Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Haasteurakointia

Niinhän siinä kävi, että pääsiäinen meni ihan muissa merkeissä kuin blogia päivittäessä, mutta hyvä niin. Lapsuudenkodissa söin paljon mämmiä, tapasin kavereita, kävin monta kertaa savusaunassa, leikitin koiraa ja kaneja ja juoksin innoissani vaihteeksi vähän muissa maisemissa. Ja että oli muuten kuuma! 

Sain keskittyä myös lukemiseen, joten lähipäivinä onkin tiedossa taas ihan niitä perinteisiä kirjapostauksia. Sitä ennen yritän kuitenkin vähän kiriä 30-päivää -haasteen rästiin jääneitä päiviä.  

Day 21 – Favourite book from your childhood

Hmm, aika helppo. Nan Ingerin "Piglet kotona ja kilpailuissa", joka sisältää oikeastaan kolme kirjaa: "Perheeseen tuli poni", "Tyttö ja tytöllä hevonen" ja "Seuraavana ratsastaa Piglet Ek". Ruotsin 1960 -luvun lopun Suomea valovuosia edellä olleeseen (ja edelleen olevaan) hevosmaailmaan sijoittuvat tarinat tuli luettua monen monta kertaa. Kirjoihin oli toisaalta helppo samaistua, olihan päähenkilö maalla asuva tyttö jolla oli poni, toisaalta tapahtumat sijoittuivat ah-niin-ihanan-eksoottiseen Ruotsiin. Luin kirjan lapsena useamman kerran, ja muistan joitain kohtauksia siitä vieläkin aika tarkkaan.

Pari vuotta sitten keksin haluta kirjan omaksi. Paikallistin kappaleen antikka.netin kautta yhdestä Jyväskylän antikvariaatista, josta veljeni kävi sen avuliaasti noutamassa. Tähän liittyykin vähän kummallinen tarina: Veli asteli antikvariaattiin, tiedusteli kirjaa ja mistä päin sitä kannattaisi lähteä etsimään, ja hieman juro myyjä oli mulkoillen todennut "Tuossahan tuo näyttää olevan" - ja kirja oli sattumalta ollut myyjän vieressä pöydällä. Veljeni väittää, että myyjä pitää häntä taatusti omituisena ponipoikana - kuka täysijärkinen parikymppinen mies etsiskelee antikvariaateista heppakirjoja, jotka kaiken lisäksi loikoilevat sattumalta myyntipöydällä? Niin tai näin, tämä kirja oli hienoa saada hyllyyn.

Day 22 – Favourite book you own
Nyt tuntuu, että tämä haaste alkaa vähän polkea paikallaan. Onko sillä väliä, omistanko jonkun kirjan vai en? Ja kai lempikirjat yleensä hankitaan hyllyyn? Voisin vastata tähän vaikka mitä: Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimon, J.R.R Tolkienin Taru sormusten herrasta, Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin, Haruki Murakamin Norwegian Woodin... No, sitä Kafkaa rannalla minulla ei ole, mutta mitään kovin eriteltyä vastausta en tähän osaa antaa.

Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Äh. Tämä vaatii oman postauksensa. Voisin kirjoittaa tästä postaussarjan. Olen tallentanut goodreads.comin profiilini to-read -hyllyyn 111 kirjaa, eikä siinä edes ole kaikki mitä haluaisin lukea. Osa kirjoista, jotka kovasti haluaisin lukea, ovat jo hyllyssäni, joiltakin kirjailijoilta olen lisännyt to-read -hyllyyn muistutuksen vuoksi vain yhden kirjan. Joten, jatketaan tästä pienen mietinnän jälkeen huomenna :).

2 kommenttia:

  1. Hauska tosiaan tuo divaritarina. :D Mukavan rohkea ja viitseliäs veli sinulla. :)

    VastaaPoista
  2. Karoliina, kummallinen juttu tosiaan. Haluaisin kyllä mennä käymään ko. divarissa ja nähdä mitä kaikkea siellä lojuu ympäriinsä :). On kyllä loppujen lopuksi hyvä että asuu veljen kanssa eri kaupungissa, vaikka netistä saakin nykyisin kaikkea, niin välillä on ihan hyvä kun on oma kätyri :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!