Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 20. joulukuuta 2010

Garbin maailma suomensaksalaisittain

Kirjan nimi: Rakasta minut
Kirjoittaja: Roman Schatz
Kustantaja: Johnny Kniga
Julkaistu: 2006
Sivuja:237
Mistä minulle: Kirjastosta. Tuttu nimi houkutti.
 Minulle Roman Schatz on tullut tutuksi ennen kaikkea Sveitsiä käsittelevän ohjelmasarjan kautta - sitä esitettiin televisiossa juuri sopivasti ennen omaa vaihto-oppilasaikaani, muistaakseni siis talvella 2003-2004. Matkaan otin mainion Suomesta, rakkaudella -kirjan. 

Rakasta minut on jotain omaelämänkerran, Garbin maailman ja villien tarinoiden väliltä. Joka tapauksessa Roman Schatz -niminen mies kertoo siitä nuoruudestaan, muutostaan vieraaseen Suomeen blondin Sirpan perässä 1986 ja identifioitumisestaan Suomen viralliseksi saksalaiseksi aikana, jolloin ulkomaalaisia ei Helsinginkään kaduilla vielä liiemmin vilissyt. 

Kuten Schatzin muuhun tuotantoon tutustuneet varmaan osaavat arvatakin, huumori on raakaa ja kerronta suoraa. Schatzin seikkailuja on hauska seurata, vaikka kaikki elämän aikana tavatut, petetyt, jätetyt ja vihatut naiset olivatkin kirjassa vahvassa roolissa. Etenkin kirjan alkupuolen kuvaus elämästä ulkomaalaisena 80-luvun Suomessa oli kuitenkin huvittavaa luettavaa, eikä hymähtelyiltä ja naurunpyrskähdyksiltä säästynyt kirjan lopussakaan. 

Ja haluaisin muuten ehdottomasti nähdä Schatzin YLE:lle tarjoaman sarjan "Tuhansien Järvisten maa", josta ei sitten tullutkaan mitään.

2 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaisi lukea tämä. Jostain syystä pidän paljon Roman Schatzin persoonasta ja jos mukana on Garpin maailmaakin. Taidan laittaa varaukseen :)

    VastaaPoista
  2. Schatz tosiaan on mielenkiintoinen persoona! Täsmennettäköön vielä, että kirjassa ei ollut mitään suoria viittauksia Garbin maailmaan, mutta jostain mystisestä syystä kirjoissa oli minusta paljon samaa fiilistä: Semmoista suoraa, kaunistelematonta kuvausta, ja vähän hankala äitisuhde joka varjostaa jollain tapaa koko elämää jos edes mistään suhteesta Schatzin tapauksessa voi puhua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!