Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Päivä viisi: Kirja, joka tekee minut iloiseksi

Päivitystahti on blogihaasteen ansiosta hurja! Huomaattehan myös aiemmin tänään julkaistut kommentit Riikka Pulkkisen toiseen kirjaan Totta. 

Viidennen päivän käsky alkuperäisessä muodossan kuuluu siis: Day 05 – A book that makes you happy. Happyhan on sekä onnellinen että iloinen, mutta koska maailma on vielä sen verran epätäydellinen paikka, että en ole löytänyt kirjaa, joka tekisi minut onnelliseksi, keskityn iloisuuteen. Iloiseksi tekevän kirjankin miettimiseen meni hetki. Sitten muistin: Liisan seikkailut ihmemaassa, tottakai! Minun hyllystäni löytyvän painoksen (1995) nimi on kuitenkin Alicen seikkailut ihmemaassa, mutta ei anneta sen häiritä. Johtuisikohan alkuperäisen nimen jääminen käännökseen jääviyssyistä eli siitä, että ko. laitoksen suomentajan nimi on Alice Martin?Joka tapauksessa: Liisan seikkailut ihmemaassa kuvaa maailman juuri niin järjettömänä ja irrationaalisena paikkana kuin miltä se välillä (usein) tuntuukin. Se tekee melkein onnelliseksi, siis se, kun ymmärtää, että ainakin jonkun muunkin mielestä maailma on välillä aika kummallinen paikka. Kirjaa lukiessa suupielet nousevat pakostakin ylöspäin. 

Liisan seikkailuja ihmemaassa voi lukea vaikka vain pienen pätkän päivänsä pelastaakseen. Auttaa yleensä, ainakin vähän :).

8 kommenttia:

 1. Mä ostin jo joskus syksyllä tyylikkään uusintapainoksen, jossa on Liisan molemmat seikkailut. (Suomennos siis nimellä Liisa ihmemaassa ja Liisa peilimaassa, oisko Eeva-Liisa Manner ja Kirsi Kunnas olleet suomentamassa.) En kuitenkaan ole vielä "ehtinyt" lukea sitä. Joskus lapsena olen viimeksi Liisaa lukenut. Mutta tuolla se odottaa sopivaa hetkeä, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 2. Liisa on ihana, fanitin etenkin lukiossa aivan älyttömästi. Niihin aikoihin väsäilty ex libriksenikin mukailee Liisan kuvitusta :-)

  Nykyään on vain englanninkielinen Carroll-kokoomateos hyllyssä... voisi senkin vaihteeksi avata. Hauskaa löytää Liisan ystäviä!

  VastaaPoista
 3. Täältä löytyy vertailua Liisan/Alicen suomalaisista käännöksistä, mielenkiintoinen juttu: http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Liisasta+Aliceksi+ja+taas+Liisaksibr+Viisi+teksti%C3%A4+viidet+hullut+teekutsut/HS20010310SI1KU02y9v

  VastaaPoista
 4. Salla: Minulla on tuo toinenkin kirja samalta suomentajalta, taisi olla Alice Peilintakamaassa. Näissä varmaan riittä suomennoksissakin vertailtavaa. Kannattaa ehdottomasti ehtiä lukeamana jossain välissä :).

  Booksy: Minullakin oli 2010 ihana, Alice in Wonderland -kalenteri :). Nämä jutut tekisi kyllä mieli lukea englanniksikin.

  Luru: Kiitos loistavasta linkistä! En ole tätä juttua nähnytkään.

  VastaaPoista
 5. oi, pitäis ehdottomasti lukea uudestaan. toi Sallan mainitsema painos kutkuttaa mieltä.

  muistelen, että muksuna mulla oli Liisa joka oli, oi onnea, Tove Janssonin kuvittama. se vasta oli jotain. missähän se nykyään luuraa..?

  VastaaPoista
 6. Minulla on tämä sama hyllyssä, mutten ole vielä lukenut enkä ole varma, olenko itse asiassa lukenut Liisaa lapsenakaan. :/ Tarina on toki tuttu Disneyn ansiosta.

  VastaaPoista
 7. (Poista Tessa tyhjä kommenttini...)

  Illalla myöhään en ole näköjään edes muistanut kirjan nimeä oikein. Yhteispainos on siis nimeltään Liisan seikkailut ihmemaassa & Liisan seikkailut peilimaailmassa. Tässä linkki Gummeruksen sivuille kirjaa katsomaan.

  VastaaPoista
 8. Liina: Oho, tuo kuulostaa kyllä aika kullanarvoiselta Liisalta, oikeen kahden mestarin voimien yhdistyminen :).

  Karoliina: No jos se kerran hyllyssäkin on, niin lukemaan vaan! Ja sinähän voit lukea tätä vaikka lapsille iltasaduksi, ainakin, jos ei haittaa, että aina välillä huudetaan "pää poikki" :D.

  Salla: Kiitos linkistä! Melkein houkuttaisi hankkia, tämä on kuitenkin kirja, mistä melkein voisi kerätä eri painoksia ja käännöksiä, kun niissä voi jotain mielenkiintoisia erojakin olla :). Luulisin että Kirsi Kunnas olisi parhaimmillaan loruja kääntäessä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!