Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 25. marraskuuta 2013

Jos toivoisin kirjoja joululahjaksi, toivoisin näitä

Yritin juuri rakentaa joulukuusen kirjoista. Sellaisia vilahteli ainakin viime vuonna Facebookissa, ja ihastuin ideaan.

Tein yhden version, sitten toisen. Molemmista tuli pieniä ja ehkä aavistuksen huteria. Googlasin juuri ohjeita, ja kun luin, että tämänkin kuusen tekemiseen oli mennyt aikaa noin tunti (ei siinä, se on hieno, mutta ei supererikoinen!), tajusin, että oma pitkäjänteisyyteni taitaa tarvita huomenna vain uutta harjoituskierrosta.

Joka tapauksessa, nurkista, seinustoilta ja pahvilaatikoista löytyneiden kirjojen määrästä hämmästyneenä päätin, että en ainakaan hirmuisen tietoisesti pyydä yhtään kirjaa joululahjaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö ilahtuisi, jos saisin joitain tiettyjä kirjoja. Siis, jos pyytäisin kirjoja lahjaksi, ne olisivat nämä:

Ville Haapasalosta kertova "Et kuitenkaan usko...". Haapasalon matkailuohjelmat ovat huippumielenkiintoisia. Lisäksi hän on todella kummallinen ilmiö Venäjällä, niin suuri, että sitä ei oikein voi käsittää. Omituisinta on se, että hän on onnistunut paisumaan sellaiseksi vähän vahingossa tavallisesta suomalaispojasta.

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä oli Haapasalosta vasta vähän aikaa sitten pitkä juttu, joka oli kyllä suorastaan oiva ennakkomainos kirjasta. Lisäksi kirjasta on tehty hieno Youtube-videokin. Kirjan jutut lienevät paikoin kirkkailla kynillä väritettyjä, mutta koska varsinkin Venäjällä totuus on usein tarua ihmeellisempää, lukisin kirjan enemmän kuin mielelläni. Äitini oli jo pyöritellyt kirjaa kerran kaupassa, mutta koska se ei ilmeisesti ole mitään tavallista lukukirja- vaan pikemminkin kahvipöytäkokoa, se oli jäänyt ainakin vielä ostamatta.

Kuva Docendon sivulta.
 Johanna Sinisalon Auringon ydin. Harmittaa jo nyt ihan vietävästi, että en tajunnut pyytää tätä kirjamessutuliaisena! Jokainen lukemani Sinisalo on kuitenkin ollut parempi kuin hyvä, joten odotan tämän kirjan lukemista jo kovasti. En viihtymis- vaan ajattelumielessä.

Kuva Teos.
Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkeavat sateessa. Samat alkusanat kuin Sinisaloon, tosin luulen tämän olevan kevyempää luettavaa.

Kuva Atena.

 Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin Madventures - Uusi kansainvälisen seikkailijan opas. Koska matkakuume. Oikeasti minulla on jo se vanhempi kirja (=ostin sen miehelle synttärilahjaksi, kyllä, kieroa, mutta ainakin yhtä kieroa oli se, että seuraavana vuonna "minä" sain joululahjaksi iPadin). Joka tapauksessa, ehkä niissä 100 uudessa sivussa on jotain mielenkiintoista mitä en vielä tiedä? Tosin, jos joku kaveri saa tämän käsiinsä, pelkkä lainaaminen voisi riittää.

Kuva WSOY.

 Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista. En tajua, miten en ole lukenut tätä kirjaa vieläkään (oikeasti tiedän - minulla ei ole täällä kirjastokorttia). Se ilmestyi jo aikoja sitten, hiplaan tätä säännöllisesti kirjakaupoissa ja Delislen aiemmat vieraaseen maahan sijoittuneet sarjakuvat ovat olleet aivan mahtavia.

Kuva WSOY.
Joko te olette kirjoittaneet kirjatoiveita joulupukille?

10 kommenttia:

 1. Ville Haapasalon kirja oli tosiaan melkoinen järkäle, kun sitä itse kirjakaupassa katselin. Minä en sitä itselleni, mutta saattaa päätyä erään tuttavan lahjapakettiin ;)

  Jääskeläistä minä itse toivon joululahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, Haapasalon selaaja ei siis minun kohdallani yrittänyt vain livahtaa kirjan tuomisen ilosta vetoamalla sen paksuuteen! Tuttavasi kyllä varmasti ilahtuisi siitä.

   Poista
 2. Ei ole kirjatoiveita, toivon yleensä lahjakorttia niin voi sitten valita mielialan mukaan kirjoja. Onhan lahjakortti ehkä vähän tylsä, mutta itselle se kaikkein mieluisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjakorteissa on kyllä puolensa. Itselleni käy vaan niiden kanssa joskus niin, että alan "optimoida kirjapinoa", eli selata alepinoja jne ja laskeskella, miten saisin hankittua mahdollisimman monta kirjaa enkä ostakaan sitä mieluisinta :D.

   Poista
 3. Paljon yhteistä meillä, ainakin tämän kirjoituksen perusteella. Delislen olen lukenut ja sitä voinkin suositella. Jääskeläisen haluaisin lukea, vaikka en uskokaan sitä joululahjaksi saavani. Kuusirakennussuunnitelmia olen sommitellut jo jonkin aikaa. Pelkään lopputuloksen olevan kovin vaatimaton visioistani huolimatta. Toivon toiveidesi toteutuvan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ehkä joulupukki kuulee nämä! Kärsivällisyyttä kuusenrakennukseen jos siihen lähdet, ja kuvaathan blogiin jos se oikeasti syntyy :)

   Poista
 4. Minä toivon Murakamin 1Q84-järkälettä ja muutamia opiskeluihini liittyviä kirjoja kuten Hulluuden historia -kirjaa. Sielut kulkevat sateessa on taas lukupinossani seuraavana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OII! Murakamissa kyllä riittää lukemista vaikka koko joulunpyhiksi. Minulla on ollut osa 1 (vai 2?) siitä surullisen pitkään kesken, kun olen aina odottanut jotain mystistä aikaa, jolloin pystyisin todella keskittymään siihen. Kivaa, pääsen sitten varmaan kohta lukemaan taas yhden mielipiteen Sielut kulkevat sateesta :)

   Poista
 5. Käväisin googlailemassa tuosta Delislen sarjakuvakirjasta: se on saatava ehdottomasti! Tänään ihastuin kirjakaupassa Annamari Marttisen romaaniin "Mitä ilman ei voi olla", koska olen kaipaillut jotakin romanttista, mutta ei siirappista luettavaa ja tätä kirjaa määritellään seuraavin sanoin "aistillinen kuvaus järjen pimentävästä intohimosta". Sinisalon "Auringon ydin" sopisi sitten vastapainoksi romantiikalle. Tilaan aina itselleni lahjaksi joulukirjan tai pari nettikirjakaupasta. Laitan ne oikein pakettiinkin. Nyt olen ollut niin kiltti, että saan ehkä kolme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta, kiva että löysit uuden vinkin; Delisle on aivan mahtava! Tuo Marttisen kirja on ainakin hyvin nimetty, minun uteliaisuuteni heräsi heti. Oioi, tuo lahjaidea itselle kuulostaa myös kivalta :)

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!