Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Ally O'Brien, eli kaksi miestä: Agentti

Blogger on taas hengissä ja hyvä niin. Edellisen postauksen kommentit ovat edelleen karkuteillä, sääli. Ikäviä nämä ilmaiset palvelut, joiden toimimattomuudesta valittaessa ei voi kiristää eikä uhkailla... Muttamutta, sitten uusimpaan luettuun. 
Kahden synkeähkön (siis hyvän, mutta tummavärisen) dekkarin jälkeen halusin tarttua johonkin kepeämpään, ja kirjastopinossa pitkään maannut Agentti pääsi luettavaksi. Ei mikään huono valinta.

Kirjan nimi: Agentti
Kirjoittaja: Ally O'Brien. Peitenimen taakse käykeytyvät kuitenkin Brian Freeman ja Ali Gunn.
Kustantaja: Otava
Julkaistu: 2008/2010
Sivuja: 383
Mistä minulle: KirjastostaJoskus sitä sitten pystyykin käsittämään asiat ihan eri tavalla kuin mitä ne oikeasti ovat. Olen lukenut Agentista aiemmin arvostelun jostain kirjablogistakin, mutta silti en tajunnut, että kyse ei ole ihan sellaisesta agenttiseikkailusta kuin mitä minä ajattelin. 

Minä kuvittelin jotain tällaista:
Mutta kysehän olikin sitten kirjallisuusagentista. Eipä tullut mieleen, ja takakansikin olisi voinut viitata Aliaksen Sidney Bristow -tyylisiin seikkailuihin, ainakin kun sen kovasti niin yritti tulkita. Oma väärinkäsitykseni ei kuitenkaan laske kirjan arvoa, päin vastoin!

Agentti on kepeä seikkailu, joka miellyttää taatusti kaikkia, jotka pitävät trillereistä ja  perinteisemmästä chick litistä. Päähenkilö on lontoolainen kirjallisuusagentti Tess Drake, jonka kiireistä elämää sotkee kyltymätön seksihimo. Muutama ystävyyssuhdekin on mennyt pilalle harkitsemattomien sänkyhyppelyiden seurauksena. Tess saakin kokea perinteisen niin makaa kuin petaa -ilmiön, eli taakse jätetyt ongelmat ja (entiset) ystävät joutuu kyllä kohtaamaan myöhemminkin. 
Kirjan alku olisi voinut olla lupaavampikin, ja varsinaisesti vauhtiin päästään vasta muutaman kymmenen sivun jälkeen. Tess sotketaan ex-pomonsa murhatutkintaan mahdollisena syyllisenä.  Samaan aikaan uusi pomo ja muiden pillin mukaan juokseminen kyllästyttävät ja Tess haaveilee oman toimiston perustamisesta. Mukaan juoneen mahtuu useita tappeluita entisten kavereiden kanssa, monta miestä, yksi epätoivoinen nerokas kirjailija ja Tom Cruise.

Tapahtumat sijoittuivat hyvin lyhyelle, ehkä viikon tai kahden aikajanalle. Päähenkilön kintereillä juostiin siis taukoamatta, ja vauhdikasta elämäntyyliä seuratessa alkoi melkein väsyttää itseäkin. Kirjan toteutus on silti todella onnistunut: Pointsit kirjoittajamiehille! Tarina kulki loistavasti eteenpäin ja sitä oli kiva lukea. Perinteisistä trillereistä tai dekkareista poiketen päähenkilö ei kuitenkaan nyt ollut juoppo poliisi ja tapahtumapaikka oli suurkaupunki, ja hyvä niin. 

4 kommenttia:

 1. Hmm, olen ajatellut, että tätä voisi kokeilla itsekin kirjallisuusagentuurissa työskennelleenä ja Bridget Jonesin manttelinperijää etsivänä. Mutta kyltymätön seksinhimo ja murhatrilleri eivät kuulosta siltä, mitä etsin. Ajattelin, että tässä olisi chicklit-romantiikkaa ja kirjoja. Voih. Ehkä pitäisi silti ennakkoluulottomasti kokeilla...

  VastaaPoista
 2. Moi Karoliina, voi olla, että tämä ei sitten ole aivan makuusi. Jos kaipaat jotain tosi kevyttä, kokeile sitten, tämä toimisi varmaan myös meluisassa junassa tai vähän rauhattomalla lentokentällä.

  VastaaPoista
 3. Mä luin kirjan ja se meinasi jäädä kesken. Mua ärsytti suunnattomasti tämä yli-itsekäs ja moraaliton sankaritar. Mur! Pääsin ärsytykseni yli ja jatkoin loppuun ;)

  VastaaPoista
 4. Mari A.: Totta, sankarittarella todellakin oli heikkoutensa ;). Ehkä maskuliininen kuvaus (ja se ärsyttävyyden kuvaaminen...) onnituivatkin mieskirjoittajilta erityisen hyvin. Mutta uskon kyllä että päähenkilö saattoi vähän ärsyttäkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!