Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kerjäläiset Espanjassa, tai siis unettomat Yhdysvalloissa - Nancy Kress: Beggars in Spain

Kirjan nimi: Beggars in Spain
Kirjailija: Nancy Kress
Julkaistu: 1993
Kustantaja: Phoenix Pick
Sivuja: 98
Mistä minulle: Amazon.co.uk

Innostuin Nancy Kressin pienoisromaanista valtavasti Sivukirjaston Liinan kommenttien perusteella. Sain kuin sainkin perustettua "tilaa Amazonilta samalla kun tarvitset välttämättä jotain muuta" -listan. Kun loma ja sen kriittisin osa eli aurinkorasvan hankinta lähestyi, oli tietenkin pätevä syy tehdä ihan pieni kolmen, tai öö, siis neljän, tai kolmen ja yhden pienoisromaanin, kirjatilaus.


Beggars in Spain ei nimestään huolimatta juuri liity kerjäläisiin Espanjassa. Sen sijaan tarina ratsastaa mahtavalla idealla: Mitä tapahtuu, kun geeniteknologia on kehittynyt siihen pisteeseen, että toivotun lapsen ominaisuudet voidaan valita? Entä mitä tapahtuu sitten, kun joillekin uuden sukupolven edustajista nukkuminen on täysin turhaa ja tarpeetonta, itse asiassa mahdotonta? Millaisen edun nämä henkilöt elämäänsä saavat ja mitä sitten tapahtuu?

Kirjassa seurataan Leishan, yhden ensimmäisistä unettomista, elämää. Isä toivoi unetonta, äiti nukkuvaa lasta, perheeseen saatiin molemmat. Erilaisten sisarusten elämä ei tietenkään ole lapsinakaan helppoa, mutta Leisha kohtaa ihan uudenlaisia vaikeuksia kasvaessaan. 

Vaikka kirja on pieni ja itse asiassa aika helppolukuinenkin, se on täynnä isoja kysymyksiä. Miten erilaiset ihmiset voivat elää yhdessä? Mikä on reilua, mikä ei? Kuka on velkaa kenelle? Miksi pelkäämme erilaisuutta? Mikä valta pienellä eliittijoukolla on ja kuka sen voi päättää?

Kirja on paljon vähemmän scifi (siis vähemmän perusteluita ja tekniikkaa) kuin odotin, mutta eipä 98 sivuun liikaa asiaa kannatakaan tunkea. Tarina on todella sujuva, olisin lukenut mielelläni tarinaa heti eteen päin. Jatko-osia siis onneksi kuitenkin on olemassa!

Ujutan Beggars in Spainin myös osaksi scifi-haastetta, tarkemmin luokkaan 3, Hugo-voittaja.

5 kommenttia:

 1. Nancy Kress on yksi niistä kirjailijoista, jolta olen lukenut vain novellimittaisia tarinoita. Haluaisin tutustua enemmänkin ja Beggars in Spain vaikuttaa tutustumisen arvoiselta. Minullakin on haasteeseen listalla Kressin teos, tosin ei tämä sama.

  VastaaPoista
 2. Raija, uskallan kyllä suositella tätä sinullekin :). Joillain on selvästi tiivistämisen taito, jos Kress kerran on kirjoittanut novellejakin.

  VastaaPoista
 3. Siis luinko oikein että 98 sivua? Pakko päätellä, että tämä on se alkuperäinen pienoisromaani... nimittäin minun lukemani Beggars in Spain on pokkariversiona 438 sivua. Suuria ideoita edelleen...

  Kas niin, nyt on Raija vaikean valinnan edessä, sillä minä suosittelen tätä täyspitkää versiota! Tosin, jos tuo sinun lukemasi on se pala romaanista, jonka kuvittelen sen olevan, toimii vrmasti hyvin itsenäisenä pienoisromaaninakin. :D

  VastaaPoista
 4. Minun Kindle-Beggars pitäisi olla n. 420 sivua, joten se on se pidempi versio. Muistin viestin kirjoittamisen jälkeen, että olen lukenut kirjailijalta yhden pienoisromaaninkin, Act One, joka oli Hugo-ehdokkaana 2010.

  VastaaPoista
 5. Booksy ja Raija: No jopas! Minä en tajunnut tilausta tehdessä edes katsella minkään pidemmän version perään, eli kyllä, tämä todellakin on alle 100 -sivuinen. Melkein tekisi kyllä mieli lukea se pidempikin, niin tietäisi, onko tarinaa paisutettu keskeltä vai pidennetty...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!