Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hannu Rajaniemi: The Fractal Prince (Fraktaaliruhtinas)

Kirjan nimi: The Fractal Prince
Kirjoittaja: Hannu Rajaniemi
Kustantaja: Gollancz
Julkaistu: 27.9.2012
Sivuja: 311
Mistä minulle: Amazon.com, Kindle-kirja

Huhhuh. Siinä oikeastaan ensimmäiset tunnelmat Hannu Rajaniemen toisen kirjan, The Fractal Princen lukemisen jälkeen. Itse asiassa kirjan lukemisesta on kulunut jo viikko, ja toivoin, että keksisin lukukokemusta haudutellessa jotain kirjan arvoista, nerokasta sanottavaa. Valitettavasti näin ei kuitenkaan käynyt, mutta yritän kuvailla miltä kirja yhden lukukerran perusteella vaikutti. 

The Fractal Prince on vielä ällistyttävämpi kuin Rajaniemen esikoinen, the Quantum Thief (suom. Kvanttivaras). Fraktaaliruhtinaana suomeksi julkaistava teos jatkaa Kvanttivarkaassa alkanutta tarinaa. Juoni lyhyesti: Edellisenkin kirjan päähenkilö, varas Jean le Flambeur, on päässyt pakenemaan vankilasta. Flambeur ei kuitenkaan ole lopullisesti vapaa, vaan hänen on vielä voitettava vapautensa lopullisesti takaisin. Se vaatii Fraktaaliruhtinaan mieleen murtautumista. 

Vankilasta pakenemisella ei tarkoiteta tässä yhteydessä tunneleiden kaivamista tai vartijoiden kolkkaamista sorkkaraudalla. Vapauskin voidaan määritellä monella tapaa: Fyysinen vapaus ei ole kaikki, vaan lisäksi voi olla vapaa henkisesti, vapaa kuolemasta, vapaa kuolemattomuudesta.

Vaikka maa ja Mars mainitaan jo kirjan esittelyteksteissä, kirja on silti monella tavalla ihan omassa ulottuvuudessaan. Nykyisen maailmankaikkeuden säännöt eivät päde, ja tarina on muutenkin äärimmäisen kerroksellinen ja erikoinen. Kirja on täynnä tekniikkaa, joka voi olla tai olla olematta täällä sadan tai tuhannen vuoden päästä. Ihmismielen toimintaa käsitellään kirjassa syvällisellä tasolla. Kirja tuntuu kovalta scifiltä ja pelottavalta dystopialta. Kumma kyllä, se ei silti mielestäni tehnyt kirjan yleistunnelmasta synkkää. Olisin halunnut keksiä itse yhden Amazon.comin arvostelijan luonnehdinnan kirjasta, "A Thousand and One Night meets Inception", sillä se on täydellisen osuva.

Aivonsa nyrjäyttänyttä blondia lohduttaa onneksi edes vähän se, että Amazon-kommenteista ja twiittauksista päätellen moni muukin toteaa, että ei ensimmäisen lukukerran jälkeen ymmärtänyt kirjasta ihan (tai läheskään...) kaikkea. Kollektiivinen näkemys kirjasta on kuitenkin erinomaisen positiivinen, suorastaan ylistävä. Onko tämä joukkoharha vai onko kirja taas hengästyttävä mestariteos? Kallistun jälkimmäiseen. On mielestäni virkistävää, kun jonkin luvun lukemisen jälkeen voi hetkeksi pysähtyä miettimään, millaisessa ympäristössä juuri äsken liikuttiin, ja todeta, että tätä täytyy miettiä enemmän seuraavalla kierroksella.

Vaikka Rajaniemi on äärimmäisen taitava kirjoittaja, välillä tuli mieleen, olisiko kirjan kerrontatekniikkaa voinut välillä aavistuksen yksinkertaistaa: Jos oikein ymmärsin, yhdenkin hahmon tarinaa kertoi välillä hahmo itse ja välillä jokin ulkopuolinen taho.


Lyhyesti: Suosittelen The Fractal Princeä kaikille Kvanttivarkaasta pitäneille, suosittelen sitä kaikille, jotka kaipaavat haastavaa lukemista, suosittelen kaikille, jotka haluavat tietää, miltä tuntuu lukea asioista, joita ei heti osaa edes kuvitella. Osallistun kirjalla myös Scifi-haasteeseen. Kirjan sijoittaminen mihinkään tiukkaan kategoriaan on vaikeaa, mutta laitan sen nyt sarjaan 9. Aikamatkustus / Vaihtoehtohistoria / Rinnakkaisuniversumi. Määrittely ei ehkä ole osuvin, mutta kyllä tässä jo niin korkealentoisissa tunnelmissa ollaan, että sijoittaisin tapahtumat jo johonkin rinnakkaisuniversumiin. 

10 kommenttia:

 1. Oi, oi... Tämä on tulossa minulle kirjastosta ensi viikolla. Skippasin juonikohdan, mutta muutoin hehkutuksesi sai innon kohoamaan. Pidin ihan hirveästi Kvanttivarkaasta, vaikka muutoin vierastan scifiä. Ja nyt...maltan tuskin odottaa, että kirjastosta kilahtaa sähköposti.

  VastaaPoista
 2. Hannu Rajaniemi on haastateltavana ensi lauantaina eli 20.10. Oulun kaupunginkirjastossa.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa haastavalta. Ekirja odottaisi, mutta jotenkin hetki ei tunnu oikealta aloittaa kirjaa, vaikka toisaalta haluttaisikin. Mukavaa, että scifi-haaste edistyy :)

  VastaaPoista
 4. oijoi, pitääkö tämäkin lukea ? Kvanttivarkaan jälkeen oli jo hiukan hämmennyksistä, tästä taitaa mennä jo sitten ihan sekaisin. No, se on välillä vaan ihan piristävää.

  VastaaPoista
 5. Anu: Ei hätää, juonikohdassakaan ei ollut isoja paljastuksia :). Ja mahtavaa, että pidit Kvanttivarkaasta, vaikka genre ei muuten ole tuttu! Täytyy kyllä sanoa, että minusta Rajaniemi kirjoittaa harvinaisen hyvin ja sujuvasti minkä tahansa genren edustajaksi.

  Jaana Märsynaho: Vau! Harmi että en pääse paikalle, jos luet vielä tämän ja haastattelu sattumalta tallennettaisiin ja laitettaisiin johonkin päin nettiä jakoon, kerrothan?

  Raija: Haastava, ehdottomasti. Ja nyt on hyvä todeta, että ei välttämättä olisi ollut huono idea lukea Kvanttivarasta kertaukseksi alle. Olen sinällään ihan tyytyväinen, että tuo on minulla nyt e-kirjana, sitä voi helposti sitten kerrata myöhemmin kun kirja kulkee varmasti mukana :).

  Minna: Kyllä, tämä ihan oikeasti pitää. Pidän tätäkin sen verran isona kirjallisena tapauksena :). Ja tosiaan, välillä on ihan piristävää lukea jotain oikeasti haastavaa :).

  VastaaPoista
 6. Hii, tätä olen vähän odotellut! Elätin toivoa, että tämä jatko olisi vähän suoraviivaisempaa meininkiä kuin ensimmäinen, mutta jos ei niin ei. Eiköhän se pelkän mielikuvituksekkuuden takia jo kannata lukea. ^^

  VastaaPoista
 7. Maukka: No hyvä! No ei tämä kyllä suoraan sanottuna ainakaan suorviivaisemmaksi muuttunut. Ja kyllä, kannattaa lukea, vaikka kahteen kertaan :).

  VastaaPoista
 8. Mahtavaa, olihan tätä luettu blogistaniassa. Itse viimeistelin kirjan äskettäin ja luin sen välittömästi kahteen kertaan että pääsin kirjasta täysin jyvälle. Mainio, mutta hämmentävä. :)

  VastaaPoista
 9. Ei olisi uskonut, että matemaattisen fysiikan tohtori tuottaa yli 400 sivua tekstiä, jossa vilistää kaikenlaisia virtuaalimaailman olentoja ja josta puuttuu juoni lähes kokonaan. Saamani opetus: ennen ostopäätöstä kannattaisi silmäillä hankittavaksi aiottua teosta sekä tutustua muiden lukijoiden arvioihin tuotoksesta. Fraktaaliruhtinas ei ollut hintansa väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta virtuaalimaailman olennot ovat oikein looginen matemaattisen fysiikan tohtorin mielikuvituksen tuote. Kirja ei toki ole yksioikoinen, mutta kestää taatusti useamman lukukerran!

   Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!