Kun työkaverini tarjoutui lainaamaan kirjaa, otin sen ilomielin vastaan. Kirja oli juuri niin hyvä kuin uskalsin toivoa!
Sandberg on itse ponnistanut verrattain tavallisista taustoista suurten yritysten johtoon. Noissa ympyröissä hän on usein kahdella tavalla poikkeava: Nainen ja työkavereitaan usein huomattavasti iäkkäämpi. Toisaalta hän joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan myös vaativan työn ja perhe-elämän yhdistämisen välillä, sillä myös hänen aviomiehensä käy töissä mutta lapset odottavat kotona. Sandberg kertoo hyvin vilpittömän oloisesti siitä, kuinka hän tunsi välillä päässensä jopa Harvardiin vahingossa, tuntee välillä olevansa täysin riittämätön kotona tai töissä ja on purskahtanut esimiehensä edessä itkuun. Juuri jakamisen ja esimerkkien ansiosta Lean In on niin vaikuttava kirja.
Sandbergin kirja ja hänen työelämässä kohtaamansa ongelmat kertovat paljon paitsi naisten asemasta amerikkalaisessa työkulttuurissa, paljon myös amerikkalaisesta työkulttuurista. Sen neuvot ja lähestymistapa pitää varmasti osata lokalisoida. Jollain tavalla toivoisin, että tasa-arvoisessa Suomessa tämän kaltaista opasta ja neuvoja ei edes tarvittaisi. Suosittelen sen lukemista silti: Vaikka perheen ja ympärivuorokautisen työn yhdistäminen ei olisikaan ajankohtaista, ovat Sandbergin muistutukset silti siitä, että parhaistakin johtajista voi tuntua välillä siltä, kuin he olisivat päässeensä asemaansa varkain ja vähn vahingossa, silti jotenkin lohdullisia.
Jos Lean in ei jo ole jonkinlainen naisten ja työssäkäynnin kulttikirja, se ansaitsee ehdottomasti tulla nostetuksi sellaiseksi! Kirjan lukeminen ei kyllä tee pahaa miehillekään - ei siksi, että heidän pitäisi ottaa kirja jonkinlaisena oppituntina naisten kohtelusta työelämässä, vaan enemmänkin jonkinlaisena itsetuntobuustina, ainakin jos välillä tuntuu, että on ihan väärässä paikassa ja päässyt asemaansa onnenkantamoisilla ja vahingossa. Pientä itsetuntoboostia tarvitsee välillä jokainen, tietenkin muistutuksella siitä, että omat työt pitää aina hoitaa niin hyvin kuin mahdollista. Turhan vaatimattomaksi ei silti kannata heittäytyä.
Kannattaa lukea Lauran laajempi kirjoitus aiheesta hänen blogistaan My post-University life!
Hear hear! Minä kuuntelin tämän äänikirjana ja ihan yllätyin siitä kuinka hyvä kokonaisuus tämä oli. Hauska, silti asiapitoinen ja sellainen joka laittoi ajattelemaan ja miettimään omia toimintatapoja.
VastaaPoistaMahtavaa! Joo, tosiaan tämän viihdyttävyysfaktori tuli mukavana yllätyksenä :)
PoistaMinäkin olen lukenut Lean Inin ja tykkäsin. Ja tosiaan, sitä toivoo, ettei omassa elämässä törmäisi näihin samoihin asioihin, joista Sandberg kirjoittaa, mutta kyllä törmää. Elävimpänä muistikuvana kirjasta jäi mieleen esimerkki siitä, kuinka kokoushuoneessa naiset kansoittivat seinustoille asetetut tuolit ja miehille jäi paikat kokouspöydän äärestä. Että naiset itse asettivat tuolla istumapaikan valinnalla itsensä marginaaliin ja osoittivat muille läsnäolijoille, että he eivät ole tärkeitä. Huh. Niin monta kertaa olen nähnyt tuon toistuvan työelämässä. Ne, joilla olisi jotain sanottavaa, istuvat syrjässä. Huh tosiaan. Mutta Lean In oli siis mielestäni miellyttävälukuinen kirja ja minäkin tykkäsin paljon juuri esimerkeistä.
VastaaPoistaAh, juuri tuo istumapaikan valinta -esimerkki on muuten aiiivaaan mahtava, ja minäkin olen nähnyt sen toistuvan! Nykyisin kiinnitän kyllä itsekin huomiota siihen, että menen AINA pöydän ääreen istumaan :)
PoistaOlipa kiva lukea sunkin arvostelut kirjasta - ja kiitos linkkauksesta! Mun mielestä juuri nuo Sandbergin omat esimerkit teki kirjasta jotenkin todella "inhimillisen" ja oikeasti todella mielenkiintoisen.
VastaaPoista