Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

NaNoWriMo 2011: VALMIS!

Olen katsonut tämän videon viimeisen kymmenen minuutin aikana tosi monta kertaa (siksi sillä on noita katsomiskertoja jo niin monta), koska...


Se siis onnistui sittenkin! Kyllä, viime kerralla NaNoWriMosta kirjoittaessani olin ujot 20 000 sanaa tavoiteaikataulua jäljessä, mutta tiedättekö mitä? Ihminen kyllä pystyy mihin tahansa (tai ainakin reippaaseen kirjoitustahtiin) jos vain oikein kovasti haluaa! 

Kyllä, olen fiiliksissä. En ole lukenut koko kuukauden aikana paljon mitään (paitsi yhteen tenttiin...), näinä viimeisinä kirimisiltoina on kieltämättä tuntunut vähän typerältä siirtyä neljän jäleken työpöydän ja koneen äärestä kotiin sohvan ja koneen ääreen kirjoittamaan, mutta kyllä, se kannatti. Ei siksi, että olisi erityisen hienoa saada 50 000 sanaa kokoon, vaan siksi, että on ylipäätänsä saanut kirjoitettua vapaaehtoisesti jotain (tai ehkä "vapaaehtoisesti" on tässä yhteydessä parempi, julistinhan jo viime kuussa lähteväni leikkiin enkä siksi olisi kehdannut luistaa). Tai siis en saanut kirjoitettu vain jotain, vaan kokonaisen, pitkän tarinan. 50 000 sanaa, 100 sivua kapeilla marginaaleilla ja rivivälillä 1.

Kirjoittaminen on ollut oikeasti todella palkitsevaa: Vaikka aluksi hahmot tuntuivat vain haahuilevan ympäriinsä, pian kaikki asettuivat kiltisti lähtökuoppiinsa ja alkoivat tuottaa draamaa ja toimintaa. Loppuratkaisun keksin vasta tänään, mutta kun se valkeni ja vielä ainakin omasta mielestäni sopi kaikkeen aiemmin tapahtuneeseen, olo oli kuin matikan harkoista fuksivuonna palatessa kaikki tehtävät oikein laskeneena (tätä ei tod. tapahtunut montaa kertaa)!
En todellakaan väitä, että tehtävä olisi helppo, tai että olisin kirjoittanut valmiin romaanin (kaukana siitä), mutta silti, siinä on alku, keskikohta ja loppu. Ja siinä tapahtuu paljon. Ja siinä on kaksi yksisarvista. Ja talo johon ei johda tietä. 


Loppuun vielä kootut vinkit:

- 50 000 sanaa on paljon. Se ei kuitenkaan ole mitenkään älyttömän paljon, ainakin jos mielikuvitus on vilkas ja kirjoitusnopeus nopea. Alussa, kun kirjoitin tasaista tahtia, saatoin saada päivän keskiarvoksi vaaditun 1667 sanaa aikaan tunnissa, välillä samaan määrään saattoi kyllä helposti mennä yli kaksikin tuntia kun kirjailija ei aina tiennyt mihin suuntaan henkilöt elämäänsä ja tarinaa olivat viemässä. Nyt loppupäivinä jouduin kirjoittamaan noin 4500 sanaa päivässä, mutta sekään ei ole mahdoton määrä edes työpäivän jälkeen, varsinkin kun tiesi että tilanne ei jatku ikuisesti. Ei siis kannata lannistua, jos välillä tulee takapakkia ja tavoiteaiktaulussa ei meinaa pysyä.

- Jos aloittaisin tämän nyt alusta, suunnittelisin koko tarinan juonta tarkemmin. Saattaisin jopa excelöidä tarinaa etukäteen kappaletasolla niin pitkälle kuin osaisin, tai siis kirjoittaisin ainakin mitä missäkin kappaleessa tapahtuu.

- Kirjoitusolosuhteet kannattaa järjestää rauhalliseksi, koska kirjoittaessa voi kyllä menettää sekä hermonsa että tuhrata kohtuuttomasti aikaa jos se ei suju. Kirjoitin muutamana päivänä sohvalla telkkarin ollessa päällä auki, ja ei, ei, ei niin. Tiedättekö, mainoksetkin alkaa vaikuttaa todella mielenkiintoisilta kun edessä on jumiutunut tarina. 

- Jos mahdollista, lopeta aina niin että kirjoitat vaikka lauseen verran ohjeita itsellesi siitä, miten aiot tarinaa jatkaa. Kirjoittamista on oikeasti paljon mukavampi jatkaa, kun tietää mitä on tekemässä.

Jes. Huomenna en kyllä kirjoita töiden jälkeen yhtään mitään. Paitsi ehkä blogikommentteja, blogimaailman seuraaminenkin on jäänyt marraskuussa ihan hunningolle.

15 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon! Minä epäonnistuin ja masennuin heti alkumetreillä. Kirjoittaminen ei tuntunutkaan niin kivalta kun se oli pakotettua. Tulipa taas todistettua kuinka helposti asiat jää minulta kesken :/

  Silti suuret ja riemukkaan fanfaarit sinne!!

  VastaaPoista
 2. Onnea, onnea! Tosi hienoa! Minä kokeilin NaNoWriMoa vuonna 2007, ja vaikka se alkoi ihan hyvin, jatko tyssäsi Balin matkaan, jonka aikana en ymmärrettävistä syistä saanut kirjoitettua - etenkään kun matkaseurana oli siellä vuoden täyttänyt tytär... :) Mutta koko NaNoWriMo on minusta mahtava juttu ja jos kohdalle olisi osunut sopiva (matkaton) kuukausi, se olisi varmasti toiminut minullekin, sillä olen tällaisissa asioissa hyvin järjestelmällinen ja aikatauluja kaipaava. Ei löydy siis hirveästi boheemia taiteilijaa täältä. :)

  VastaaPoista
 3. Emilie: Kiitos! Kaikille ei varmasti kyllä edes sovi noin nopea kirjoittamistahti, varsinkin jos haluaisi tuottaa tosi valmista ja huoliteltua tekstiä jo heti alussa. Tai ehkä aika ei ollut oikea, hienoa kuitenkin että edes yritit :).

  Karoliina: Kiitos! No, uskon että Bali voi (ja lapsi...) viedä voiton näppäimistön tuijottelusta. Minä jätin viime vuonna kokonaan aloittamatta, kun tiesin että marraskuussa on lomamatka. Ja kyllä, "pakko" (ja kohtuulliset olosuhteet) olivat minulle erinomainen yhdistelmä, mutta onnistuuhan se kirjoittaminen kuulemma muulloinkin ja muutenkin ;).

  VastaaPoista
 4. Onnea tätäkin kautta! 50K on tuulettamisen arvoinen suoritus =)

  VastaaPoista
 5. Onnea. Nuo vinkkisi tuossa lopussa tuntuvat varsin hyviltä. Tuota excelöintiä voisin kokeilla itsekin omassa ei-nanowrimo-kirjoittamisessa.

  P.S. Löysin tämän blogin juuri, joten lisäänpä sen omaan blogiini.

  VastaaPoista
 6. Booksy: No kiitos, ja niin on :).

  Jenni: Kiitos!

  Noora: Kiitos!

  jaakko: Kiva jos niistä on apua. Jos et ole vielä käynyt tutustumassa Maijan ilmestykssiä tähän listaan http://www.ilmestykset.net/2011/10/miten-paihitat-nanowrimon-5-huonoa-tekosyyta-ja-10-vinkkia/ kannattaa sekin tutkia. Kiitos lisäyksestä!

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa ja onnea Tessa! Ehkäpä ensi vuonna kokeilen...

  VastaaPoista
 8. Erja: Kiitos!

  Sara: Kannattaa ainakin yrittää! Ei varmasti sovi kaikille, mutta eipä tuossa mitään menetäkään :).

  VastaaPoista
 9. Onnea onnea! Hurjasti olet tehnyt töitä!

  VastaaPoista
 10. Onneksi olkoon! Minulla meni ihan ohi että olit mukana tässä :P

  VastaaPoista
 11. Rooibos: Kiitos! Nyt on kyllä taas paljon helpompi samaistua kirjoittamisen vaikeuteen...

  Villasukka kirjahyllyssä: Kiitos, kyllä itsensä ylittäminen on vaan kivaa :)

  Ahmu: Kiitos! En hirveästi mitään väliraportteja kirjoittanutkaan, ja aika tehokkaasti tuo homma kuitenkin vapaa-aikaa vei :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!