Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 29. joulukuuta 2011

Ensimmäinen kokonainen sähkökirja: Nalle Puh englanniksi

Kirjan nimi: Winnie-the-Pooh
Kirjoittajat: A.A. Milne
Kustantaja: Egmont
Julkaistu: "First e-book edition 2010"
Sivuja: 139
Kansi: ?
Mistä minulle: Jotenkin ilmaiseksi, varmaan iBookin yhteydessä? 

Käsittelen varsinaisen kirjan sisällön aika lyhyesti, sähkökirjaseikkailujen osa II sen sijaan saa enemmän tilaa.
Nalle Puh ei valloittanut sydäntäni lapsena (muistaakseni en sitä kyllä koskaan lukenutkaan...), mutta hunajalle perso karhu oli kyllä jo ennestään tv-sarjasta tuttu. Kirjaa oli kiva lukea ja siihen oli helppo keskittyä, mutta no, en nyt kutienkaan mitään kovin raikuvia ilonvingahduksia sitä lukiessa päästellyt. Lukekaa tätä siis ennemmin lapsille kuin itse, jos tunneside Puhiin ei ole ennestään vahva :). 

Sen sijaan suosittelen aikuisimmellekin ja etenkin työelämässä pyöriskeleville (tosin neuvot soveltunevat vaikka lasten kasvatukseen) kirjaa Nalle Puh ja johtamisen taito. Luin kirjasta osan eräälle töihin liittyvälle kurssille, ja kirjassa Puh pääsi sellaiselle konkretian tasolle, että niin Puh kuin motivaatioteoriatkin vaikuttivat järkeviltä.
Sitten e-kirjaan:
Vaikka e-kirjoista olen usein meuhkannutkin, luin vasta nyt ihan ensimmäisen. Ja niin, senkin sain muistaakseni ilmaiseksi iBook sovelluksen lataamisen yhteydessä.
E-kirjan, ja itse asiassa varsinkin iPad -version lukemisen edut konkretisoituivat syksyn pimeillä automatkoilla: Kansissa olevaa iPadia pystyi lukemaan helposti etupenkilläkin kuskia häiritsemättä, valaistus on riittävä ja akku riittää pitkiinkin lukutuokioihin! 

Olen lukenut satunnaisesti pätkinä myös Jane Austenin Pride and Prejudicea. Tällöin iPad -version lukemisessa on ollut vielä yksi hyvä puoli: Jos sanan täsmällinen merkitys on hukassa ja sen haluaa tarkistaa, saa sanaa näppäämällä esiin The New Oxford American Dictionaryn selityksen sanalle. Halutessaan eteenpäin voi seikkailla Googleen ja Wikipediaan johdattavien linkkien kautta, tai katsoa vielä perusteellisemman merkityksen sanalle. Kätevää! 


 Mm. iPadin tarjoamat mahdollisuudet ovat luoneet myös jo jonkinlaisia kirjojen ja muun viihteen hybridejä: Ensimmäiseksi minulle tulee tietenkin mieleen Alice for the iPad, jota olen jo aiemminkin ihastellut.
Raatteen tie -kirjaan perustuen on sittemmin tehty käsittääkseni vieläkin huolellisemmin rikastettu versio Frozen Hell. Minä en ole kirjaan (vai pitäisikö puhua nyt sovelluksesta?) tutustunut, mutta kuulisin mielelläni, jos joku muu on.  Uskon, tai ainakin toivon, että jatkossa vastaavia sovelluksia tulee paljon lisääkin. Ne olisivat taatusti esimerkiksi opiskelukäytössä erinomaisia!

Sitten vielä lopun loistouutiset: Sain vihdoin, kovan yrityksen jälkeen, Elisa Kirja -projektini vietyä niin pitkälle, että sain jo kirjan lunastamiseen oikeuttavan koodin itselleni. Elisahan siis vetäisi tuossa kuukausi-kaksi sitten sangen näyttävän mainoskampanjan uuden e-kirjakauppansa puolesta: Liikeeseen tuodusta perinteisestä kirjasta luvattiin koodi, jolla pystyisi lataamaan e-kirjan valitsemaansa laitteeseen. Korkeintaan yksi per asiakas, ja vanhat kirjat luvattiin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen joten niiden toivottiin olevan hyväkuntoisia.

Kun olin sunnuntaina nähnyt Hesarissa sivun kokoisen ilmoituksen kyseisestä kampanjasta, kävin tietenkin jo maanantaina kirjahyllyäni kriittisesti läpi, viekoittelin miehen osallistumaan suunnitelmaan ("jos me molemmat mennään kauppaan, niin sit saadaan kaks e-kirjaa, se oli yks per henki") ja tiistaina kirjoja jo kiikutettiinkin lähimpään Elisa Shopitiin. 

Harmi vaan, että vuorossa ollut työntekijä ei tiennyt, missä kampanjakoodeja säilytettiin, kun kampanja alkoi "vasta eilen" ja myymäläpäällikkö ei vastannut puhelimeen. Ystävällinen myyjä olisi kyllä luvannut toimittaa koodit kotiin, mutta silloin ajattelin, että "tästähän mennään niin usein ohi että ei kuule tarvitse". Toinen yritys ei onnistunut yhtään paremmin: Liikkeessä oli tavalliset aukioloajat kumoava inventaario, siis ei taaskaan toivoakaan koodeista. 

Kampanjan toiseksi viimeisenä päivänä sitten matkaseuralla oli sattumalta asiaa Elisaan, minulla oli muutama kirja matkalla äidille ja hädissäni nappasin niistä yhden sähkökirjaan vaihdettavaksi (uskon, että tämä ei äitiä haitannut). Ja tadaa: Siinä se tärkeä lappu on!

 Raportoin myöhemmin, millainen seikkailu itse kirjan lataaminen mahtaa olla.

6 kommenttia:

 1. Onnea seikkailuille sähkökirjojen parissa! Minusta tuntuu hurjalta ajatella, että ensimmäisen lukemisesta on nyt vain noin vuosi... tällä hetkellä ne tuntuvat jo ihan luontevalta vaihtoehdolta. =)

  VastaaPoista
 2. Minä en ole vielä päässyt itse oikein lukemaan, vaikka siskon viimeisintä ostosta (Kobo) tuossa jouluna ihailinkin... Itse tässä olen miettinyt, että millä sitä oikein osaakaan valita iPadin, Kobon, Kindlen ja kaikkien muiden välillä...

  VastaaPoista
 3. Nalle Puhia ei saa haukkua! Puh oli suuri suosikkini lapsena ja kävin aina synttäreinäni katsomassa Puh-teatterin, mikäli mahdollista. En ole kyllä lukenut Puhia aikuisena. Juuri pari päivää sitten ajattelin, että pitäisi - jos kokeilen, niin kerron sitten, aiheuttiko ilonvingahduksia. :)

  Voihan iPad ja e-kirja, mäkin haluaisin kokeilla! Kiitos raportista, koska en ole itse kokeillut minkäänlaista lukulaitetta saati kirjan lataamista, niin muiden kokemuksia on todella kiinnostavaa seurata.

  VastaaPoista
 4. Tervetuloa ekirjojen ihmeelliseen maailmaan :)
  Odotan kiinnostuneena miten koet Elisa Kirjan latauspalvelun ja tuotteen. Olen ostanut sieltä neljä ekirjaa ja joka kerta on ollut yhtä jännitysnäytelmää :)

  VastaaPoista
 5. Booksy: Oho, no sinä olet kyllä ihan varmasti Suomen mittakaavassa aika konkari näissä, ainakin jos Amazon -juttuja ei lasketa :). Niin ja muistin just että olihan mullakin se Lonely Planet California ahkerassa luvussa kesällä, tosin sitä en nyt lukenut ihan alusta loppuun :).

  Minna: Kobo? Tuo pitää googlettaa. Jäänyt minulle ihan vieraaksi. Heh, vaihtoehtoja on tosiaan paljon, varmaan hinta ja käyttötapa ratkaisevat aika paljon, luulisin että ensisijaisesti lukemiseen Kindle on aika vahva ehdokas :)

  Jenni: Heh, haluan ehdottomasti raportin mahdollisista ilonvingahdukista! Minä siirryin aika suoraan pikkulasten kirjoista hevoskirjoihin, sadut taisivat korvata Puhin joten suhteemme ei vain päässyt kehittymään oikeassa vaiheessa :). Niin ja lataamisesta vielä: Jos suinkin mahdollista niin lataa aina laitteeseen jolla luet, kirjojen siirrosta koneen kautta olen kuullut vain huonoa...

  Raija: Suoraan sanottuna ärräpäät lentivät kun kaikki ei mennyt heti ihan kuten piti mutta taidan raportoida tästä vähän tarkemmin erikseen... E-kirjoilla on ehdottomasti paikkansa, vaikka en mikään vanhan formaatin hyljeksijä olekaan.

  VastaaPoista
 6. Nyt alkoi minuakin iPad kiinnostaa ihan uudella tavalla -en tullut ajatelleeksikaan tuota pimeässä autossa lukemisen mahdollisuutta! Jotenkin en äänikirjaa pidä sopivana vaihtoehtona, mutta sähkökirja iPadissa... hmm... Siinähän voisi perheen kanssakin samalla jutella, toisin kuin napit korvilla äänikirjaa kuunnellessa...

  Minäkin mietin tuota Elisan vaihtoetua, mutta kun meidän paikkakunnalla ei Elisa Shopitia ole :( Toki olisi voinut miehen värvätä naapurikaupunkiin asioimaan, mutta etu taisi jo loppuakin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!