Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 26. helmikuuta 2013

Those streets made me feel brand new

Tämä on reissupostaus. Pari kirjaa odottaa bloggausvuoroaan. Olen varsinkin Gillian Flynnin Gone Girlistä aivan pähkinöissäni, joten kirjapostauksiakin luvassa taas piakkoin :). 

__________________________ 

En ollut aiemmin kohdannut tilannetta, jossa minulla olisi ollut käytettävissä viikko lomaa ja olisin ollut ihan kujalla siitä, mitä aion tehdä. Näin kuitenkin kävi tammikuun alkupuolella. 

Mutta mitäs siitä: New York on aina hyvä idea, varsinkin ensimmäisellä kerralla! Ei tarvittu kuin muutama Youtube-huudatus modernien New York -tunnelmannostatusten klassikkoa, Empire state of mindia:
"In New York, concrete jungle where dreams are made, oh There's nothing you can't do, now you're in New York These streets will make you feel brand new Big lights will inspire you, let's hear it for New York New York, New York"
Pohjois-Carolinessa asuva ystäväni lupasi emännöidä reissun toista puolta, joten homma oli sillä selvä. Varasin lennot ja majoituksen siedettävään hintaan.

Viime viikon alkupuolen samoilin betoni- ja lasiviidakossa, loppupuolen vietin kiireetöntä perhe-elämää keskikokoisessa amerikkalaissa kaupungissa. Koen olleeni suorastaan etuoikeutettu, kun sain etukäteen loistavia matkavinkkejä kaveripiiristäni. Koska niitä pyydeltiin jälkikäteen laajemmassa mittakaavassa eteen päin jaettaviksi, laitan ne mielelläni jakoon tässä ja nyt :). 

Koska olen matkakertomuksissa aina aika pitkäsanainen, kokosin matkan faktatiedot vielä erillisten otsikoiden alle loppuun.  

Lauantai

Tiedättekö klassisen "huutava vauva lentokoneessa" -tapauksessa? Niitä on sattunut aina joskus minunkin kohdalleni, ja ne vauvat ovat aina ennen pitkään hiljentyneet. Sen sijaan koululuokallinen lontoolaisnuoria onnistui pitämään hälinää yllä koko Lontoo-New York lennon ajan. Tunnelman kruunasi istumapaikka rivillä 47 ja tämän ansiosta koneen laskeuduttua yli tunnin odotus JFK:n immigration-jonossa.

Mutta eihän siinä, New Yorkissa oltiin! Kello oli puoli yhdeksän illalla eikä reittiä hotellille ollut tällä kertaa tullut mietittyä mitenkään liian tarkkaan itselle selväksi. Koska olin liikkellä pelkkä käsimatkatavara raahattavana, päätin käyttää taksin sijaan julkisia. Ja olin saanut kaverilta kartankin lainaan. Harmi, että metrolinjat eivät siinä näkyneet ihan JFK:lle asti.

Air Train vei 5 dollarin hintaan metroasemalle, josta hyppäsin Manhattanin suuntaan kulkevaan metroon. Jälkikäteen muistan vain, että linja oli ruskea ja kirjain ehkä K. Metrossa hämmästyin vähän, kun tajusin olevani ainut valkoihoinen. Tilanteen korjasi kuitenkin pari pysäkkiä myöhemmin kyytiin tullut japanilaisen näköinen nainen, joka tuli heti kysymään, olenko eurooppalainen, ehkä saksalainen. Kerroin, että itse asiassa suomalainen, mutta läheltä liippasi, Berliinissä kun asun. Varsinainen New York -hetki. Juttelimme tovin ja hämmästyin kohtaamisesta niin, että jäin metrosta pois Queensissa. Asia selvisi minulle, kun kysyin asemaa vartioineelta mieheltä, missä tarkalleen ottaen olin. Matka jatkui kuitenkin iloisesti seuraavalla metrolla kohti Manhattania. Koska osa metrolinjoista oli viikonlopun kunniaksi korjauksessa, pääsin vaihtamaan menopeliä vielä pari kertaa. Pääsin kuitenkin nauttimaan jokaisella asemalla elävästä musiikista ja koin jo olevani kaukana kotoa, siis vahvasi matkalla. 

103rd streetin ja Amsterdam Avenuen risteyksessä oleva hostellini oli helppo löytää. Tsekkasin itseni sisään vähän kymmenen jälkeen illalla ja ostin jämäkän lukon kaappini oveen. Osa huonekavereistani oli jo nukkumassa, joten hoidimme iltatoimet samaan aikaan saapuneen ranskalaistytön kanssa kännykän kelmeässä valossa. 

Sunnuntai

Kaikki aikaerorasitus, jota koko reissun aikana koin, oli ainoastaan positiivista: Heräsin aamulla jo viiden-kuuden aikaan. Painoin pään takaisin pehkuihin, facebookkasin (pitihän sitä kotiinkin pitää yhteyttä) tai menin suihkuun. Päivän vakkariaamupalaksi muodostui puuro ja kahvi jotka nautin alakerran kavilassa Kindlestä nautitun Gillian Flynnin (oi se oli niin hyvä) Gone Girlin ja iPhonen seurassa. 

Sunnuntaina osallistuin hostellin järjestämälle Harlem Gospel -kierrokselle joka starttasi 8.30. 

Huomaa modernit apokalyptiset aiheet pylväissä.
Kierroksen hinta-laatusuhde oli erinomainen: 10 dollarin hintaan sain viihdytystä noin kolmeksi tunniksi! Newyorkilaissyntyinen oppaamme esitteli niin hostellin lähialueet aina kuuluisien jazz-artistien asuntojen paikoista kesken jääneen katedraalin kautta Columbia-yliopiston kampukseen. Matka jatkui syvään Harlemiin, joka taitaa muuten olla koko Manhattanin kehittyvintä seutua. Siellä pääsimme osallistumaan babtistien gospel-jumalanpalvelukseen. Jos siitä positiivisuuden määrästä onnistuin imemään edes promillen itselleni, olen jo taatusti positiivisempi kuin 99,9 % eurooppalaisista. This morning I woke up blood running warm in my body, oh thank you lord hallelujah! ja niin edelleen. 

Harlemin jälkeen matkustin keskikaupungille. Ensimmäisen kerran pilvenpiirtäjien välissä seisomisen wau-tunne kapealla kadulla jättimäisten mainoskylttien keskellä oli mahtava. Kävelin turistimainen hymy huulillani ristiin rastiin. Time Squaren mainosvaloja, vilinää ja keltaisten taksien katkeamatonta virtaa tarpeeksi kauan ihmeteltyäni astelin taas kulttuurin pariin.

Iltapäivällä tutustuin MoMaan, The Museum of Modern Artiin. Olin saanut jo etukäteen vinkin New York City Passista, ja ostinkin sen Momasta. 

Brooklyn Bridge
Mielestäni juuri museoissa matkaseura on kivointa ja pahinta: Toisaalta taideteoksia tai "taideteoksia" katsoessa olisi kiva vaihtaa ajatuksia jonkun kanssa, toisaalta yksin matkustaessa jokaista teosta sai ihmetellä juuri niin kauan kuin halusi. En tiedä, olivatko lasivitriineihin päällekkäin asetellut imurit ja loisteputket kiveksennäköisistä sukkahousuvirityksistä tai oudoista nöyhtäkasoista puhumattakaan taiteilijan v*******a katsojille ja koko taideinstituutiolle vai sanoma jonkin syvällisen puolesta. Viihdearvoa ne kyllä tarjosivat. Nautin silti enemmän Edvard Munchin Huudosta, Van Goghin Tähtiyöstä, Picasson Avignonin naisista ja muista kuvistunneilta tutuista. Moma on joka tapauksessa ehdottomasti käymisen arvoinen museo, ja menen sinne vielä taatusti toistekin! 

MoMa. Taide oli minulle osittain vähän vaikeaa.
MoMasta haahuilin Rockefeller Centeriin. Ihmettelin luistelijoita pimeän tultua nousin rakennuksen katolle, Top of the Rock. New York City Pass oli pääsylippuni myös tänne. 

Ihailin pimeää mutta vielä vähän vierasta kaupunkia hyvän aikaa. Maan tasalle laskeuduttuani kuljin fifth avenueta etelään. Pysähdyin kirjakaupassa (mikä valikoima!) ja olin pian ilokseni yhden Public Libraryn - sen Sinkkuelämää-elokuvasta tutun - edessä. Kävelin eteen päin aina Grand Central Terminaliin saakka. Rakennus oli vaikuttava, ja katon tähtikuvioita olisi tehnyt mieli ihailla lattialla loikoillen. 

Grand Terminalilta kävelin uutta reittiä takaisin Rockefeller Centerille. Matkustin hotellille mukavan 12 tunnin kävelypäivän jälkeen. 

Maanantai

USA:ssa vietettiin maanantaina Presidents Dayta, mikä tarkoitti paikallisille vapaata ja yhtä suosittua shoppailu- ja matkailupäivää lisää. Olin päättänyt lähteä Circle Line Cruisesin 75 minuutin Vapaudenpatsas-risteilylle, ja olin paikalla vähän liiankin hyvissä ajoin. Sää oli todella kylmä, vaikka (tai koska...) aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Laiva oli onneksi hyvin lämmitetty, mutta myös kannella Manhattanin siluettia ihmetellessä viihtyi mainosti. Laivalla oli myös opas, joka kertoi jatkuvasti New Yorkin eri kaupunginosista ja laivalta näkyvästä maisemasta. Varsinkin yksin matkustavana arvostin kaikenlaista opastusta kaikkialla, kerrankin tuli kuunneltua tarkasti. 

Risteilyn jälkeen suuntasin SoHoon. Yksityiskohtaisia New York-vinkkejä ja yleistä tunnelmointia kaipaaville suosittelen kovasti Norpan Kuinka purjehtijaksi tullaan -blogia. Vinkkejä löytyy esimerkiksi tästä postauksesta.

Maleksin SoHossa hyvän aikaan. Nautin yleisestä tunnelmasta ja ihmettelin katujen ja ihmisten siisteyttä resuisen Berliinin jälkeen. Kiva ruokapaikkakin lötyi helposti. SoHosta (mikä muuten tulee sanoista South of Houston Street, opin risteilyllä) jatkoin jalan Little Italyyn, China Towniin (kyllä, se oli kuin Kiinassa) ja Brooklyn Bridgen yli Brooklyniin ja takaisin. Tässä vaiheessa kahden päivän kävelymaratonini hirvitti jo vähän itseänikin - en ollut koskaan aikaisemmin saanut jalkoja hiertymään tennareissa - ja karautin metrolla Metropolitan Museum of Artiin. Siellä olisi viihtynyt pidempäänkin, mutta toisaalta olin vielä edellispäivän MoMa-kierroksen jälkeen hieman taideähkyssä.  Viimeistelin jalkani vielä kävelemällä Central Parkin läpi hostellilleni. Kävelymatka oli ihana: Näin Central Parkin auringon laskiessa ja käppäilin Jacqueline Kennedy Onassis Reservoin eli sen lammen jonka rantaa aina kaikissa sarjoissa ja elokuvissa käppäillään, rantaa pitkin. Kävelin pitkään Upper East West Siden Central Parkia reunustavaa katua pitkin ja nän niin kodittomia kuin kerrostalojen eteisaulojen vahtimestareitakin. 

Ilalla hotellilla jaksoin vain vaihtaa huonekavereiden kanssa kuulumiset. Yksi oli katsellut vapaudenpatsasta laivan sijaan helikopterista, ja reissu kuulosti sangen mieleenpainuvalta. 

Tiistai

Tiistaina oli taas syy herätä aikaisin: Halusin Empire State Buildingille ennen ruuhkia. Vaikka olin rakennuksella "vasta" yhdeksältä eli tunti avaamisajan jälkeen, sain kävellä lipunvaihdon kautta melkein ilman jonotusta turvatarkastukseen. Kaupunki oli kiva nähdä korkealta tällä kertaa valoisalla. Kuuntelin audioguiden tälläkin kertaa tarkkaan ja bongailin tuttuja ja uusia rakennuksia. 

Midtown
Seuraavaksi matkasin Financial Districtille. Näin uudelleen kohoavat WTC-tornit ja ihmettelin mainiota Century 21 -outlettia niiden vieressä. Pysähdyin Starbucksiin lukemaan Gone Girliä, kunnes jatkoin matkaa Wall Streetille. Pankkiirit vaikuttivat stressaantuneilta ja sade oli tihkuinen. 

New Yorkin pörssi
Iltapäivää vietin Natural History Museumissa. Night at the Museum -viboilta ei voinut välttyä, ja vähän retroa museota oli kiva ihmetellä. Näin myös planetariumissa pidetyn avaruusesityksen. 

Illalla haahuilin vielä tihkusateisessa Greenwich Villagessa. Astuin ilmaisen wifin perässä ravintolaan jonka huomasin myyvän paitsi ravintola-annoksia, myös lisäravinteita. Opiskelijoille tarjottiin 10 % alennusta ja seinätauluina oli kehonrakentajien kuvia. Olin paikan ainut naisasiakas. 

Viimeisenä New York -iltanani päätin reipastua ja lähdin pienen ryhmän mukana iltaelämään. Koin tippuneeni johonkin Blink 182 musiikkivideon ja American Pie -elokuvan välimaastoon, kun pääsin todistamaan olutpelin peluuta. Pelivälineinä oli 12 olutmukia ja pingispallo jota mukeihin heiteltiin. Vähän väliä lattialle karannut pallo huuhdeltiin vesilasissa.

Loppuloma

Keskiviikkona suuntasin iloisin mielin kentälle. Sain New Yorkista paljon enemmän irti kuin toivoin koskaan siitä vain kolmessa kokonaisessa päivässä saavani. 

Loppuviikon vietin Pohjois-Carolinen sydämessä. Loma ystäväni perheessä oli kertakaikkisen ihana ja hektisen kaupunkiseikkailun jälkeen erittäin tarpeellinen. Arki vieraassa maassa on aina kiinnostavaa, joten kauppareissu ja vauvakerho ovat eksoottisia siinä missä NHL-peli (tai no okei, se oli vielä eksoottisempi ja ihan mahtava, varsinainen reissun viihdytysyllätys :D) kuin ravintolasyöminenkin. Ystävän tapaaminen teki tietysti kaikesta yhtä juhlaa.

Yksin reissaaminen ja arkihuolien taakse heittäminen viikoksi todella kannatti. Maailma avautui taas monella tapaa.
_____________

Pikavinkit New Yorkiin


Matka
Etsin parhaat lennot uudella hakukonesuosikillani momondo.com:lla. Se yhdistää supersaver- ja ebookers -tyylisten hakukoneiden tietoja. Lentoja on helppo etsiä niin kellonaikojen kuin hinnankin mukaan. En tällä kertaa päätynyt halvimpiin mahdollisiin lentoihin vaan arvostin myös helppoja matkustusaikoja niin matka-aikojen pituuteen kuin vuorokausirytmiin liittyen. 

JFK-Manhatan välin kuljin mennessä AirTrain + Metro -yhdistelmällä (5+2,5 USD) ja pois tullessa Metro+LIRR+AirTrain -yhdistelmällä (2,5+6+5 USD).
 
Majoitus
Hostelling International New York. Majoittauduin kuuden hengen premium-huoneeseen (heh, kuusi henkeä ja premium, saa nauraa...). Tiesin jo etukäteen, että New Yorkissa asuminen on törkeän kallista, mutta 62 USD/yö jaetusta kuuden hengen huoneesta tuntui silti aika suolaiselta. Hostelli itsessään oli kuitenkin oikein hyvä. Kaikkialla oli erittäin puhdasta, hintaan kuului wlan ja hyvä aamupala (pyynnöstä valmistettu puuro/bagel/donitsi/murot + kahvi/tee/kaakao) joita tarjoiltiin jo aamu seitsemästä eteenpäin. Tietysti myös petivaatteet, pyyhkeet ja lukollinen kaappi (lukko piti ostaa) kuuluiva hintaan. Vessaan tai suihkuun ei tarvinnut jonottaa. Mitään lutikoita tai muita önniäisiä ei näkynyt, ja hostellin asukkaat olivat hiljaisia tai minulla kävi tosi hyvä tuuri.

Lisäpointsit majoituspaikkani sai lähellä olevasta metroasemasta (103rd street) ja päivittäin järjestetyistä erittäin kohtuuhintaisista retkistä. Muista matkustajista sai juttuseuraa ja huoneemme biletytönkin päivärytmi kääntyi sellaiseksi, että hän palasi nukkumaan siinä vaiheessa kun minä heräsin.

Tekeminen

Suosittelen: New York City pass. Muita hyviä ja ilmaisia/halpoja: SoHossa haahuilu, Greenwich Villagessa haahuilu, Central Parkissa haahuilu, Brooklyn Bridgen yli kävely, Time Squaren ihmettely, Financial Districtin ihmettely, China Townissa haahuilu, Harlemissa haahuilu ja gospel-jumalanpalvelus (jätä kolehtia), Grand Central Terminal. 
 

Shoppailu 

Manhattanin parhaat löydöt: Downtownissa Century 21 lähellä WTC:tä, ei tarvitse edes poistua Manhattanilta jos ei halua.

Mitä tästä opimme

Reissuni ajaksi sattui harvinaisen kylmät säät, jopa -7 C aamuisin. Tästä johtuen ajoittaisin seuraavan reissun mieluummin vähän lämpimämpään ajankohtaan, koska yhdistelmä kartta + hanskat nyt vaan on vähän ikävä. Kävely on paras tapa nähdä kaupunkia, eikä amerikkalaisen lenkkarityylin omaksumisessa ole siinä tapauksessa mitään pahaa, päin vastoin.

12 kommenttia:

 1. Vau! Oli kiehtovaa lukea tämä. Matka New Yorkiin on (tietenkin!) ollut haaveenani jo kauan, mutta koskaan ei ole tullut lähdettyä, vaan olen aina suuntautunut Eurooppaan.

  Tuntuu, että kaupunki on melkeinpä hengästyttävä. Niin paljon mediasta tuttua, niin paljon sellaista jota ei kotisohvalta käsin voi varmasti edes tajuta. Ihania kuviakin sinulla. MoMa:n taideteos tosin antaa kieltämättä aika vaikeaselkoisen kuvan. ;)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus kertakaikkiaan. :)

  Blogistani löytyy sinulle jotain.

  VastaaPoista
 3. Hienon matkan olet kokenut. Ja olipa ihana kuulla tutuista paikoista :) Piti oikein kaivaa omat matkakuvat esiin ja muistella!

  VastaaPoista
 4. Oon niin kateellinen, toivottavasti itsekin joskus pääsen käymään nykissä :) Mahtavia kuvia ja reissu vaikutti ihan kivalta. Matkakuume sen kuin vain kasvaa :(

  VastaaPoista
 5. Oo mikä postaus! Oli tosi kivaa lukea matkakokemuksistasi ja kuvat ovat hienoja! Matkakuumeeni nousi taas vaihteeksi sataan asteeseen! :)

  Olen ollut New Yorkissa kerran ja ihastuin siihen kovasti. Ja mikä parasta, olen näillä näkymin menossa sinne uudelleen ensi syyskuussa. Mitä muuten pidit Chinatownista? Minä yllätyin, voi sitä lian, roskien ja etenkin rottien (!) määrää!!

  VastaaPoista
 6. Katja: Kiva kun jaksoit lukea :). Suosittelen kyllä New Yorkia, se taitaa olla "pakko päästä" kohde aika monella, ja kyllä minäkin olen valmis menemään vielä uudestaan... Oikeastaan pakko päästä, mutta sitten toivottavasti miehen kanssa :).

  Jatkuvat "oon nähnyt tämän telkkarissa" -vibat oli kyllä hauskoja :).

  Lukutoukka/Krista: Kiitos, menenpä kurkkaamaan!

  Helmi-Maaria Pisara: Itse asiassa, kävin ennen matkaani lukemassa sinunkin blogista New York -postauksia, vaikka en tainnut huomata kommenttiboksissa ilmoittautua :D. Bloggaamisessa on kyllä sekin kiva, että voi itse palata vanhoihin reissuihinsa.

  Mira: No, rahaa vaan säästämään ja varmista, että passi on voimassa, itsellenikin tämä tilaisuus tuli tosi nopeasti eteen, onneksi ymmärsin sen hyödyntää :).

  Sara: Kiitos, sinunkin matkapostaukset on aina luettu tarkkaan :). Chinatown oli tosi hauska, mutta itse asiassa en edes hirveästi kiinnittänyt huomiota roskien määrään. Ehkä se johtuu tästä Berliinistä, ja olen nähnyt rottia täälläkin, onneksi en sentään ihan omilla kulmilla...

  VastaaPoista
 7. Kiitos ihanasta matkaesittelystä! Minullakin on tulevaisuudessa luvassa New Yorkin matka ja on aina ihana päästä fiilistelemään muiden matkoja ennen omaa:)

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus! Kääk, tässä nousi kyllä Nykki-kaipuu ihan uusiin sfääreihin :)

  VastaaPoista
 9. Sonja: Ole hyvä! Oi ihanaa että sinäkin pääset tuonne, New York ei kyllä turhaan ole suosittu matkakohde :).

  Laura: Äääh no ei ihme, tuonne tulee kyllä kaipaamaan vielä useasti :). Matkustan sinne kyllä itsekin ihan varmasti uudestaan, milloin, on kysymysmerkki. Sitten toivottavasti miehen kanssa ja ydistäisin mielelläni vähän roadtrippailua kaupunkilomaan :).

  VastaaPoista
 10. Kiva blogi. Tuli ikävä Nykiin :)

  VastaaPoista
 11. Ville Niskanen: Se on sitten vaan suuret säästösuunnitelmat aloitettava ja tehtävä lupauksia itselleen :).

  Anonyymi: Kiitos!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!