Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 24. tammikuuta 2011

Kurt Vonnegut: Teurastamo 5

Kirjan nimi: Teurastamo 5
Kirjoittaja: Kurt Vonnegut
Kustantaja: Tammi
Julkaistu:1969
Sivuja: 190
Mistä minulle: Kirjastosta. 
Epävarmoissa Calvinon jälkeisissä tunnelmissa jatketaan. Heti Calvinoa seuraavana päivänä ahmin siis Vonnegutin Teurastamo viiden, mikä kuuluu myös, noh, sarjaan, on pitkään pitänyt lukea. Tuli sitten kirjastossa vastaan ja lähti mukaan.
Teurastamo 5 oli ainakin ennakkokäsitykseni mukaan sodanvastainen kirja sodasta, ja niinhän se onkin. Tosin aika erilainen kuin odotin. 

Keskeisellä sijalla on Dresdenin pommitus, jonka Billy Pilgrim joutuu todistamaan. Kauheuksista vaietaan länteen. USA:ssa odottavilla omaisilla ja ihmisillä on sodasta paljon erilaisia sankaritarinoita ruokkivampi sota kuin siellä olleilla sotilailla. 

Kirjassa painottuu sodan järjettömyys, raadollisuus ja kamaluus, ei kuitenkaan verisellä tai alleviivaavalla tavalla. Päällimmäisenä mieleen nousee kuva siitä, että sodassa ei ole voittajia eikä sellaista pitäisi koskaan olla.

Pakosta alkaa miettimään mitä kaikkea maailmassa on nytkin meneillään ja miksi tuntuu, että menneistä ei ole opittu yhtään mitään. Teurastamo 5 voisi varmaan muunnetuilla paikannimillä olla nykyajassakin kirjoitettu. "Niin se käy" edelleen.

6 kommenttia:

 1. Vonnegut on yksi vanhoista lemppareistani, joskin siitä on todella kauan kun viimeksi hänen kirjojaan luin. Lukiossa kirjoitin pitkä novelleja lauserakenteilla, joista jälkikäteen huomasi oikein hyvin, että Vonnegutia on luettu :-)

  Kissankehtoa ja Galapagosta suosittelisin tuon Teurastamon lisäksi jos mieli tekee jatkaa jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos suosituksista! Luulen että luen kyllä Vonnegutia lisääkin. Jollain hassulla tavalla minulle tuli tästä mieleen F. Scott Fitzgerald. Molemmat kykenevät suhteellisen tiiviiseen ilmaisuun tms...

  VastaaPoista
 3. Sulla on kyllä hyvä klassikkoputki menossa! Mä en ole ikinä lukenut Vonnegutilta mitään. Pitäisi kyllä, moni on kehunut.

  VastaaPoista
 4. Mäkin luin tän aika äskettäin ja onhan tämä varsin kummallinen paketti. Ei ole ihan helppo niputtaa tätä mihinkään kategoriaan. Niin se käy...

  VastaaPoista
 5. Salla: Joo niin oli, mutta seuraava ei kyllä ole klassikkoa nähnytkään.

  anni.m: Ei ole tosiaan helppoa tunkea tätä mihinkään lokeroon...

  Hannele: Muistatko minkä kirjan häneltä luit?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!