Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Vuoden paras? - Johanna Sinisalo: Enkelten verta

Kirjan nimi: Enkelten verta
Kirjoittaja: Johanna Sinisalo
Kustantaja: Teos
Julkaistu: 2011
Sivuja: 274
Mistä minulle: Kirjastosta, varaamalla
 

Ymmärsin varata Sinisalon uutuuden "Enkelten verta" ajoissa ja taisin saada sen heti, kun se oli saatettu kirjastossa lainauskuntoon. Luin alle 300 -sivuisen kirjan tiiviisti viikonlopun aikana. 

Kirja sijoittuu 2010 -luvun jälkipuoliskolle. Mehiläisten joukkokatominen, pesäautio, on ravistellut Yhdysvaltoja. Mehiläisten katoaminen ei tietenkään tarkoita vain ikävien pörrääjien häipymistä, vaan käytännössä maanosan ruokatuotannon tuhoutumista. Ruokaa ei enää riitä ihmisille, saati sitten rehua lihakarjalle. Kirjan suomalainen päähenkilö, lähinnä harrastuksenaan mehiläisiä kasvattava Orvo löytää selittämättömästä syystä hylättyjä pesiä myös omalta tarhaltaan. 

Kirjan takakansi laittaa Einsteinin väitettä siitä, että jos mehiläiset häviävät maailmasta, ihmislajilla on noin neljä vuotta elinaikaa jäljellä. 

Mehiläisten katoamisten takia koittava ekokatastrofi on kirjan päällimmäinen, pikku hiljaa avautuva teema. Silti kirja kertoo paljosta muustakin: tuotantoeläinten käsittelystä, lapsesta jonka äiti hylkäsi, miehestä jolla on sairas suhde isäänsä, miehestä jonka poika kuoli, ihmisen vastuusta valinnoistaan ja eettisistä peruskysymyksistä - jos voisimme hypätä toiseen maailmaan, tekisimmekö sen. Uskomatonta kyllä, Sinisalo sitoo kirjan kaikki ainekset saumattomasti yhteen.

Spekulatiiviisen fiktion elementti on vahvasti läsnä ja keskeinen osa tarinaa. En silti usko sen häiritsevä lajityyppiä vierastavaakaan lukijaa.

Vaikka kirjan pääpeloke on väistämättä lähestyvä sota ruuan loppumisesta, pakottaa se lukijan miettimään jo tätä hetkeä ja länsimaisen elämäntavan paradoksaalisuutta ja itsekkyyttä. Miksi sivistysvaltioissa teollinen lihateollisuus on niin julmaa ja miksi nykyisillä, luontoa kestämättömästi kuluttavilla raiteilla on pysytty näin pitkään. Kun yli 300 gramman viikkoannos lihaa on oikeasti havaittu ihmiselle haitalliseksi, miksi ihmeessä edes yhtä kasvisruokapäivää viikossa ei saada kaikkiin kouluihin? Miksi eläimiä kohdellaan julmasti? Miksi päivittäisestä lihasta on muutamassa kymmenessä vuodessa tehty perusoikeus kaikille?  Miksi liha ei voi olla niin kallista, että eläimiä kasvatettaisiin vähemmän ja kohdeltaisiin paremmin? Miten turkistarhaus voi olla vieläkin Suomessa laillinen elinkeino? Miksi muuten tupakkaa myydään vieläkin päivittäistavarakaupoissa? Kirja ei silti ole mikään tunteisiin vetoava törkypaketti, vaan enemmänkin kysyy, miksi faktoihin ei vastata faktoilla.

Suorimmin kantaa ottavat tekstit löytyvät Orvon pojan Eeron blogikirjoituksista. Blogiin kirjoitettuja kommentteja voisi pitää Sinisalon erinomaisena ja äärimmäistä kekseliäisyyttä vaatineena kirjoitustyönä, jollei Sinisalo paljastaisi niiden olevan osittain autenttisia, vastaaviin keskusteluihin kirjoitettuja kommentteja. Uskon sen ihan liian hyvin.

Mikä tämän kaiken maailmantuskan herätti? Kirjaa olisi kiva pitää ihan vaan viihdyttävänä, äärimmäisen taitavasti kirjoitettuna spekulatiivisena fiktiona, mutta jokainen ympäröivää maailmaa vähänkään seurannut tietää, että kirjasta on suurelta osin fiktio aika kaukana.  Lisäksi mehiläisyhdyskuntien romahtamisia on jo tapahtunut. 

Lähitulevaisuuteen sijoittuvaa spekulatiivista fiktiota tai scifiä on äärimmäisen vaikeaa kirjoittaa, mutta Sinisalo onnistuu siinä pelottavan hyvin. Hän vaikuttaa tehneen kovaa työtä taustojen tutkimisessa ja luettelee kirjan lopussa myös käyttämiään lähteitä.

Lopuksi: "Johanna Sinisalo on iskussa" ei ole takakannelta turhanpäiväistä liioittelua. Kirjan lukemisen jälkeen tekisi toisaalta mieli hypätä itsekin edes päänsä sisällä toiseen maailmaan ja surffata vaikka tyhjänpäiväisestä muotiblogista toiseen, toisaalta tekisi mieli huutaa miksi kukaan ei tee mitään.

21 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa!

  Olen pitänyt muistakin Sinisalon teoksista, siispä odottelen, että pääsen tämänkin kimppuun pian!

  VastaaPoista
 2. Mari A.: Sinisalo on kyllä todellakin mielenkiintoinen kirjailija. Luin Teoksen sivulta mitä kaikkia palkintoehdokkuuksia hän on viimeaikoina saanut, ja tuntuu, että Sinisalo on ulkomailla suorastaan arvostetumpi kuin Suomessa. Suosittelen kyllä tätä kirjaa omanlaisestaan rankkuudesta huolimatta aivan ehdottomasti ja toivon että pääset sen kimppuun pian :).

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta - ja melko ahdistavalta... Olen sen verran eskapistinen hyvän mielen etsijä, että tähän tarttuakseni pitää ehkä odottaa sopivan paksunahkaista mielentilaa. :)

  VastaaPoista
 4. Voi että! Nyt harmittaa vielä enemmän, ettei tätä näy vieläkään pk-seudun kirjastojen varausjärjestelmässä. Olen lukenut kaikki Sinisalot ja arvostanut niitä ja parista todella pitänytkin, vaikka muuten olenkin sitten aika pitkälti "lajityyppiä vierastava lukija" vissiin. :) Sinisalo on vain niin taitava ja vakuuttava kirjoittaja, että kaikki hänen teoksensa on pakko lukea. Tässä uusimmassa on mielestäni pelottavan ajankohtainen aihe.

  t. Nimim. viime kesänä varta vasten pörriäis- ja perhospenkin perustanut huolestunut

  VastaaPoista
 5. Jenni, juuri tein HelMetiin, joten kohta pääsee varaamaan.

  VastaaPoista
 6. Luru: Ehkä tämän voi ottaa vähän vähemmän vakavastikin jos oikein yrittää... Suosittelen kyllä ahdistuksesta huolimatta :).

  Jenni: Seuraavasta kommentista päätellen toiveajattelu kannatti :). Minulla on vielä monta Sinisaloa lukematta, mutta toisaalta en osaa sanoa nautinko hänen kirjoistaan aina ihan perinteisessä mielessä (tai ainakaan tästä viimeisimmästä) vaikka ne älyttömän hyviä ovatkin. Toivottavasti pääsen lukemaan sinun kommenttejasi pian!

  Sini: Odottavia varaajia on kohta varmasti jonossa :).

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa kyllä kirjalta joka lisää maailmantuskaa, mutta tulen kyllä lukemaan tämän: sen verran kiinnostava kirjailija Sinisalo on.

  Blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
 8. Wau, toiveajattelu todella kannatti. :)

  VastaaPoista
 9. Minäkin sain tämän napattua heti sen ilmestyttyä kirjaston uutuushyllyyn ja nyt se odottelee yöpöydällä päällimmäisenä.

  Saankohan minäkin tästä samanlaisen maailmanparannuskohtauksen, kun sain Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä -kirjasta aiemmin syksyllä? ;)

  VastaaPoista
 10. Mari A.: KIITOOS! Heti tutkimaan :)

  Zephyr: Voi apua, minulta on Foer vielä lukematta (tosin luulen että toisen saman talouden asukas toteaisi että "hyvä" jos tietäisi mistä on kyse) mutta pakkohan se on lukea. Yritän valmistautua tuskaan jotenkin jo ennalta.

  Hyvä tuuri sinulla Sinisalon kanssa (siis kun noin sattumalta sen sait), toivottavasti pääset pian sen kimppuun.

  VastaaPoista
 11. Liisa: Kiitos!! Innostuin heti niin miettimään haastetta että vastaaminen meinasi unohtua... Palaan asiaan lähipäivinä :).

  VastaaPoista
 12. Minunkin blogissani on sinulle tunnustus, mutta ei sinun kahteen kertaan tarvitse siihen vastata ;)

  VastaaPoista
 13. P.S. Blogissani on sinulle tunnustus:)

  VastaaPoista
 14. Tämä kuulosti todella vakuuttavalta! Meinasin ruveta heti etsimään tätä käsiini, mutta tajusin että kirjapinoni on niin suuri, että luettavaa riittää varmasti koko loppuvuodeksi. Niinpä panin kännykkään hälytyksen heti ensi vuoden puolelle, että muistan etsiä tämän kirjan käsiini! ;)

  VastaaPoista
 15. Sonja, kiitos, noteerattu kuten varmasti jo huomasit :).
  Salla, suosittelen! Hs:n arvio ilmestyi myös jo, se ei ollut yhtä positiivinen mutta saa minut lukemaan linnunaivot pian.

  VastaaPoista
 16. Olen miettinyt jo jonkin aikaa, tartunko tähän kirjaan vai en. Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi oli mielestäni (ainakin silloin 16-v) ehkä parhaita kirjoja ikinä, Sankaritkin oli mielestäni taidokas, mutta siinä oli jo jotain pakotettua. Linnunavoit sai minut sitten raivostumaan - kerronnassa jokin tökki jo alkumetreillä niin pahasti että jätin kesken. Ehkä voisin kuitenkin yrittää, kun blogeissa on tullut törmättyä enimmäkseen positiivisiin kommentteihin kirjasta :)

  VastaaPoista
 17. Mäkin sain nyt kirjoitettua tästä! Minulle Ennen päivänlaskua ei voi pysyy aina ja ikuisesti Sinisalo-ykkösenä, mutta tämä on sen jälkeen ihan kärkipäässä. Oli esim. Linnunaivoja paljon moniulotteisempi, kiinnostavampi ja vaikuttavampi teos, vaikka ekologisuudessaan kirjoissa oli paljon samaakin.

  VastaaPoista
 18. Noora,
  minun Sinisalo -sivistykseni on vielä harmillisen kehnoa: Olen lukenut Ennen päivänlaskua ei voi, Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita (novellikokoelma jota todella suosittelen!) ja sen pienoisromaanin. Olen kuullut kyllä monen kehuvan Linnunaivojakin mutta en osaa yhtään verrata Enkelten verta siihen. Toisaalta Ennen päivänlaskua ei voi ja Enkelten verta ovat myös keskenään tosi erilaisia: Ennen päivänlaskua ei voi tietynlainen maagisuus on kuitenkin pääasia, tässä vain oikeastaan sivujuonne.

  Jenni: Kirjoitit tosi hyvin omassa blogissasi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!