Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 14. huhtikuuta 2011

Nyt ihmetyttää

Sitten vielä ulkohaasteellinen postaus: Minä olen syvästi hämmästynyt.

Päätin jo pari päivää sitten hyödyntää iPadiani yhden opiskelukirjan hankkimisessa. Amazonin Kindle -kirjojahan pystyy ostamaan yhden ohjelman latauksen jälkeen muutamalla klikkauksella suoraan iPadiin.

Olin bongannut tarvitsemani opiskelukirjan amazon.co.uk:sta hintaan 37 puntaa. Kindle -versiona se maksoi vain 27 puntaa. Tarkastelut tein läppärillä.

Mutta miten kävi siinä vaiheessa, kun suuntasin Amazonin Kindle -kauppaan iPadin kautta? Paljastui, että Brittiamazonin eli amazon.co.uk:n kirjoja ei pysty lainkaan ostamaan Suomeen! Siis sähköisiä kirjoja! Sen sijaan samaa kirjaa myytiin amazon.comissa, siis USA:ssa, hintaan 77 dollaria. Sieltä sen olisi voinut ostaa.

Arvatkaa miten kävi? Tilasin kirjan amazon.co.uk:sta paperisena. Tilanne ihmetyttää minua nyt kuitenkin ihan älyttömästi: Miten on mahdollista, että sähkökirjoja ei voi ostaa EU:n sisältä, vaan vain USA:sta? Eikö tavaran, pääoman ja ihmisten pitänyt liikkua EU:n sisällä vapaasti? Entä kun teen näitä tilauksia USA:sta, jos ostaisin jonkun oikein kalliin kirjan, saisinko siihen jotenkin tullit päälle (tämän en kyllä usko olevan mahdollista)?

Entä, miten ihmeessä sama Kindle -kirja voi maksaa toisessa maassa 27 puntaa ja toisessa 77 dollaria?

Ostin jenkki-Amazonista kuitenkin yhden Lonelyplanetin matkaoppaan ensi kesän reissua varten. Se sujui erittäin helposti ja miellyttävästi, joten edullisia peruskirjoja tulen taatusti ostamaan iPadiin jatkossakin.


Tietääkö teistä joku selityksiä näille kummallisille ilmiöille?

6 kommenttia:

 1. Pitää heti alussa sanoa, etten tiedä vastausta kysymyksiisi. Olen itsekin ihmetellyt, ettei ekirjoja voi ostaa Amazon UK:sta muut kuin britit. Silti BookDepository UK:sta olen ostanut useankin ekirjan, samoin kuin esim. PS Publishingilta, brittikustantajalta suoraan viimeksi tällä viikolla. Kyse ei ole siis siitä, etteikö ostoksia voi UK:n alueelta yleensä tehdä.

  Ehkä kysymys on joidenkin kirjojen kustannussopimuksista, joka tehdään ekirjoille erikseen. Tai sitten rajoitus liittyy Kindleen, jossa maailmanlaajuinen myyntioikeus on vain USA:lla. Esim. Ranskan Amazonilla ei käsittääkseni ole Kindlestorea lainkaan.

  Mitä tulee hintaeroihin, niin huomasin vastikään ostaessani dvd-boksia pohjoismaiselta jälleenmyyjältä, että hinta oli tuontidvd:lle (ei suom. tekstiä) reilut 130 euroa. Sain saman Amazon UK:lta alle 70 eurolla. Saa arvata kummasta ostin. Hinnoittelupolitiikka on ihmemaailma sekin. Vertailu kannattaa.

  Tullikysymykseen: kirjoille ei tosiaankaan taida olla tullia, mutta olenpa päässyt maksamaan tullimaksun USA:sta ostetuille keräily(peli)korteille; verolajit A00 + B00 :)

  VastaaPoista
 2. Kirjoille EUn ulkopuolelta on tulli, mutta se on muistaakseni jossain melkein parin sadan euron kertatilauksissa vasta (sisältää toimituskulut).
  Amazonilla on tosi omituinen politiikka yleensäkin. Olen törmännyt parikin kertaa sellaiseen PAPERIkirjaan, jota ei toimiteta USAn ulkopuolelle. Järjetöntä.

  VastaaPoista
 3. Juu, Teresitan mainitsema USAn ulkopuolelle toimittamattomat kirjat ovat tulleet täälläkin vastaan. Itselläni saan kyllä Kindlellä hankittua Suomeen wifillä hyvin kirjoja, mutta onkohan kyseessä sitten eri systeemi ei-Kindle -alustaisille sähkökirjoille?

  On se nyt perkele, että näinkin hyvä idea kuin sähkökirja saadaan tuhottua niin hienosti pelkillä alusta- ja järjestelmäkikkailuilla. Eikö sähkökirjojen idea perhana juuri saamisen helppous ole se keskeinen juttu?!

  VastaaPoista
 4. Raija: Ahaa, no hyvä tietää että tämä on siis vain Amazonin vamma eikä suinkaan kaikkien brittikirjakauppojen. Haluaisin kyllä ehdottomasti selityksiä tähän asiaan, vaadin Amazonia tilille!!!

  Nuo tavaroiden hintaerot on kyllä jotain niin järkyttävää että huh. Jos otetaan siihen vielä fyysisesti Suomessa sijaitsevat kaupat mukaan niin huhhuh... Itse tilasin juuri uudet lenkkarit: Saksasta n. viikon toimituksella postikuluineen 119 e, Intersportissa, joka on ilmeisesti suunnilleen ainut Asicsin jälleenmyyjä Suomessa, ovh 209 ja satunnaisesti tarjouksessa 189 e. Ei taas tarvinnut pitkään pähkiä mistä ostaa kun tiesin jo sopivuuden.

  VastaaPoista
 5. Teresita: Näin minäkin siitä tulliasiasta muistin. Joskus yliopistolla ihmiset tekee niin isoja kirjatilauksia että sitten nämä rajat paukkuu ja on siksikin mietitty mistä tilataan. Mutta ai siis että PAPERIkirja jota ei toimiteta jenkkilän ulkopuolelle? No huh, huh ja huh.

  Hreathemus: Jäin siihen uskoon, että systeemi olisi aika sama Kindlelä ja iPadilla, kun sama ohjelma niihin pitää kuitenkin ladata. Tosin en tiedä. Mutta kuten sanoit, minusta on kyllä hyvin omituista että ei-fyysiset kirjat stoppaavat nyt johonkin ihan vaan siksi että toimitusmaa on väärä ja sitten "kauempaa" ne kuitenkin saa... Olen vaan sanaton tämän typeryyden edessä.

  VastaaPoista
 6. Kobon sitella oli seuraavanlaista selvitystä siitä, miksi kaikkia ekirjoja ei ole saatavilla kaikkialla
  http://www.kobobooks.com/territorial_rights

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!