Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Päivä kahdeksan: Yliarvostetuin kirja

Noniin. Day 08 – Most overrated book. Tiedän, että tämän päivän mielipiteestäni on varmasti moni kovin eri mieltä, mutta ei se mitään. 

Minun mielestäni kaikkien aikojen yliarvostetuin kirja on Umberto Econ Ruusun nimi. Tämän statuksen kirja saavuttaa seuraavilla meriiteillä:

- Se on mielettömän arvostettu. Ennen kuin luin Ruusun nimen, uskoin sen olevan todella, todella, todella hyvä
- Se on mielettömän tylsä. Sivulla Sinne ja takaisin kerrotaan aivan tarpeeksi kirjan sisällöstä: 
Versio 1: Munkit heiluvat. Sulkakynät rapisevat. Yksi seksikohtaus.
Versio 2: Kirjastossa syttyy tulipalo.
Lisäisin mukaan vielä omani, versio 3: Munkkeja kuolee omituisilla tavoilla. Tämä versio tosin antaa kirjasta ihan liian mielenkiintoisen kuvan. 

Pahinta on, että olisin todella halunnut pitää tästä kirjasta. Sitä suositteli mm. paljon lukenut sveitsiläinen gast- eli host -isäni, mutta ei. Pidän mysteereistä ja dekkareista. Kaiken lisäksi pidän historiastakin. Silti, ei. Se vaan oli niiiiiiiin tylsä. Luin kirjasta ensin monta sataa sivua Miamin lentokentällä tylsyyskuoleman partaalla lentoa odottaessa (muuta lukemista ei ollut, ja tasainen Starbucks -lattejen nouto piti verensokerin korkealla ja minut hereillä). Sitten kirja jäi yli vuodeksi hyllyyn ja lopulta pinnistelin sen loppuun.

Samaan aikaan lentokentällä mieheni muuten luki eilen mainostettuun aliarvostetuimpaan kirjajoukkoon kuuluvaa teosta. Minä olin jo lukenut sen. Olin kateellinen. 

Ehkä tämä on vain todiste siitä, että aina erinomaisista aineksista rakennettu täsmälleen oikeanlaiselle kohteelle suunnattu teoskaan ei toimi. Jotain puuttui. Tai siis oli aivan liikaa. Sulkakyniä. Hrrr...        


5 kommenttia:

 1. Niin helpottavaa ja vapauttavaa. Mulla on ollut Eco kirjahyllyssä kohta 20 vuotta, enkä ole jaksanut lukea siitä kuin max 10 sivua. Annan sen vielä vähän aikaa kypsyä..

  VastaaPoista
 2. Minä mietin tätä! Samoin kuin Mari A:lla, on minullakin ollut Ruusun nimi hyllyssä vuosikaudet (tosin vain 10 vuotta). Se on mieheni suosikkikirja, mutta itse en päässyt tähän sisälle. Ehkä joskus...

  Aion palata Ruusun nimeen eräässä toisessa kohtaa tätä haastetta.

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän, miten en ole koskaan kuullut kirjasta ilahtuneita kommentteja - jopa kirjasta tehty elokuva on jotenkin puiseva. Mutta silti jostain syystä pidän kirjasta, kaikesta puisevuudesta ja jaarittelusta huolimatta. Se on se kirjastoläppä mikä lämmittää ammattilaisen sydäntä :D

  VastaaPoista
 4. Hei kaikki,
  helpottavaa kuulla, että kirja ei ole iskenyt kaikkiin muihinkaan. Hämmästyttävän hyvä maine sillä kyllä silti on...

  AVA: En muista, kuka kirjan juuri lukenut arveli, että tässä tapauksessa elokuva voisi olla jopa kirjaa parempi -sen kun ainakin näkee nopeasti... Ko. henkilö ei tosin ollut vielä elokuvaa nähnyt joten ehkä se ei nyt kohoa minunkaan katsottavaa -listallen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!