Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 9. helmikuuta 2012

Vladimir Nabokov: Lolita

Huhhuh. Blogissa on ollut hiljaista, mutta se johtuu vain siitä, että olen lukenut paljon ja nyt postausvuoroaan odottamassa on kokonaiset neljä kirjaa ja postausaiheita on muutenkin oikein jonossa. Tässä kuitenkin ensimmäinen kommentti selätetystä kirjakasasta ja kirja, joka lymyili lainattujen pinossa kotonani niin kauan, että tavoitin uusimisrajan maksimikynnyksen. Krhmh.  

 Kirjan nimi: Lolita
Kirjoittaja: Vladimir Nabokov
Kustantaja: Gummerus
Julkaistu: 1955/1959/2011 (alkuperäinen, ensimmäinen suomennos, uusin painos)
Sivuja: 384
Mistä minulle: Kirjasto 
Kyllä, kuva on esiintynyt blogissa aikaisemminkin.
 Lolitan aihe on varmaan monelle tuttu: Kirja kertoo keski-ikäisen, Humbert Humbert -nimellä esiintyvän miehen rakkaudesta 12-14 vuotiaaseen Lolitaan, Dolores Hazeen. Humbert on ollut jo pitkään viehtynyt lapsen ikäisistä tytöistä. Lolitan seuraan hän sujahtaa liehiteltyään tämän äitiä, joka kuitenkin kuolee jo muutaman kuukauden yhteiselon jälkeen. 

Kirja keskittyy kuvaamaan Humbertin ja Lolitan yhteiseloa ja matkoja halki Pohjois-Amerikan. Humbert riutuu rakkaudesta, Lolita osittain kai antaakin käyttää itseään hyväksi milloin minkäkinlaista palkkiota vastaan. 

Pedofiliaa kuvaavan kirjan voisi kuvitella olevan äärimmäisen kammottava ja ällöttävä, mutta minun mielestäni Lolita ei ollut päällimmäiseltä tunnelmaltaan ällöttävä tai kammottava vaikka päähenkilö äärimmäisen epämiellyttävä onkin. Omituinen, aiheen kanssa ristiriitainen tunnelma syntyi varmasti Nabokovin erittäin omaleimaisesta tyylistä ja Lolitan oikkujen kuvaamisesta. Humbert ei välttämättä olekaan suhteen ainoa hyväksikäyttäjä. 
Nabokov on kiistämättä erittäin, erittäin taitava kirjoittaja. Välillä hieman venytetyiltäkin tuntuvat kuvailut avaavat kirjan maailmaa ja kertovat jotain Humbertin yksinäisestä oman päänsä sisällä tapahtuvasta riutumisesta. Kaikki kuvaus tapahtuu tietenkin Humbertin kokemuksen ja tuntemusten läpi, onhan hän kertoja, ja yksipuolinen kuva välittyykin lukijalle hyvin.

En silti ihmettele, että kaikki eivät taatusti pidä kirjasta, tai että se kiellettiin heti ilmestymisensä jälkeen. Ehdoton klassikko tämä silti on, ja hyvin erilainen kuin suurin osa maailman muista koskaan kirjoitetuista kirjoista. 

Jonkinlaiseen hämmentävään välitilaan tässä silti jäi. Oi, onneksi en vieläkään anna kirjoille tähtiä :). 

Tämän kirjan kohdalla suosittelen tavallistakin enemmän lukemaan myös muiden mielipiteitä siitä, ainakin Sallan, Kirjapedon, Morren ja Kaikki mitä rakastin -blogin Eevan.

7 kommenttia:

 1. Hienoa, että tämä kirja teki vaikutuksen. Itse luin tämän niihin aikoihin, kun aloitin blogini. Ja pidin kyllä kovasti mustasta huumorista ja siitä vainoharhaisuudesta että kuka huijaa ja ketä.

  Ps. Pidän kovasti persoonallisesta tyylistäsi kirjoittaa lukukokemuksistasi. Jatka näin! :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus.

  Ostin tämän juuri, mutta ehdin lukea sen vasta monen teoksen jälkeen. Ei varmaan mukava kirja, mutta klassikkolistoille on tätä tyrkytelty.

  VastaaPoista
 3. noora: Kiitos peeässistä! Lolita on tosiaan aika erikoinen ja varmasti mielipiteitä jakava kirja. Klassikkoasemansa se on kyllä ehdottomsti lunastanut.

  Jokke: Kiitos! Ei-mukava on hyvä kuvaus, mutta tosiaan, lukemisen arvoinen, ehdottomasti.

  VastaaPoista
 4. Lolitahan on vielä hyvin perinteinen romaani, muuten kuin aiheeltaan. Itse luin hiljattain Nabokovin Pale Firen ja se oli kyllä jo aika vaikea tapaus - romaani koostuu valtavasta runosta sekä sen alaviitteistä, eikä tarinasta tiedä, ketkä henkilöt tai paikat ovat sen maailmassa oikeasti olemassa...

  Mieheni ei saanut Lolitaa luettua loppuun, harmi sinänsä. Olen kieltäytynyt spoilaamasta. :-P

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tää o kyllä maineensa arvoinen klassikko! ps. meitsinkin plokista löytyy juttu :)

  VastaaPoista
 7. Maija Haavisto: Oho, tuo kuulostaa kyllä jo tosi hurjalta! Olen vähän kahden vaiheilla, tutustuisinko siihen Nabokovin kevään aikana uutena painoksena julkaistavaan kirjaan. Ja joo, spoilata ei kannata :).

  Salla: En ymmärrä miten tuo sinun postauksesi meni ohi, sehän oli googlatessakin ihan ensimmäisenä! Nyt kuitenkin lisätty, joten kiitos maininnasta :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!