Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Safran Foer: Eating Animals (Eläinten syömisestä)

Kirjan nimi: Eating Animals  
Kirjoittajat: Jonathan Safran Foer 
Kustantaja: Hamish Hamilton     
Julkaistu: 2009   
Sivuja: 341 
Mistä minulle: Surffileirin kirjahyllystä
Mainitsin edellisessä postauksessa olevani leppoisissa tunnelmissa Balilla, ja jäätävää tunnelmaa tänne tuovat vain lukemani hyvin vakavamieliset kirjat. En tiedä, voiko surffileirini kirjahyllystä vetään jonkinlaisia johtopäätöksiä siellä aiemmin majailleista vieraista - tiedostavaa väkeä. 

Eläinten syömisestä on ollut todella pitkään "tuo pitää joskus lukea" -listallani. Olen kuullut monen ihmisen päättää jättää lihansyönnin kokonaan kirjan luettuaan, ja mietin, minkälaisia hirveyksiä kirja mahtaa sisältää. 

Foer käy läpi niin lihansyönnin ekologisen jalanjäljen, poikakanojen kohtalon, broilereiden elintilan puutteen, isompien eläinten elinolot tehotuotannossa ja mitä ongelmia luomutuotantoon liittyy. 

Hirveäähän eläinten käyttäminen ruuaksi enimmäksen on, siitä ei pääse mihinkään. Nyt se on hyväksyttyä, mutta toisaalta joskus homous on ollut rikos, orjuus sallittua ja naisilla ei ole ollut Sveitsin kaikissa kantoneissa vielä kovin pitkään äänioikeutta... Näkökulma on silti välillä liiankin provosoiva ja amerikkalainen. Foer keskittyy yllättävän paljon ei vain eläinperäisen ruuan tehotuotannon raadollisuuteen yleisesti,  vaan suorastaan työntekijöiden eläimille tarkoituksella aiheuttaman tuskan korostamiseen. Ymmärrän hyvin, että kirjan lukemisen jälkeen eläinperäisen ruuan syömistä on vaikeaa perustella muulla kuin omalla mukavuudenhalullaan (vaikka tosin esimerkiksi urheilijan riittävään proteiininsaantiin ei sen kummempia käytännön vinkkejä annettukaan), mutta Foerin sanoma olisi ehkä ollut minuun vielä tehokkaampi, jos se ei olisi niin amerikkalaisesta näkökulmasta kirjoitettu.


Foer on ehdottoman kaikki tai ei mitään -mies, eikä ota juuri kantaa esimerkiksi riistan tai vapaana kasvaneen kalan syömiseen, vaikka tuskaa nekin toki voivat tuntea.


Kaikesta kritiikistäni huolimatta suosittelen kirjan lukemista silti kaikille jotka eivät sitä vielä ole lukeneet, tuntevatpa olevansa kiinnostuneita siitä tai eivät. 

Lue lisää näistä blogeista:

Kirjanurkka

Anna minun lukea enemmän
Tää on vielä kesken
 
 

1 kommentti:

  1. Olin pelännyt tuon kirjan olevan paljon kuvottavampi ja vastenmielisempi, mutta eihän siinä kovin pahasti mässäilty hirveyksillä. Ja oli ihan näkökulmiakin, amerikkalaisittain anteeksi usalaisittain. Voin yhtyä suosittelemaan tätä, niin lihansyöjä kuon olenkin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!