Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 2. helmikuuta 2012

Globalia -ohitus ja helmikuun suunnitelmia

Kirjablogit täyttyivät eilen listoista vuoden 2011 parhaista käännöskirjoista. Minä en julkaissut listaa, koska niistä muutamasta hassusta lukemastani vuonna 2011 suomeksi käännetystä kirjasta ei oikein noussut kärkeä esiin. Jostain syystä näytän lukevan kotimaisia uutuuksia hyvää vauhtia niiden ilmestymistahdin mukaan, mutta käännöksillä on enemmän "sitten kun ehtii" -tilanne.  Välitöntä muutosta ei ole näköpiirissä, kun mielenkiintoisia vanhempiakin kirjoja näyttää löytyvän koko ajan lisää. 

Olen kuitenkin kurkkinut muiden Globalia -listoja ahkerasti, ja näköjään useammalta hyvillä perusteluilla listalta löytyvä Vieras kartanossa päätyi jo kirjaston varaujonon jatkoksi.
Helmikuussa on kirjarintamalla tiedossa kaikenlaista: Aion startata maailmanvalloitus- ja scifi-haasteen kunnolla ja kertoa piakkoin vähän laajemmin siitä, miksi minun mielestäni jokaisen kannattaisi lukea scifiä tai miksi ainakin minusta sitä kannattaa lukea. 

Ihana pitkä Murakami on edelleen kesken, taidan napata jostain välistä muutaman tunnin yhtenäistä lukuaikaa. 

Olen myös suunnitellut uutta Huxley vs. Orwell -postauksen kaltaista kirjavertailua, tosin nyt ihan eri tyylilajin teoksilla. Tammikuun luetuistakin tulee tietenkin kooste jossain vaiheessa. 

Aurinkoista helmikuuta!

7 kommenttia:

  1. Minäkin ohitin Globalian. En ylipäänsä viime vuonna lukenut kovin paljoa, joten uutuuksiakaan ei listalle kertynyt. Lopulta luin 2011 ilmestyneitä käännöksiä vain kolme, joista yhden olisin voinut ehdolle laittaa.

    Suurin osa ehdokkaista tuntuu sellaisilta, etteivät ne minua kiinnosta. Ehkä se on niiden amerikkalaisuus, kun todella moni suosittu teos näyttää olevan USA:sta peräisin.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavan kuuloinen alkuvuosi sinulla tulossa, pysyn ehdottomasti kuulolla!

    Minä osallistuin Globaliaan ja vaikka olen 100 % ehdokkaitteni takana, en silti ottanut tätä äänestystä niin "vakavasti" kuin Blogistanian Finlandiaa. Koen kotimaisen kirjallisuuden tärkeämmäksi.

    Jaakolle tiedoksi, että minun listaltani löytyi yksi ranskalainen ja toinen meksikolainen kirja (ja yksi amerikkalinen), mutta tottahan se on, että angloamerikkalaisuus tuntuu jylläävän.

    VastaaPoista
  3. Minäkin ohitin omalta osaltani Globalian, vaikkakin luin mielenkiinnolla muiden listauksia! Pikatarkistuksen mukaan luin kaksi viime vuonna käännettyä kirjaa, joten oma listani olisi ollut aika ohuella pohjalla ;)

    VastaaPoista
  4. Minäkin jäin miettimään blogikisan kohdalla, että onko oleellista, että kyseessä ovat uutuuskirjat. Pitäisikö palkinto jakaa ylipäätään blogatuista kirjoista - olivatpa sitten uusia tai vanhoja.

    Toisaalta uusien kirjojen seuraaminen on kyllä mielenkiintoista, mutta tiettyä suorittamisen makua huomasin siihen liittyvän helposti. Itsekin osallistuin melko pienellä kirjamäärällä. Luulenpa silti kolmen ensimmäisen olleen mainitsemani kirjat.

    VastaaPoista
  5. Jaakko: Uutuuksissa oli toisaalta tosi paljon mielenkiintoista, ja noita eri ihmisten listoja selatessa olen kyllä saanut hyvän kuvan siitä, mitä haluan vielä lukea. Tuo on kyllä totta että kaikki lukeminen painottuu helposti angloamerikkalaiseen maailmaan. Toivon, että maailmanvalloitus -haasteen avulla pääsen omassa lukemisessani vähän laajentamaan horisonttia :).

    Jenni: Muiden listoja on tosiaan ollut mahtava lukea! Tuosta angloamerikkalaisuudesta vielä, varmaan se ko. kielestä kääntämisen "helppous" (=paljon kääntäjiä) vaikuttaa osaltaan, ja tuleehan jo siltä alueelta ihan valtavasti hyvää kirjallisuutta.

    Villasukka: Heh, ehkä pitää alkaa tänä vuonna valmistautua paremmin ja ajoissa :). Monta mielenkiintoista lukematonta kirjaa olisi kyllä nyt myös vuodelta 2011 jemmassa...

    Valkoinen Kirahvi: Niin, toisaalta se että kaikki arvottavat saman vuoden kirjoja tuo kisaan vertailtavuutta, muuten äänet varmaan leviäisivät liikaa. Toisaalta moni tekee postauksen parhaista vuoden aikana lukemistaan kirjoista muutenkin joulu-tammikuussa. Kisat ovat kyllä mielenkiintoisia, mutta tämmöisellä suht pienellä luettujen kirjojen määrällä per vuosi pitää tosiaan "varoa" että pelkät uutuudet eivät ohjaa lukutottumuksia. Tai siis että tulee nuo klassikotkin kahlattua, kun niitä on vielä aika pinot lukematta :).

    VastaaPoista
  6. Tulevat kirjasuunnitelmasi kuulostavat mukavilta:) Scifiä olisi joskus hauska kokeilla, toistaiseksi en ole sitä juuri lukenut. Jään odottamaan postaustasi ja vinkkejä siihen, mihin kirjaan kannattaa tarttua:)

    VastaaPoista
  7. sonja: Minullakin scifi oli pitkään vähän semmoinen "ei kai ne ole mun juttu" -alue, mutta nyt kun olen saanut hyviä vinkkejä niin olen ihan innoissani :). Scifi -haasteen kautta tulee varmasti monta hyvää kirjaa, joten pysy kuulolla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!