Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

tiistai 11. marraskuuta 2014

John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas (Poika raidallisessa pyjamassa)

Astetta eksoottisimmista ympyröistä hei! Viimeisen viikon aikana olen matkustanut Balille, lukenut enemmän kuin aikoihin, surffannut, syönyt hyvin - ja löytänyt aikaa bloggaamiselle! Samalla linjalla on tarkoitus jatkaa vielä jonkin aikaa. 

Kirjan nimi: The Boy in the Striped Pyjama (Poika raidallisessa pyjamassa) 
Kirjoittajat: John Boyne  
Kustantaja: Definitions   
Julkaistu: 2006    
Mistä minulle: Surffileirin kirjahyllystä

The Boy in the Striped Pyjamas, gado-gado ja kookos.
Jostain syystä vakavat kirjat sopivat mielestäni lomalle oikein hyvin. Ehkä se johtuu siitä, että lomalla maltan kerrankin keskittyä ja voin lukea pidempiäkin pätkiä yhdellä kerralla. Poika raidallisessa pyjamassa, ohut kirja, 215 sivua, oli valmis yhden keskipäivän aurinkoa paossa vietetyn aurinkotuolihetken aikana.


Kylmiä väreitä siitä silti tuli. Paljon.


Kirjan kertoja on 9-vuotias Bruno, jonka kenraali-isän työn takia koko perhe muuttaa... Keskitysleirille. Bruno ei tietenkään tiedä, mistä on kyse, mutta hänelle käy selväksi, että jotain outoa on tekeillä. Aitauksessa olevista ihmisistä ei kannata kysellä vanhemmilta liikaa, mutta Bruno ystävystyy silti samana päivänä syntyneen, "aitauksen toisella puolella asuvan", Shmuelin kanssa. 

Bruno kohtaa ymmärtää tilanteen olevan outo, ja jollain tavalla väärä, ja erinäisten tapahtumien seurauksena kauhistuu huomatessaan pahuutta löytyvän myös hänestä itsestään. 

Kirjan loppuratkaisu on tavallaan looginen, mutta totaalisen jäätävä ja äärimmäisen mieleenpainuva. Poika raidallisessa pyjamassa on minulle varmasti yksi tämän vuoden vahvimpia lukukokemuksia. Olen vähän yllättynyt, että kirja on alun perin julkaistu Random Housen lastenkirjat-divisioonassa. Jos olisin lukenut tämän lapsena, en varmaan olisi maailmantuskaltani enää saanut nukuttua.

Pokkarin sisäsivulla siteerattu Guardianin arvio summaa mielestäni kirjan erinomaisesti: "This is what fiction is supposed to do: introduce you to the minds of those you wouldn't ordnarily meet."

Kirja on nauttinut valtaisaa kirjabloggaajasuosiota, ja siitä voi lukea lisää esimerkiksi blogeista P.S. Rakastan kirjojaKirjainten virrassa ja Sivujen välissä

3 kommenttia:

  1. Tämä on myös siitä ihmeelleinen kirja, että sen filmatisointi on onnistunut hyvin. Olin lukenut kirjan, joten tiesin, mitä tulee tapahtumaan, silti jännitys oli sietämätön. Ja kyllä vaan, kij atuotti minullekin kylmiä väreitä - ja surua.

    VastaaPoista
  2. Oon katsonut kirjaan perustuvan elokuvan pariinkiin kertaan ja se oli myös erittäin vaikuttava. Pitäisi ehkä lukea kirjakin sitten kun leffan tapahtumat on tarpeeksi unohtuneet.

    VastaaPoista
  3. Voi Bruno... Huh, onpa ollut aika erikoinen valinta luokitella tämä lastenkirjoihin :/

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!