Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kirjamessut 2011: Untuvikon kokemukset ja muistilista vuodelle 2012

Ensimmäiset kirjamessut ovat nyt takanapäin! Vaikka täältä Venäjän rajamailta lähteminen vaatii aina omat järjestelynsä, kaikki oli ehdottomasti vaivan arvoista. Suosittelen messukäyntiä ehdottomasti kaikille kirjoista, lukemisesta tai vaikka vain yhteiskunnallisista aiheista vähääkään kiinnostuneille. Tapahtumakattaus on loistava, ja esillä olleesta kirjamäärästä tekee pakostakin löytöjä vaikka tarkoituksena ei olisi ostaa yhtään kirjaa. 

Tosi mukavan lisämausteen omalle messukäynnilleni toi monen muun kirjabloggaajan tapaaminen Avain -kustantamon järjestämässä blogikokoontumisessa. Tilaisuudessa pääsin tutustumaan myös kahteen kirjailijaan. Kanadalainen Annabel Lyon kertoi (esikoisestaan?) Aleksanterin opettajasta ja belgialaisen Annelies Verbeke toisesta kirjastaan, Kalanpelastajasta.

Seuraavassa melko perusteellinen (=tolkuttoman pitkä) kertomus messupäivästäni, loppuun keräsin vielä puolihumoristisen muistilistan vuodelle 2012 joten malttamattomimmat voivat hypätä suoraan sinne :).

Messukeskuksessa olimme hyvissä ajoin pian kymmenen jälkeen. Ensimmäinen messuohjelmasta ympyröity ohjelma, Alivaltiosihteerien Joukossa virallisuus tiivistyy alkoi jo 10.30. Tässä vaiheessa paljastettakoon, että sain lopulta houkuteltua myös mieheni mukaan messuille mikä (hyvällä tavalla) vähän vaikutti ohjelmavalintoihin. Samalla sain myös järkkäritasoisia kuvia, kiitos niistä :). 

Vaikka en varsinaisesti Alivaltiosihteeri -fani olekaan ollut, kolmikon esitykset uudesta kirjasta jaksoivat kyllä hymyilyttää. Viimeistään lopuksi erilaisin tehokeinoin esitetyt palindromit alkoivat naurattaa. Ehdottomasti hyvä alku päivälle siis :).

Tässä esitetään luultavasti palindromin hienointa lausuntamuotoa, eli ryhmälausuntaa tehokeinolla.
 Alivaltiosihteereiden jälkeen kiertelimme messualuetta. Katsottavaa oli paljon, "perinteisten" kustantamojen osastojen lisäksi Messukeskuksesta löytyi myös antikvariaattinen puoli, Viini & Hyvä elämä - messut sekä musiikkimessut. Minä keskityin kuitenkin koko päivän tiukasti kirjoihin.

Päivän saalis oli onneksi kuitenkin aika hillitty.

Päivän saalis oli hyvä. Kirjoja olisi voinut ostaa vaikka miten paljon, mutta onnistuin pitäytymään viidessä, tai oikeastaan kuudessa, todella mielenkiintoisessa kirjassa: Siri Hustvedt: Lumous, Joyce Carol Oates: Haudankaivajan tytär, Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian, Lionel Shriver: Poikani Kevin ja erikoisen hyvänä löytönä Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa. Joka kerta kun puhutaan hyvistä dekkareista KPN nousee jossain vaiheessa esille ja pian alkaa hämmästely siitä, enkö todella ole lukenut kyseistä dekkareiden klassikkoa. No en. Se ei vaan ikina ole sattunut kohdalle. Tässä Suuren Suomalaisen Kirjakerhon painoksessa on myös ("käännä vain kirja ympäri")  Roald Dahlin novellikokoelma Joku Kaltaisesi. Sille ei ole suuria odotuksia, mutta jos Dahlin nimi kuulostaa ärsyttävän tutulta, kannattaa käydä katsomassa tämä Wikipedia -sivu niin miehen uran monipuolisuus selviää. 

Myös antikkapuolella pengottavaa olisi ollut vaikka miten paljon.

11.30 kuuntelimme paneelikeskustelun Uhkakuvia nyt ja huomenna jossa Kirsi Luukkanen haastatteli Risto Isomäkeä, Jukka Niskasta, Antti Tuomaista ja ohjelmasta poiketen jälkikäteen muisteltuna "jotain kolmatta" kirjailijaa. Keskustelu polveili siitä, miten kirjailijat romaaneihinsa uhkakuvat valitsevat aina lyhyesti siihen, mitä he uskovat todella tulevaisuudessa tapahtuvan. Keskustelun aikana koin, että neljä haastateltavaa oli ehkä jo melkein liikaa tämänkaltaiseen keskusteluun jossa kaikilla oli paljon sanottavaa.

Kello 12.00 suuntasimme takaisin Aleksis Kivi -lavalle Don Rosan haastattelua katsomaan. Mies oli promoamassa joulumarkkinoille ehtivän kirjasarjansa ensimmäistä osaa. Rosan haastattelu oli hauskaa kuultavaa selityksineen siitä, miksi vaimo joutuu Suomen vierailujen ajaksi jäämään kotiin ja kertomuksineen lopullisiin sarjakuviin eksyvästä suuresta virhemäärästä. 

Don Rosaa haastattelivat Riku Perälä (vas.) ja Jukka Heiskanen.

Pienen kiertelyn jälkeen yhdeltä kuuntelimme Pertti "Fingerpori" Jarlaa Arktisen Banaanin osastolla. Jarla tuntuu melkein tutulta maaliskuussa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä olleen laajan jutun jälkeen, mutta paljon hauskaa uuttakin haastattelussa tuli esille. Niin, ja nyt melkein tekisi mieli sanoa, että lähettäkää hyvät ihmiset ihmeessä kaikki mahdolliset Fingerpori -ideanne Jarlalle, mies tuntuu olevan jatkuvasti niiden tarpeessa! Pari minuuttia Jarlan jälkeen osastolle saapuneen Roman Schatzin ihmetystä seuratessa ja haastatelijan erinomaisia organisointitaitoja ihaillessa tuli esiin myös se, että näin jättimäisen kokonaisuuden suunnittelu ja sen osasenakin oleminen mahtaa vaatia melkoisia organisointitaitoja. Schatz sai kuitenkin omistuskirjoitukset jaettuaan jatkaa matkaansa seuraavaan paikkaan, ja Jarlan haastattelu lipui äärimmäisen sujuvasti eteenpäin vaikka haastattelijakin vaihtui välillä. 

Vaikka pieniä sekaantumisia tapahtuisikin, The Show Must Go On: Schatz singeerasi ja kiisi seuraavaan määränpäähän.
 Messupäivä päättyi Avaimen organisoimaan bloggaajien tapaamiseen. Alussaki mainitut kirjailijat Annabel Lyon (Aleksanterin opettaja) ja Annelies Verbeke (Kalanpelastaja) kertoivat kirjojensa tarinasta, niiden kirjoitusprosessista (Lyon suunnitteli ensin tarkasti, kirjoitti sitten, Verbeke kirjoitti alun luvut, sitten ihan lopun ja sitten tarinan keskelle) ja kysyttyäni napakasti myös siitä, miksi minun ne pitäisi lukea. Perustelut olivat sen verran hyvät ja kirjailijat niin sympaattisia että en yksinkertaisesti voi olla tarttumatta heidän kirjoihinsa. Suosittelen lukemaan haastattelusta tarkemmin vaikka Katjan Lumiomena -blogista. Salla on kirjoittanut erikseen myös Lyonista. Joka tapauksessa, kirjailijoiden mietteitä oli äärimmäisen kiinnostavaa kuulla! Kirjat tulivat kirjailijoiden kautta jotenkin tosiksi ja läheisiksi.

Avaimen Anna-Riikka Carlson kertoi lyhyesti kustannusalan kuulumisia - jotka ainakin näin alan ulkopuoliselle olivat äärimmäisen kiinnostavia - ja nostatti uudelleen juhlatunnelmaa torstaina kirjablogien saaman Rakkaudesta kirjaan -palkinnon johdosta. Ainakin minulle jäi sellainen olo, että toivon kuulevani lähiaikoina, tai no, seuraavan vuoden sisään vähän uudenlaisia avauksia sähkökirjoihin liittyen. Minäkin olen aiheesta kamalasti paasannut, eikä asia tietenkään ole yksinkertainen. Anna-Riikan puheenvuorosta tuli joka tapauksessa selväksi, että Suomen kustantamoissa asia on noteerattu ja otetaan tosissaan, mutta hidasteina olevissa solmuissa riittää vielä ratkomista.  

Kiitos Avaimelle hyvän tapahtuman järjestämisestä! En ole koskaan aiemmin mihinkään blogitapaamiseen päässyt, joten kirjamessujen yhteydessä järjestetty kokoontuminen oli ihana kädenojennus myös näin kauempaa tuleville. 

Niin ja kirjamessut kokonaisuudessaan: Ehdottomasti uudestaan, ja seuraavalla kerralla toivottavasti kahdeksi päiväksi! Sunnuntainakin olisi ollut supermielenkiintoista ohjelmaa, mutta kaikkea ei aina voi saada yhdellä kertaa.

Sitten vielä lopuksi ne vinkit:

En ollut käynyt kirjamessuilla koskaan ennen lauantaita. Koska naistenlehdissäkin aina jaetaan asiantuntevia kommentteja alennusmyynneistä selviämiseen, ajattelin jakaa jo näin ajoissa ensi vuoden varalle vinkkejä messu-untuvikoille. 
  • Jos olet kiinnostunut kirjamessuilla järjestettävästä ohjelmasta (kirjailijahaastattelut, paneelikeskustelut eri teemoista jne), valmistaudu huolella aikatauluttamalla päivää. Varaudu pettymyksiin: Kaikkea ei kuitenkaan ehdi nähdä. Virallisen messuohjelman pläräämisen lisäksi kannattaa selvittää myös kustantamojen omilla osastoillaan järjestämä ohjelma. 
  • Jos olet yleisen kiertelyn lisäksi kiinnostunut ohjelmasta ja yleisestä sosialisoinnista, yksi päivä ei riitä mihinkään. Oikeasti. 
  • Jos samaan aikaan tilassa on muutakin mielenkiintoista kuin kirjamessut (nyt myös Viini & Hyvä elämä ja Musiikki) se yksi päivää ei todellakaan riitä mihinkään. Usko jo. 
  • Ainakin lauantaina porukkaa oli mielettömän paljon. Kahta henkeä suuremmissa joukkueissa ympäriinsä liikkuminen on melko tuhoontuomittu yritys, ainakin jos messuhumussa ei kulje laput silmillä päättäväisesti kohteesta A päämäärään B. 
  • Vesipullo olisi kannattanut hankkia jo ennen kuin jano iski, nimimerkillä jälkikäteen jomotusta nestehukasta.
  • Treenaa käsien ja hartioiden lihaksia niin, että jaksat kantaa painavia kirjakasseja koko päivän
  • Koska et kuitenkaan ole treenannut tarpeeksi, varaa seuraavaksi päiväksi Mobilatia/IcePoweria tai vastaavaa. Hartiat kiittävät.
  • Koroista pitäville suosittelen (muuallekin kuin messupäiviin) korkokenkiin sopivia geelipohjallisia. Olipa outoa kun illalla päkiät eivät huutaneetkaan hoosiannaa, vaikka jalat kannattelivat koko päivän oman painon lisäksi myös niitä kirjakasseja.

13 kommenttia:

  1. Geelipohjalliset!! Miksen ole tajunnut??

    VastaaPoista
  2. Mahtava messuraportti, kiitos! Ja oli tosi kiva tavata, toivottavasti tavataan toistekin. :)

    Onnistuit kyllä näkemään kauheasti yhden päivän aikana. Kuulostaa hyvin suunnitelmalliselta. Noudatan ensi vuonna ohjeitasi - myös geelipohjallisten suhteen. T. Nimim. Jalassa on sellainen hiertymä, että se melkein estää kävelemisen...

    Eräs tuttuni on oikeasti lähettänyt idean Jarlalle ja nähnyt sitten ideansa Fingerporissa!

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa että pääsit tulemaan. :)

    Mä panin kiltisti jalkaan tukevat matalapohjaiset kävelykengät just tuon ilmiön vuoksi...

    VastaaPoista
  4. Ja mä en päässyt tästä kymmenen minuutin matkan päästä =(

    Heh, olin kyllä muutenkin niin rikki, että en olisi pystynyt a) kävelemään tai b) kantamaan kirjakasseja. Mutta olisin silti halunnut sinne.

    Pöh. Oli kaiken lisäksi kiireisin viikko töissä.

    Ensi vuonna sitten=)

    VastaaPoista
  5. Morre: Joo minäkin olen niitä monesti apteekissa epäileväisenä katsonut (Suomessa olen nähnyt vaan sellaisia joko kantapään tai päkiöiden alle tarkoitettuja), mutta kun viime kesänä Amerikan ihmemaassa tuollaiset "täyspitkät" pohjalliset löysin niin ei voi kyllä sanoa kuin että hurraa ja kaikkea ne keksii :).

    Jenni: No kyllä ennemmin tai myöhemmin varmasti :). Oi ja varmasti hienoa nähdä oma ideansa Fingerporissa!

    Salla: Kun on tarpeeksi monta hyvää syytä niin saa aikaan, kiitos vaan :).

    Mari A.: No onneksi nuo varmasti järjestetään vuodesta toiseen. Ja aloin kinnostua kyllä nyt myös (keväällä?) Jyväskylässä järjestettävistä ja niistä Turun kirjamessuista.

    Zephyr: Heh, pitää muistaa itsekin katsoa ennen seuraavaa syksyä :).

    VastaaPoista
  6. Kiitos hienosta messuraporista! Onkohan Shriverin ja Saxellin kirjoissa saman tekijän kannet, kun niissä on samanlaista kuviointia? :)

    VastaaPoista
  7. Oli mukava tavata Avaimen järjestämässä blogistien tapaamisessa ja saada kasvot mm. sinulle. Kaiken kaikkiaan kirjamessuissa on aina omaa taikaansa, vaikka messualueella onkin kuumaa ja ruuhkaista. Aina vain on yhtä hienoa, kuinka tuhannet ihmiset kokoontuvat samaan paikkaan kirjojen vuoksi. Oi!

    VastaaPoista
  8. Kirjamessut on ihanat! Mä kävin viime vuonna siellä ensimmäistä kertaa ja tänä vuonna uudestaan - eikä jää kyllä viimeiseksi. :)

    Ajanpuute siellä kyllä iskee, kun melkein kaikki paneeleja haluaisi olla seuraamassa ja kuitenkin käyttää aikaa siihen kiertelyyn ja ihanien kirjojen (ja ruokien ja viinien ja keikkojen) tutkimiseen.

    Sä olet kyllä ollut tehokkaasti ja ehtinyt nähdä vaikka mitä. :)

    VastaaPoista
  9. Hih, hauskoja ja varmasti muuten hyödyllisiäkin vinkkejä messuille tulevia vuosia varten ;)

    Geelipohjalliset, siis voi että! Täytyy kyllä kokeilla seuraavan kerran kun on luvassa seisoskelua tuntikaupalla luvassa jne!

    VastaaPoista
  10. Maria, sinä olet kyllä tarkka, joo, molempien kannet on suunnitellut Jussi Jääskeläinen. Minä muuten tykkään tästä tyylistä, se on jotenkin poikkeava valtaavirtaan nähden. Tosin esim. Karoliinan täällä http://kirjavakammari.blogspot.com/2011/10/kaksoisvirhe-keskiviikkona-lionel.html esittelemä kansi on vähän erilainen, joten nämä lienee jotain pokkariversioita kiekuroineen?

    Katja: Samoin! Oli tosi jännä nähdä millaisia ihmisiä minkäkin blogin takana on. Minäkään en muuten ole kokenut tai kovin innokaskaan messukävijä. Kirjojen ympärille kerääntyneiden ihmisten määrä todella hämmästytti, tuli semmonen "kyllä muutkin vielä lukee..." -fiilis :).

    Ioanna: No niinpä, minuakin olisi Viini & Hyvä elämä -alue kiinnostanut hirveästi mutta ei toivoakaan siitä että olisin sinne ehtinyt. Toisaalta, saapahan ainakin pääsylipun hinnalle vastinetta.

    Susa: Suosittelen ehdottomasti! Olen nähnyt ainakin päkiöiden alle tulevia geelityynyjä apteekissa, nuo omani ovat schollin ja ostin ne USA:sta, ihan samanlaisia en ole vielä täällä nähnyt mutta luulisi jossain olevan.

    VastaaPoista
  11. Oli kiva nähdä! Lauantai on kyllä ruuhkainen messupäivä, mutta mulla oli onneksi tällä kertaa mahdollisuus käydä myös torstaina aamupäivällä, jolloin oli ihanan väljää!

    VastaaPoista
  12. Karoliina: Niin oli! Olisi ollut kiva nähdä pidemminkin mutta kaikki ei onnistu yhdellä kertaa...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!