Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 7. huhtikuuta 2011

Päivä seitsemän: Vähiten arvostettu kirja

Day 7: Most underrated book

Minulla ei valitettavasti ole paljastaa mitään salaperäistä helmeä, johon ette olisi jo törmänneet. Sen sijaan valitsen tähän kohtaan Ilkka Remeksen kirjat. Varsinkin totisemmat, tai ahkerammat lukijat pitävät usein Remeksen tuotantoa vain suunnilleen kirjallisesti vähän jälkeenjääneille (=suurimmalle osalle Suomen kansaa) sopivana. Etenkin varhaisempi tuotanto eli kirjat Pääkallokehrääjä, Karjalan lunnaat, Pedon syleily, Ruttokellot ja Uhrilento ovat mielestäni enemmän kuin maineensa arvoista.

Kuva wsoy.fi

Kirjojen kieli ei ehkä ole Pulkkiseen verrattavan rikasta (kyllä, piikki!) ja dialogikin on sangen suoraviivaista, mutta kukaan tuskin voi kiistää Remeksen kirjojen taustatyön huolellisuutta. Siksi kirjoista tarttuu usein paljon mielenkiintoista nippelitietoa mukaan. Juonikuviot on harkittu tarkoin ja välillä eri juonilinjojen yhteen saattaminen onnistuu todella yllättämään. Mielestäni mitätön ansio ei ole sekään, että Remes saa vähän lukevat lukemaan edes jotain. Kaiken lisäksi hän on tehnyt laatutyötä nuorille, etenkin pojille suunnatun kirjallisuuden parissa. 

Myyntiluvut ovat vuodesta toiseen huikeita, ja mies välttelee julkisuutta kuin ruttoa. Maine, kunnia ja raha eivät siis aina kulje käsi kädessä, eikä mahtavia myyntilukuja saadakseen tarvitse välttämättä mielistellä toimittajia.

4 kommenttia:

  1. Piikki tuli perille ainakin tänne! Minä olen ennakkoluuloinen Remeksen suhteen, mutta appeni rakastaa hänen kirjojaan ja appeni on kaikin puolin mukava ja järkevä mies. :)

    VastaaPoista
  2. Mä olisin voinut valita Remekset taas huomiset kirjoiksi. Mulla sielu valuu verta, kun jokainen yläasteikäinen poika haluaa aina lukea Remeksen nuortenkirjan ja lukioikäiset taas jonkun rikoskirjan. Jokaisesta suomalaisesta kodista löytyy Remes. Joka joulu.

    Olen lukenut yhden ja puolikkaan Remeksen ja en pidä yhtään. Eli olen syvästi ennakkoluuloinen ja en pidä yhtään. En myöskään katso rikossarjoja tv:stä. Jotenkin vain olen kasvanut sen ajan yli. Vähän niin kuin rakkausviihdekirjallisuuskin on jäänyt menneille vuosille. Mutta jos joku (suuri osa) saa nautintonsa Remeksen kirjoista, niin ehkä se pitää vain hyväksyä...

    VastaaPoista
  3. Olen täysin samaa mieltä Remeksen ensimmäisistä kirjoista. Jälkimmäiset eivät ole aivan päässeet samalle tasolle, lähimmäksi mielestäni se Natsi-Saksasta ja rodunjalostuksesta kertova kirja, jonka nimeä en tietenkään muista.

    Liekö paine kovalle julkaisutahdille syönyt viime vuosina julkaistujen kirjojen laatua? Laadun heikkenemisestä huolimatta Remes kuuluu yhä jokasyksyisiin perinteisiini yhdessä parin muun kirjailijan teosten kanssa, joiden nimiä en tässä korkeasti kirjallisesti sivistyneessä seurassa kehtaa mainita ü

    Oma suosikkini on Remoksen kirjoista on Pedon syleily.

    Remeksen ansio on osaltaan sama kuin J.K.Rowlingilla (tosin toki pienemmässä mittakaavassa), hän on saanut aiemmin huomattavan vähän lukeneet tarttumaan kirjoihin ja se jos mikä on arvokasta.

    VastaaPoista
  4. Katja: Jos et ole lukenut vielä yhtään, niin suosittelen lukemaan ihan "yleissivistyksen vuoksi" jonkun vanhemmasta päästä. Ainakin on sitten apen kanssa jotain uutta juteltavaa :)

    Mari A. Niinno, puolensa on tuossakin. Porttiteoria ei sitten ilmeisesti toimi kaikessa, eli että jotenkin varovasti saisi oppilaat sitten siirtymään joihinkin vähän vaativampiin kirjoihin..? Remeksissä on pikkupoikien kannalta varmasti se hyvä puoli, että niitä ja etenkin nuortenkirjaversioita jaksaa lukea, vaikka keskittymiskyky olisi vähän heikompaakin sorttia :). Ja jos mitkään rikokset ja mysteerit eivät iske, niin en kyllä yhtään ihmettele että Remeksetkään eivät sytytä.

    Louna: Aa totta. Kamala kun en muista enää edes mitä noissa missäkin viimeisimmistä kirjoista tapahtuu, ne on jotenkin sekoittuneet vähän mössöksi... Mutta totta, natsisaksa pääsi lähimmäs parhaita mutta ei kyllä silti ihan yltänyt sinne :/. Mielelläni kuulisin nuo muutkin ei korkeakirjalliset suosikit :D.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!