuussa tuntuisi pikkusummalta jos sille saisi todella vasinetta (ja toisaalta olisi itsellä tarvetta).

  VastaaPoista
 6. Booksy: Minulla on tosiaan vain iPad ja en sitä kamalasti ole lukemiseen käyttänyt - yksi syy on kyllä nyt ihan sekin, että hylly pullistelee "perinteisiä" kirjoja. Olen kuitenkin hyvin vahvasti sitä mieltä, että jossain vaiheessa tulen lukemaan suurimman osan kirjoista e-kirjoina, kuten jo tuossa ylempänä kommentoin, en halua joutua muuttamaan isompaan asuntoon vain valtaisan kirjamäärän takia.

  Tuntuu vähän hassulta, että se, mitä amazon on tehnyt jo kauan sitten, ei tunnu olevan mitenkään mahdollista Suomessa. Pieni kielialue jne, mutta silti... Sitä läpimurtoa kuitenkin odotellessa.

  Rooibos: Minä tiedän muutaman lukulaitteen omistajan (ja iPadeja on tosi monella), mutta se varmaan liittyy siihen että tuttavapiiri on aika otollista kaikenlaisten teknologiahömpötysten kärjessä kulkemiseen. Kaikki kuitenkin lataavat luettavansa amazonista. Pikku hiljaa tässä käy siis niin, että kukaan ei lue mitään suomalaista, jos ensisijainen lukulaite on sähköinen eikä tarjontaa sille olo, nyyh...

  VastaaPoista
 7. Booksy: Minulla on tosiaan vain iPad ja en sitä kamalasti ole lukemiseen käyttänyt - yksi syy on kyllä nyt ihan sekin, että hylly pullistelee "perinteisiä" kirjoja. Olen kuitenkin hyvin vahvasti sitä mieltä, että jossain vaiheessa tulen lukemaan suurimman osan kirjoista e-kirjoina, kuten jo tuossa ylempänä kommentoin, en halua joutua muuttamaan isompaan asuntoon vain valtaisan kirjamäärän takia.

  Tuntuu vähän hassulta, että se, mitä amazon on tehnyt jo kauan sitten, ei tunnu olevan mitenkään mahdollista Suomessa. Pieni kielialue jne, mutta silti... Sitä läpimurtoa kuitenkin odotellessa.

  Rooibos: Minä tiedän muutaman lukulaitteen omistajan (ja iPadeja on tosi monella), mutta se varmaan liittyy siihen että tuttavapiiri on aika otollista kaikenlaisten teknologiahömpötysten kärjessä kulkemiseen. Kaikki kuitenkin lataavat luettavansa amazonista. Pikku hiljaa tässä käy siis niin, että kukaan ei lue mitään suomalaista, jos ensisijainen lukulaite on sähköinen eikä tarjontaa sille olo, nyyh...

  VastaaPoista
 8. hear hear!

  meinasin kerran purskauttaa kahvit näppikselle kun rakas Akateemiseni kauppasi ensimmäisiä e-kirjoja "tarjoushintaan" 27,90 €. se oli varmaan "tarjous" vähän samaan tapaan kuin ylinopeussakko on "pikavoitto".

  Otavan idea kuulostaa kyllä oikeasti aika hyvältä.

  luulen kyllä, että tässä on tarjonta ihan olennaisessa osassa - jos syksyn kaunokirjallisuustarjonta mahtuu yhdelle Hesarin sivulle niin ehkä vaan suomenkielistä valikoimaa ei ole niin paljoa, että markkinoita riittäisi sekä perinteiselle että e-kirjalle? (okei, voihan olla, että sitä Hesarin listaa on editoitu?)

  VastaaPoista
 9. Mahtava kirjoitus! Toivottavasti leviää kustannusalan ihmisten luettavaksi... :)

  VastaaPoista
 10. Loistavasti näpytelty!

  Olen lukenut vain muutaman e-kirjan, jonkin verran lehtiä, joten en voi sanoa olevani perillä asioista, mutta voin silti yhtyä mielipiteisiisi. Helposti.

  E-kirjoissa on kyllä omat hyvät puolensa, mutta niin on perinteisissäkin. Kirja on niin kirja. Sitä voi lukea ilman sähköä ja kirkkaassa auringonvalossakin, jossa monet lukulaitteet eivät näy. Kirjoja voi olla auki samaan aikaan kymmeniä - pitäisikö lukulaitteitakin olla näin paljon, jotta sujuva yhtäaikainen selailu onnistuisi? Kirjaa ei vanhenna formaattien vaihtumiset. Jne... Napinaako? Ei pelkästään sitä.

  Positiivista on se, että e-kirjaa on suomalaisissa kustantamoissa pyritty kehittämään ja tuotu markkinoille. Mielenkiinnolla seuraan sivussa, mitä tästä keitoksesta tuleman pitää!

  VastaaPoista
 11. Asiaa! Minulla ei ole lukulaitetta enkä ole harkinnut moisen hankkimista, mutta olen kyllä gulpsahdellut noita hintoja katsellessani. Ymmärrän, että kustantajan on saatava omansa pois ja tehtävä sopivasti voittoakin, mutta pieni ihminen epäilee silti tulevansa nenästä vedetyksi. En ostaisi e-kirjaa "tarjoushintaan" 27,90€!

  Englanninkielisissä keskusteluissa on näkynyt toistakin ääripäätä, eli onko normaalia, että kirjoja myydään 99 centillä. Esimerkiksi täsmän jutun kirjoittaja oli laskenut, että Kindlen top 100:ssa oli maaliskuussa 17 alle dollarin hintaista kirjaa - enimmäkseen omakustanteita, jotka toivovat, että halpa hinta houkuttelee lukijoita ennestään tuntemattomien kirjailijoiden pariin. Mutta luoko liian halpa hinta kuluttajien mielessä epärealistisia odotuksia kirjojen "oikeasta" hintatasosta?

  VastaaPoista
 12. Öh, siis "tämän jutun". En ole tarpeeksi ekspertti tietääkseni, kuinka "täsmä" juttu on! :)

  VastaaPoista
 13. "Kirjaa ei vanhenna formaattien vaihtumiset."

  Ei avointa e-kirja formaattiakaan vanhenna. Joku tekee aina muuntimen, jos tarvetta on. Kustantajat vain pyrkivät Digital Rights Management (tai Restriction, jos haluaa nähdä asian niin päin ja miksi ei) -suojauksilla sitomaan teoksen yhteen laitteeseen tai palveluun tai käyttäjään tai johonkin. Tämä tuskin häiritsee asianosaavaa piraattia, mutta iskee enemmin tai myöhemmin maksaneen kuluttajan niskaan.

  Lukuunottamatta Spotifyn kaltaista musiikinstreamausta, en itse aio ostaa mitään teoksia DRM-suojattuna. Pelejä, Flac- ja MP3-muotoista musiikkia olen kyllä ostanut, kun
  niitä ovat muutamat kaupat suojauksetta tarjonneet. Se, etten levitä niitä internetissä eteenpäin toki perustuu lähinnä herrasmiessopimukseen ja tietysti siihen, että vertaisverkkojakin kyllä valvotaan.

  VastaaPoista
 14. Liina: Tuo sanan "tarjoushinta" käyttäminen tuossa yhteydessä kuulostaa jo kyllä ihan puhtaalta arvaat varmaan miltä. Ja tuollainen "tarjoushinnoittelu" ei kyllä luo mielikuvaa, että sitä hirmu jännittyneenä jäisi odottamaan sähkökirjoina lanseerattavia uutuuksia.

  Tuosta markkinoiden riittävyydestä: Toisaalta tuo WSOY:n ihminen sanoi, että kaikista uutuuksista ollaan jatkossa tekemässä sähkökirjat, joten kyllä kustantamoilla tavallaan näyttäisi luottoa olevan. Ja muuten, samassa jutussa kerrottiin, että tutkimuksen mukaan Suomen Kuvalehden sähköisen lehden lukijat ovat ihan eri ihmisiä kuin paperisen. Eli tässä on suorastaan potentiaalia uusille asiakasryhmille!

  Salla: Kiitos! Sivukäynnit ovat mystisesti tuplaantuneet vrt. normaalin postauksen julkaisupäivään, joku jossain tätä on lukenut ja tilastolähteistä päätellen kertonut kaverilleenkin...

  Paula: Kiitos! Luulen, että sähköinen ja paperinen kirja tulevat säilymään rinnan. LP-levyjä myydään vieläkin, ehkä paperikirjoista tulee aikanaan samanlaisia keräilykohteita?

  VastaaPoista
 15. Luru: Kiitos älyttömän mielenkiintoisen jutun linkittämisestä! Ajattelin tietenkin ensin, että 99 sentin kirjojen on pakko olla huonoja, mutta jutun luettuani tajusin että kyse on vähän monitasoisemmasta jutusta. Toisaalta, lopultahan päädyttiin kuitenkin siihen, että 0,99 dollarin menestyjä ei välttämättä olisi normaalin kirjakaupan menestyjä - taso ei aina riittäisi oikeaksi, kalliiksi kirjaksi.
  Suomessa tätä halpailmiötä tuskin tulee tapahtumaan, kun kielialue on niin pieni. Tai sillä tuskin voi ainakaan rikastua, tai edes elää.

  Mikko: Kiitos asiantuntevasta kommentista! Kyllä, varmasti kaikki lukemisen arvoinen halutaan pitää luettavana jatkossakin - tai ainakin näin minäkin haluan uskoa ja uskon.

  Tuo piraattikysymys on tosi mielenkiintoinen. Nyt, kun kirja-ala on laahannut kaiken muun digitalisoitumisen (musiikki ja elokuvat) perässä, voisi kuvitella, että oppia olisi otettu sen verran että kaikkia samoja mokia ei tarvitsisi tehdä. Maksavathan ihmiset nyt jo tyytyväisenä Spotifyn kuukausimaksuja, vaikka jo Napsterin väitettiin tuhoavana koko ala kokonaan. Siis: Ostaminen pitää tehdä helpoksi ja hinnoittelun järkevyyttä kannattaa myös miettiä. Kirjat ovat mielestäni ainakin Suomessa jotenkin sellainen muutenkin ilmaiseksi saatava hyödyke (kirjastot), että ainakin minä näen, että oikeastaan kaikki aktiiviset lukijat - ja ne muutkin lukijat - ovat valmiita maksamaan kirjoista. En tiedä miksi, mutta tuntuu siltä.

  VastaaPoista
 16. Minua ahdistaa ajatus siitä, että pelkän e-kirjan lukuoikeuden hinta on yhtä korkea kuin fyysisen kirjan, jolla on rajattomat lukuoikeudet ja jonka voin halutessani myös luovuttaa eteenpäin. Luonnollisesti e-kirjan jälleenmyyntioikeus ei voi toimia samalla tavalla kuin perinteisen, mutta tämän rajoituksen tulisi ehdottomasti näkyä myös hinnassa.

  Se on hyvä huomio, että jos kerran latausmäärät ovat niin pieniä kuin ovat, niin miksi ihmeessä ei voisi vaikka kokeeksi tarjota niitä kirjoja selvästi halvemmalla? Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua? Sekö, että ihmiset ryntäisivät kauppaan ostamaan lukulaitteita ja ostaisivatkin sitä suosikkiuutuutta tuhatmäärin? Kyllä he siinä tapauksessa ostaisivat seuraavaakin kirjaa, ja se kovasti odotettu läpimurto tulisi tapahtuneeksi.

  VastaaPoista
 17. Hih, yllättäin ainakin Gaudeamus on juuri pistänyt maailmalle e-kirjoja ihan siedettävään hintaan. Tosin kirjat ovat tietokirjoja, mutta kyllä sieltä ehkä jotain luettavaa löytyy... http://www.ellibs.com/fi/books/publisher/0/Gaudeamus

  VastaaPoista
 18. En ole e-kirjoja juurikaan testaillut, koska itse pidän tosi kovasti paperiformaatista. Paitsi säilytyksen osalta.

  Project Gutenbergin http://www.gutenberg.org/ ja Project Runebergin http://runeberg.org/ kautta vanhempaa kirjallisuutta on kyllä tullut luettua aika lailla. Molemmissa on helpot käyttöliittymät, joiden tajuamiseksi ei tarvitse edes lukea mitään ohjeita. Ja maksukin on aina ollut sopivan suuruinen, kun voi itse määritellä, paljonko haluaa lahjoittaa toiminnan ylläpitämiseen.

  VastaaPoista
 19. Kindlen ostin kokeeksi. OK Amazonin kirjoille ja project Gutenbergin julkaisuille.

  Ostin Akateemisestakin sähkökirjan. Tietokoneelta luettavaksi, koska eihän Akateemisen kirjoja voi Kindlellä lukea. En tiedä, voiko Akateemisen lukulaitteella lukea muiden sähkökirjoja.

  Käytän Linux käyttöjärjestelmää. Akateemisen sähkökirjojen lataamista ja lukemista varten pitäisi ostaa Windows tietokone.

  Installoin Linuxiini windows-emulaattorin. Mikään e-kirjan lukemiseen tarkoitetuista windows-ohjelmista ei siihen installoitunut web-sivulla annettujen ohjeiden mukaan, mutta installoitui kuitenkin.

  Näyttää siltä, että kirjaa voi lukea tietokoneelta, mutten enää jaksanut siitä innostua.

  VastaaPoista
 20. Jori: Tuo kierrätettävyyden puutuminen harmittaa minuakin e-kirjoissa. Esimerkiksi jokasyksyisen uutuusremeksen lukee minun lähipiirissäni neljä henkeä (siis saman kirjan), Hotakainen kiertää vähintään kolmella jne. Ja hah, tuo pahin mahdollinen uhkakuva oli hyvin kuvattu, näen jo ihmiset tappelemassa viimeisistä latauslaitteista ja fyysisten kirjojen myynnin romahtamisen... Tai sitten en :).

  Aamuinen: Kiitos tosi hyvästä linkistä! Olisin voinut maksaa 10 e monista opiskelukirjoista jo opiskeluaikana, jos ne olisi saanut lukulaitteeseen ja olisi voinut lukea tenttiin ihan siinä tahdissa kuin haluaa eikä siinä tahdissa kun saa kirjan kirjastosta... Mielenkiintoisia tietokirjoja oli joukossa paljon, jopa ihan ilmaisia.

  kirjakko: Kiitos, project Gutenber (Runeberg on viel jostain syystä minulle vieras, pitää mennä tutkimaan!) pitäisi kyllä ehdottomasti mainita aina sähkökirjojen yhteydessä! Sitä olen nimittäin parin kirjan verran hyödyntänyt jo itsekin, tosin lahjoitus on vielä jäänyt tekemättä...

  Heikki Välisuo: Ehdottoman hyviä pointteja. Käytän itse MacBookia kotona, ja jos kirjan hankkiminen vaatii Windowsin, niin minun kärsivälliisyyteni loppuisi jo siihen. Ja niin, eihän kirjan lukeminen tietokoneelta ole ollenkaan sama kuin lukulaitteelta...

  VastaaPoista
 21. Tessa: "se, mitä amazon on tehnyt jo kauan sitten, ei tunnu olevan mitenkään mahdollista Suomessa" -- Amazonin menestys perustuu aika pitkälle todella mittaviin resursseihin, joilla kannattaa jo tehdä oma lukulaite ja lukuohjelmat useille eri alustoille (ja joilla voi pakottaa kustantajat mukaan epäedullisillakin ehdoilla). Tällaiseen ei suomalaisilla kustantajilla ole tietenkään mahdollisuutta, mutta unohtamalla homman vaikeuttaminen DRM:llä olisi mahdollista toteuttaa helppo ja käyttäjäystävällinen kauppapaikka, josta kirjat voi ostaa itselleen ja lukea haluamallaan laitteella (ml. iPad, Kindle, kaikki muut e-kirjanlukulaitteet ja myös tietokone).

  Paula: E-musteeseen perustuvat lukulaitteet toimivat kirkkaassa auringonvalossa ihan yhtä hyvin kuin kirjatkin, ja sähköäkin tarvitsevat vain silloin tällöin (jopa muutaman viikon pärjää lataamatta lukijaa).

  Amazonilta en kirjoja hanki, koska ne vaativat oman lukuohjelman asentamisen laitteelle, ja koska kyseessä ei ole oikeasti ostaminen vaan lukuoikeuden vuokraaminen toistaiseksi. Amazonin kirjat lakkaavat toimimasta, jos Amazon jonain päivänä lakkaa olemasta tai muuten vain ei halua enää tukea nykyistä systeemiä (tai siimeistään, kun kirjansa haluaisi siirtää toiselle lukulaitteelle).

  Itse ostan jo kirjoja enemmän sähköisenä kuin paperille painettuna, mutta suomalaiset kirjat jäävät ostamatta samasta syystä kuin em. Amazonin kanssa -- ja suomalaiset kaupat ovat lisänneet "kaupan päälle" vielä törkeän kalliin hinnoittelun ja hankalan ostotapahtuman. Onneksi maailmalta löytyy jo runsaasti kustantamoja, jotka ovat tajunneet, että kun e-kirjan tekee oikein, se menee kaupaksi myös ilman, että on Amazon.

  Tessa vielä: ainakin Elisan e-kirjat toimivat myös Macilla. En ole kokeillut, koska niiden ostaminen ja käyttäminen on tehty niin hankalaksi, että pidän sitä lähinnä kiusantekona -- ja koska se vaatisi, että koneelle pitäisi asentaa Adoben DRM-softa, jota en omaan mäkkiini halua. Maailma on täynnä kirjoja, jotka saa toimimaan ilman moista pelleilyäkin, joten äänestän lompakollani ja suosin niitä.

  VastaaPoista
 22. Tero,
  kiitos todella asiantuntevasta kommentista! Olen muuten jo (aktiivisesti?) unohtanut tuon, että Amazonilta e-kirjat ovat tosiaan vain lainassa, vaikka muistankin siitä lukeneeni. Joidenkin kirjojen kohdalla se ei ehkä niin haittaa (esim. kesälomamatkalle hankittu matkaopas joka kuitenkin päivitettäisiin pian), mutta varsinaisen sähköisen kirjaston hankkiminen tuota kautta saattaa olla kyllä aikaa kestämätöntä puuhaa.

  Suomenkielisissä kauppapaikoissa minua on pelottanut juuri tuo monien mainostama ostamisen vaikeus, tai siis oikeastaan se ostetun tuotteen lukukelpoiseksi haluttuun laitteeseen ostamisen vaikeus. Tunnustan, en ole ostanut suomeksi vielä mitään.

  Piratismi ja tuo kirjojen ylen määrin suojaamisen hankaluus onkin sitten vielä yksi asia johon en ottanut (onneksi) kantaa - tiedot eivät taida nyt riittää. Joka tapauksessa, ylisuojaaminen tuntuu vähän hassulta, koska voihan joku halukas nytkin skannata kokonaisen kirjan helposti pdf:ksi ja levittää sitä miten haluaa. Luulen että tuo ongelma on kuitenkin oppikirjapuolella suurempi kuin lukuromaaneissa.

  Jos palaat vielä kurkkimaan kommentteja, niin viitsitkö kertoa, mistä ostat sähkökirjat tällä hetkellä?

  VastaaPoista
 23. Tessa,

  Piratismi onkin tosiaan kokonaan oma juttunsa. Itse olen (kohtuullisen perehtymisen jälkeen) sitä mieltä, että se on todennäköisesti jonkinasteinen ongelma, mutta 1) ei niin suuri kuin kustantamot uskovat, ja 2) nykyisillä toimenpiteillä ei piratismia voiteta, vaan todennäköisesti pahennetaan. Piratismista tuskin päästään kokonaan eroon, mutta jos sitä halutaan vähentää, pitäisi ensinnäkin tehdä tuotteiden ostaminen kohtuuhintaan mahdollisimman helpoksi (case Spotify), toiseksi lakata yrittämästä myydä piraattituotetta huonompaa laatua (DRM, kohtuuttomat käyttöehdot), ja kolmanneksi lakata ajamasta potentiaalisesti maksavia asiakkaita pois suhtautumalla heihin rikollisina, joiden toimia pitää pyrkiä valvomaan, kontrolloimaan ja estämään.

  Noista e-kirjakaupoista: omat lukumieltymykseni kallistuvat vahvasti fantastisen kirjallisuuden (scifi, "weird", maaginen realismi, reaalifantasia ja ties mitä näitä luokitteluyrityksiä onkin) suuntaan, joten suosimieni kauppojen valikoima on myös sinne suuntaan kallellaan. Muuntyyppiselle kirjallisuudelle löytynee parempiakin lähteitä, mutta tässä muutama, joilla pääsee ainakin alkuun.

  Wizard's Tower Bookstore on Wizard's Tower Press -pienkustantamon kirjakauppa. WTP on erikoistunut julkaisemaan laadukkaita e-painoksia kirjoista, ja kaupassa on oman kustantamon lisäksi myös muiden indie-kustantamojen tuotteita. Kirjakauppa panostaa myös vähemmistöjä edustavien kirjailijoiden tuotteisiin, joten täältä löytää sellaisia kirjailijoita, joiden teoksia on muuten heikommin saatavissa. Kaupan tekninen toteutus on tällä hetkellä aika kankea, mutta on kuulemma uusiutumassa pikapuoliin käyttäjäystävällisemmäksi.

  Angry Robot Bookstore on myöskin samannimisen kustantamon kauppa. Hauskana erikoisuutena kauppa tarjoaa 12 kuukauden tilausta -- 69 punnalla saa itselleen kustantamon koko seuraavan vuoden aikana julkaistavan tuotannon.

  Weightless Booksista löytyy e-kirjoja moneen makuun. Kaupan kautta voi myös tilata joitain sähköisiä lehtiä.

  Cheeky Frawg Books soveltuu ns. weird-tyylisuunnan ystäville. Tarjolla on pieni valikoima kummallista kirjallisuutta, joka uhmaa genrerajoja ja luokittelua ylipäätään.

  Baen-kustantamo on sähköisen julkaisemisen edelläkävijöitä ja kaupan valikoima on vaikuttava.

  On noita muitakin, mutta kyllä noistakin luettavaa joksikin aikaa löytää, ja hinnat ovat keskimäärin varsin käyttäjäystävällisiä.

  VastaaPoista
 24. Piratismista vielä, etenkin tuosta laadun huonontamisesta ja saatavuusongelmasta: Itseäni harmitta ah-niin-mitattaamattomasti joka kerran vuokraelokuvaa katsoessa, kun ennen varsinaista elokuvaa pitää katsoa mainokset joita ei voi hypätä yli, esimerkiksi se monta minuuttia pitkä piratismi on varkaus - mainos. Ihan kiva joo hei mutta jos olen maksanut elokuvasta niin voisin siirtyä heti kastomaan sitä, varsinkin jos tiedän, että jos olisin piratismia harrastanut pääsisin elokuvasta monta minuuttia aikaisemmin nauttimaan.

  Toinen on sitten tietysti tämä saatavuusongelma kuten Game of Thrones -katso Canalilta tai ole pahis, boksia ei Suomeen pysty tilaamaan.

  Kiitos todella hyvästä linkkilistasta. Angry Robot ja Baen heti tarkempaan tutkintaan, muutkin toki kirjanmerkkeihin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!