Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Päivä 13: Lempikirjailija

Tätä ei tarvinnut miettiä pitkään. 

Day 13 – Your favourite writer

Ja yllättyneitä olivat he kaikki...

Saanko esitellä, Haruki Murakami!

 Kuva esquire.com

Murakami on syntynyt Kiotossa 1949, kasvanut Kobessa, opiskellut Tokiossa ja college -opintojensa päättämisen jälkeen omistanut jazz -baarin seitsemän vuotta. Uskon, että jazz -baarin pitäjänä saa ainekset moneen kirjaan. Nykyisin mies juoksee ultramatkoja ja urheilee thriatloneja.

Murakamin ensimmäinen teos julkaistiin Japanissa 1979 ja englaniksi yhdeksän vuotta myöhemmin nimellä Hear the Wind Sing. Tämän jälkeen Murakami on ollut hyvin tuottelias ja julkaissut 11 fiktioromaania, paljon novelleja sekä esseitä ja faktaa. Olen lukenut näistä Suuren lammasseikkailun, Hard-Boiled Wonderland and the End of the World, Norwegian Wood (miksi sitä ei ole suomennettu?), Sputnik, rakastettuni, Kafka rannalla ja After Dark sekä omaelämänkerrallisen What I Talk about When I Talk about Running. Japanissa Murakami nousi Norwegian Woodin jälkeen niin hurjaan superjulkkiksen asemaan, että hän päätti jättää koko maan, matkusti Euroopan läpi ja asettui Yhdysvaltoihin. 

Oman kirjoitustyönsä lisäksi Murakami on kääntänyt mm. F. Scot Fitzgeraldia ja John Irvingiä japaniksi. 

Miksi Murakami, johon tutustuin vasta puolitoista vuotta sitten, nousi lempikirjailijakseni? Jokainen kirja on ollut loistava. Ei hyvä, vaan omalla tavallaan loistava. Kirjat ovat hyvin erilaisia, osa hyvin surrealistisia ja osa paljon lähemmäs reaalimaailmaa sijoittuvia. Jokainen tarina kuitenkin yllättää ja on erittäin hyvin kirjoitettu. Mitäpä tässä muuta sanomaan; Lukekaa itse!

Tunnustan kyllä lisäksi, että aikuisiällä en ole lukenut miltään kirjailijalta kovin montaa teosta. Irving on hyvää mutta ei tämmöinen "halolla päähän" -ilmiö; Saman voisin sanoa toisesta japanilaisesta, Kazuo Ishigurosta; Ja oikeastaan Zadie Smithista; Ja Amelie Nothombista; Audrey Niffenegger ja Donna Tartt ovat kirjoittaneet loistavat esikoiset mutta vähän latteat kakkoset; Sujata Massey ja Ilkka Remes ovat kevyitä; Dostojevski on hyvä mutta liian raskas lempikirjailijaksi; Harry Potterit ja Twilightit ovat hyviä mutta kaikki samassa maailmassa. 

Riittivätkö perustelut?

7 kommenttia:

  1. Riittävät hyvin! Itse olen lukenut Murakamilta vain Sputnikin joka oli virkistävän erilainen kirja. Ovatko muutkin Murakamit samanhenkisiä vai onko jokaisella kirjalla oma tyylinsä?

    VastaaPoista
  2. P.S. Odotan uteliaana, minkä kirjan kooraat Murakamilta huomenna parhaaksi. On muuten ollut kiva lukea näitä lempikirjailijapostauksia tänään! Monen kirjailijan naama on tullut tutuksi ensimmäsitä kertaa.

    VastaaPoista
  3. Elma Ilona: Hyvä :). Kyllä muissakin on jotain samaa kuin Sputnikissa, mutta paljastettakoon, että se ei kyllä pääse ihan parhaiden joukkoon silti. Eli suosittelen tarkkailemaan huomista postausta :).

    VastaaPoista
  4. Murakami on ihana :). Itse tykkään eniten kirjastaan Kafka rannalla tai Kafka on the Shore - itseltä löytyy tuo englanninkielinen versio. Jään jännäämään, mistä Murakamista tykkäät eniten :).

    VastaaPoista
  5. Murakami on myös omalla listallani. Olen lukenut suomennetut kirjat ja muutama englanninkielinen odottelee hyllyssä. Ihana kirjailija. Ei ole koskaan tuottanut pettymystä. Minäkin odottelen utliaana, minkä valitset parhaaksi kirjaksi.

    VastaaPoista
  6. Ei ole tuttu minulle... mutta nyt on pakko tutustua! :)

    VastaaPoista
  7. Rooibos ja Taava: No, tänään illalla selviää se sitten... :). Minusta on myös hienoa, että vaikka Murakami on kirjoittanut paljon, ainakin kaikki tänne asti lukemani kirjat ovat olleet aika tasalaatuisia eli mitään ihme floppeja ei ole ollut välissä.

    Ioanna: Kirjastoon vaan! Ja no, kokeile sitä Hevoskuiskaajaa, mutta valmistaudu että se voi tuntua vähän teiniltä...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!