Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kirjamarkkinoinnin jättinäytös: Gillian Flynn - Kiltti tyttö

Jos joku ei ole vielä huomannut, vuoden 2013 parhaaksi kirjaksi povaamani  Gillian Flynnin Gone Girl on nyt julkaistu suomeksi nimellä Kiltti tyttö. Koska olen jo lukenut englanninkielisen version, olen seurannut kirjan Suomessa saamaa etukäteisnostetta harvinaisen kiinnostuneena.Kirja ON mielestäni erinomainen, mutta minun käy sitä kaiken markkinointirummutuksen keskellä melkein sääliksi. Mikä kirja voi yllättää lukijansa positiivisesti enää näin ison etukäteishypen jälkeen? 

Lisäksi olen vähän harmissani niiden puolesta, jotka eivät saa lukea kirjaa rauhassa tietämättä jotain sen teemoista. Minä tiesin kirjaan tarttuessani vain, että se on jonkinlainen jännäri ja tyttö katoaa. 

Silti: Jos jollain on kesälomakirja edelleen hakusessa, sanon vieläkin, että nappaa tämä. Mutta älä vilkuile takakanteen. Älä lue mainostekstejä. Anna tarinan viedä ilman ennakko-odotuksia. 

Mainoksia kirjasta on tupsahtanut sähköpostiini ainakin Readberrystä, Elisa kirjalta ja Adlibrikselta. Lisäksi kiitos WSOY:lle suomenkielisestä kirjasta. Harkitsen kirjan lukemista toiseen kertaan, ihan vaan juonen rakentamisen oppitunnin kannalta. 


Ai ja miksi kaikki tämä lisämainostus, varsinkin kyseenalaistavan NYT:n jutun jälkeen? Koska kirja, kustantamo ja jälleenmyyjät mielestäni välillä ansaitsevat lisäapua. 

12 kommenttia:

 1. Vähän samat tunnelmat täälläkin. Kelpo kirja, luin itsekin englanniksi ja olen iloinen siitä koska sain yllättyä. Liialliset juonipaljastukset saattavat pilata hienot käänteet.

  VastaaPoista
 2. Minä olen vältellyt lukemasta tästä liikaa blogiarviota. Muutaman kyllä, jotta osaisin päättää lukeako vai eikö. Ajattelin lukea ja nyt toistaiseksi jättää muiden blogihöpinät (tätä kirjaa koskien) kokonaan huomiotta :)

  VastaaPoista
 3. Minulla tämä kirja on maannut (enkuksi) jo kauan hyllyssä, mutten ole vielä(kään) tarttunut siihen. Ehkä pian tartun. Olen lukenut useita blogiarvioita tästä kirjasta, mutta toistaiseksi en ainakaan koe, että tietäisin liikaa (ja arvioitahan ei ole pakko lukea: itse joskus silmäilen vain pintapuolisesti arviota, jos tiedän että luen kirjan itse kuitenkin). :)

  VastaaPoista
 4. On ollut tosiaan mielenkiintoista seurata markkinointia tämän kirjan ympärillä. Tehokasta toimintaa.
  Ei silti, kirja kyllä ansaitsee mainoksensa :-)
  Onkin muuten välillä vaikea kirjoittaa jostain kirjasta, jonka tietää vasta olevan tulossa suomeksi. Minä ainakin yritän viimeiseen asti välttää juonipaljastuksia, etten vahingossakaan pilaa kenenkään lukukokemusta...

  VastaaPoista
 5. Mä elän niin mediakatveessa, etten ole huomannut mitään etukäteismarkkinointia, mutta kyllähän NYTimesin Bestseller-listaa seurailleelle on tämä nimike välkkynyt melkoisen pitkään. Ja aiheesta. En yleensäkään mainitse juonesta juuri mitään, mutta kyllähän tästä kirjoittaessa joutui olemaan erityisen tarkka.

  VastaaPoista
 6. Norkku: Niinpä. Minäkin olen niin iloinen, että sain lukea kirjan ylättyen.

  Katri: Hyvä taktiikka! Minäkin itse asiassa teen aika usein noin, että en lue ihan tarkkoja arvioita uusista kirjoista, jotka tiedän haluavani lukea.

  Elegia: No, tämä sopii myös semmoiseksi laiskaksi kesälomakirjaksi. Suosittelisin oikeastaan lukemaan mahdollisimman yhteen pötköön

  Minna Vuo-Cho: Kyllä, tämän kirjan kohdalla tosiaan tuntuu olevan mainospaukut käytössä! Toisaalta, Kiltti tyttö voi kyllä tavoittaa ja miellyttää paljon heitäkin, jotka eivät yleensä ihan hirveästi lue.

  Taika: Luulen, että olen kiinnittänyt tämän markkinointiin niin paljon huomiota vain, koska luin sen jo itse :). Ja tästä kirjoittaessa joutuu kyllä olemaan tarkka, minusta toinen vähän samanlainen vaikkakin ihan erilanen on Never let you go jonka kanssa oli "kiva" yllättyä.

  VastaaPoista
 7. Luin tämän juuri, ja minulle tämä oli vain ok. Ihan jees ja luettava, mutta minä en juurikaan yllättynyt. Taisivat odotukseni nousta liian korkealle... =D

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Pidän silmät kiinni ja auki.

  VastaaPoista
 9. Minäkin tykkäsin kirjasta kovasti, luin sen muutama viikko sitten. Takakansiteksti (ainakin ennakkokappaleessa) oli onneksi melko suppea ja muutenkin olin onnistunut varjelemaan itseäni liialta mainonnalta. Tai no, itse asiassa ainoa mainonta johon olen törmännyt, on työpaikkani juliste "Suosittelemme: Kiltti tyttö", mutta se ei onneksi kerro vielä liikaa;) En lue tällä hetkellä mitään lehtiäkään, joten en ole törmännyt kirjaan missään. Toivottavasti esimerkiksi naistenlehtien kirja-arvosteluosuudet eivät möläytä juonesta liikaa esille.

  VastaaPoista
 10. "Ai ja miksi kaikki tämä lisämainostus, varsinkin kyseenalaistavan NYT:n jutun jälkeen? Koska kirja, kustantamo ja jälleenmyyjät mielestäni välillä ansaitsevat lisäapua."

  Sarkasmia? Sillä tämä kirja tuskin vetoapua tarvitsee, lukevathan sitä nyt "kaikki". Jos haluat tehdä moista laupeudentyötä, suosittelen sitä marginaalisten kirjojen kohdalla, eikö totta?

  VastaaPoista
 11. Irene: Korkeat odotukset luovat kyllä kirjalle kuin kirjalle synkän varjon! Joillekin tutuillenikin on käynyt niin tämän kanssa.

  franz: Ole hyvä!

  Sonja: No ennakkokappaleen kanssa on onneksi vielä helppo varjella itseään mainonnalla :). Kiva että sinäkin pidit!

  Anonyymi: En itse asiassa sanoisi että "kaikki", koska ainakin omaan tuttavapiirini (ja myös blogini lukijoihin) kuuluu myös henkilöitä, jotka eivät lue juuri mitään tai lukevat esimerkiksi 5-10 kirjaa vuodessa. Sellaisille henkilöille jokaisen kirjan suositus on yleensä lukumäärässä ylöspäin. Siksikin suosittelen myös "kaikkien" lukemia kirjoja mielelläni, jos tiedän, että se voi jollekin olla mieluinen vinkki. Osaisitko sinä suositella jotain marginaalista kirjaa minulle luettavaksi?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!