Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

torstai 28. huhtikuuta 2011

Päivä 28: Kauneimmat nimet kirjoille

Oih, tämä on taas ihana kohta :). Heti tulee monta kirjaa mieleen. Jostain syystä minä, kuten Kirjavan Kammarin Karoliinakin, pidän pitkistä nimistä.

Ehkä kaikkein kaunein (eli jos saisi valita vain yhden!) kirjan nimi on Siri Hustvedtin upealla teoksella Kaikki mitä rakastin. Kaiken lisäksi se kuulostaa paremmalta suomeksi kuin englanniksi, alkuperäisversio on siis What I Loved.

Toiseksi paras on Kazuo Ishiguron Ole luonani aina. Myös englanninkielinen Never let me go on erittäin kaunis. Myös saman kirjailijan the Remains of the Day (Pitkän päivän ilta) kuulostaa alkuperäiskielellä hyvältä.

Emily Brontën Humiseva harju, Wurthering Hights, kuulostaa hyvältä molemmilla kielillä.

Eikä Tuulen viemää, Gone with the Wind, kuulosta huonolta. Tai Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys.

Suomalaisista täytyy nostaa esiin vielä Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Vau, niin paljon kerrottua ja niin paljon kysymysmerkkejä yhdessä lauseessa. Juha Itkonen on myös onnistunut nimeämään kirjansa Anna minun rakastaa enemmän hienosti.

Edit: Karoliinan postauksen loppuun lukemisen jälkeen (en siis halunnut ottaa liikaa vaikutteita!) jälkeen piti tulla vielä huutamaan että apua, Kjell Westö meinasi unohtua! Missä kuljimme kerran ja Älä käy yöhön yksin ansaitsevat ehdottomasti myös paikkansa tällä listalla. 

5 kommenttia:

 1. Ja minä taas unohdin omasta postauksestani tuon Kaikki mitä rakastin, sillä se on lainassa ystävällä tällä hetkellä! Se on tosiaan hieno.

  VastaaPoista
 2. Eka tulivat mieleen nämä:
  -Ei minulta mitään puutu
  -Maan päällä paikka yksi on
  -Kuin surmaisi satakielen
  -Veljeni Leijonamieli

  Pidän kyllä lyhyistä nimistäkin, esim Hyry on nimennyt todella osuvasti kirjojaan. Toisaalta myös Miikka Nousiaisen kirjannimet ovat nasevia, eivätkä sekoitu muihin: Vadelmavenepakolainen, Maaninkavaara

  Jotain erityisen hilpeää on Anni Polvan romaanien nimissä. Kauniita ne eivät erityisemmin ole, mutta kertovat kyllä sisällöstään kaiken : http://fi.wikipedia.org/wiki/Anni_Polva

  VastaaPoista
 3. Karoliina: Luen päivittäin myös samannimistä blogia, joten siitäkin se oli helppo muistaa :D.

  Louna: Oi, Kuin surmaisi satakielen olisi kyllä pitänyt ottaa listalle... Piti käydä ihan vilkaisemassa Hyryn kirjojen nimiä, ja vou, siellä oli Maatuuli! Se on ehkä suomen kielen kaunein sana muutenkin.

  Anna Elina: Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Ihania nimia kaikki! Kaikki mita rakastin jotenkin erityisen hieno!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!