Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

perjantai 18. toukokuuta 2012

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Maalis- ja huhtikuun luetut

Huhhuh. Toukokuun puoliväli ei ehkä ole ihan loogisin aika alkaa väkertää listaa maaliskuun luetuista, mutta sanottakoon, että ainakin mielipiteeni ovat nyt hyvin hautuneita. 

Sekä maalis- että huhtikuu olivat määrällisesti aika hyviä lukukuukausia. Maaliskuussa ehdin lukea tai kuunnella kuusi teosta, huhtikuussa peräti yhdeksän. Listaa nyt katsoessa ymmärrän kuitenkin, miksi luettujen kirjojen määrä ei silti tunnu kamalan suurelta: Joukossa on sarjakuvia, lasten ja nuorten kirjoja, kevyempää kirjallisuutta ja muuten vaan ohuita kirjoja. Voisi sanoa, että tosi suuret tarinat puuttuvat Poikani Keviniä lukuunottamatta joukosta.

Tässä vielä listat kuukausien luetuista: 
 
Maaliskuu:
Beth Revis: Across the Universe - matka alkaa 
Michael Murpurgo: Sotahevonen 
Guy Delisle: Pjongjang
Allison Pearson: Kate Reddy - Täydellä teholla yötä päivää
Nancy Kress: Beggars in Spain
Taavi Soininvaara: Vihan enkeli

Huhtikuu:
Guy Delisle: Merkintöjä Burmasta
Lionel Shriver: Poikani Kevin
Sophie Kinsella: Soitellaan, soitellaan!
Guy Delisle: Shenzhen
Jemma Forte: From London With Love
Lena Kalrin, Inger Edelfeldt: Häät Marsipaanimaassa
Turkka Hautala: Kansalliskirja
Tuomas Kyrö: Miniä
Amanda Hocking: Switched

Maaliskuusta parhaiten mieleen jäivät Delislen Pjongjang. Olen edelleen äärimmäisen tyytyväinen, että löysin miehen sarjakuvat. Huhtikuussa luettu Merkintöjä Burmasta on nimittäin tehnyt viimeaikaisesta Burman politiikan seuraamisesta paljon mielenkiintoisempaa!

Taavi Soininvaaran Vihan enkeliä ajatellessa mieleen tulee ennen kaikkea Lappeenranta-Joensuu -välinen tie (sitä ei ole mutkilla pilattu) ja aika sekava alku. Taavi Soininvaaran trilleri oli ihan mielenkiintoinen, vaikka en oikein alussa tajunnut mitä jännittämistä tässä edes on - kaikki vaikutti selvältä, mutta oikeastaan Soininvaara vyörytti yllätyksiä lukijan eteen vielä lopussakin. Silti kuvittelisin tulevaisuudessa mieluummin lukevani kuin kuuntelevani miehen teokset. 

Myös Beggars in Spain teki odotusten mukaan minuun suuren vaikutuksen, vaikka keskustelussa paljastuikin, että mm. Booksy ja minä olemme lukeneet ihan eri mittaiset versiot kirjasta! 

Kesken jäi äänikirjainnostuksesta huolimatta Agatha Christien Murha kirjastossa. En syyttäisi kesken jäämisestä vain kirjaa, vaan myös aika epäkiitollista kuunteluajankohtaa: Ajomatkaa joskus yö kahdentoista ja neljän välilä urheilullisen loman jälkeen lentokentältä seuraavaan kohteeseen. 

Samalla lomalla aloitin myös Sarah Watersin Fingershmithin, joka vaikuttaa tosi kiinnostavalta, mutta on edelleen lappu välissään kirjahyllyssä. Ajattelin, että se vaatii pitkiä lukupätkiä ja paljon huomiota, ja siksi se on joutunut vain odottamaan parempaa hetkeä. Sama kohtalo on ollut jo pitkään Haruki Murakamin 1Q84:lla vaikka nautin kirjan muutamasta sadasta ensimmäisestä sivusta aivan valtavasti. Hyviä kirjoja ei halua lukea hutaisten.


Kuukausiin mahtui myös pari ohutta kotimaista mieskirjaa: Tuomas Kyrön Miniä ja Turkka Hautalan Kansalliskirja olivat mainioita molemmat - Miniä on sittemmin kiertänyt lähipiirissä ahkerasti - mutta mitään vuoden lukukokemuksia ne eivät ole. 


Mielenkiintoisena yllättävänä tuttavuutesna on vielä mainittava Amanda Hocking, jonka Trylle -sarjaa luettuani virittelin keskustelua "vuodosta" omakustanteisista e-kirjoista perinteisiksi, kustanamon julkaisemiksi paperikirjoiksi.

Toukokuussa lukeminen on jatkunut niin vahvasti faktaproosan parissa, että kaipaan taas vähän suurempia tarinoita ja fiktiivisempää menoa. Haruki Murakami siis päässee esiin, samoin kuin Fingersmith. Hyllyssä olisi tosi monta muutakin mielenkiintoista uutta tuttavuutta, mm. Diana Gabaldonin Muukalainen ja Sudenkorento. Toisaalta myös True Blood -sarjaa tekisi mieli lukea pitkästä aikaa eteenpäin.



2 kommenttia:

  1. Minullakin on vielä yksi maaliskuun kirja bloggaamatta, sa nähdä saanko blogattua ennen kesäkuun alkua :D

    Tuo Delisle alkoi kiinnostaa, Burma on aina ollut minulle jostain syystä läheinen paikka.

    VastaaPoista
  2. Elma Ilona: Heh, no onneksi tämä ei ole niin vakavaa touhua :). Delisle on mahtava, ja suosittelen tutustumaan "hänenkin Burmaansa", eli maahan ulkopuolisen näkökulmasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!