Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Risteillen: Persianlahti, Serenade of the Seas

Olen aloittanut tämän bloggauksen m-o-n-t-a kertaa. Halusin kirjoittaa mahtavasta, huhtikuun alussa koetusta Dubain-lomasta ja siihen liittyneestä risteilystä pitkään ja hartaasti. Haudoin kolmiosaista juttusarjaa, mutta kun en saanut jaoteltua aiheita mielestäni tarpeeksi tasapainoisesti, päädyin oksentamaan kaiken yhteen postaukseen. Nyt, kaksi tuntia postauksen aloittamisen jälkeen huomaan sen olevan jo niin megalomaanisen pitkä, että laiva saa oman postauksensa, Dubai ja muut satamat saavat odottaa tulevaa.

Shortly in English: Like I promised, here are some pictures from the Cruise Vacation. I realized first after two hours of preparing this post, that I can't fit everything to one post and that's why Dubai and the other harbours will get they own post later on. Meanwhile, take a look to the pictures and read the short English version :). 

Mitä-missä-miksi-miten:

Laaja perhematka - Berliini-Dubai-Fujairah-Muscat, Oman-Abu Dhabi-Dubai-Berliini - 50 v-lennot Emirates, risteily Royal Caribbean Cruise Line RCCL Serenade of the Seas.


Risteily ja laiva

Jo pelkästä risteilystä voisi kirjoittaa oman postauksensa (tai pari). Olen risteillyt aiemmin isoilla laivoilla kahdesti Välimerellä ja kahdesti Karibialla. Persianlahdella seilaaminen oli juuri sellaista taattua rentoutumista, kuin osasinkin odottaa: Aivot heitetään laivaan astuessa passien mukana johonkin narikkaan, josta ne noudetaan vasta viimeisenä iltana. Sitä ennen antaudutaan passattavaksi ja viihdytettäväksi syöttöporsaaksi. 

Serenade of the Seas. Arvatkaa, onko tuo Saksan lippu meidän? Oikea vastaus: EI! The flag was not ours.
Serenade of the Seas kuullu Radiance -luokkaan. Risteilijä on tietysti jokamiehen mittakaavassa jättimäinen, mutta itse asiassa kuitenkin suorastaan pieni verrattuna Karibialla risteileviin isoihin laivoihin. 

Asiakaskunta vaihtelee RCCL-varustamon laivoilla risteilykohteesta ja vuodenajasta riippuen. Persianlahdella huhtikuussa liikkeellä oli paljon keski-ikäistä väkeä. Lapsiperheitäkin oli jonkin verran, mutta esimerkiksi Karibialla nähtyä hääparimäärää laivalla ei ollut. Sen sijaan laivalla oli seuramatkallinen saksalaisia. Meidän hyttimme alapuolella olevan hytin asukeilla oli tarve rajata reviirinsä sangen näyttävällä lipulla. 

Serenade of the Seas is not even one of the biggest cruise ships, but still it has some very fancy features. Check these out:

Laivalta löytyi tietenkin kaikki mahdollinen tarvittava ja "tarvittava". Mitäpä olisi loma esimerkiksi ilman seuraavia: 


One of the six pools/whirpools on board.

Kuusi uima-allasta/poreammetta. Jotta vaihtoehdot eivät loppuisi kesken, laivassa oli tietenkin myös vain aikuisille varattu uima-allasalue, joka oli paitsi katettu, myös varustettu solariumilla ja ilmastoitu - älkää moittiko, lämpöasteita oli kuitenkin usein nelisenkymmentä... Uima-altaan vieressä sijaitsi kahvila, josta sai ruokaa lähes ympäri vuorokauden. Jos tarjolla ei ollut aamupalaa, paikalla oli tarjoilija kokoamassa salaatteja, tekemässä bageleita tai leikkaamassa lihaa ja kokoamassa hampurilaisia. Samassa yhteydessä sijaitsi myös palvomani nurkkaus, josta mm. jääteetä ja kofeiinitonta kahvia ympäri vuorokauden. 

Six pools or whirpools. The one in picture is adult-only, with solarium and air conditioning. And there was a cafe nearby.


Arabi-illan juhlatunnelmaa.

Jokailtaisia bileitä. Luulitteko, että vain ruotsinlaivoilla juhlitaan? Keski-ikäiset amerikkalaiset ovat yllättävän juhlahumuista kansaa. Laivalla oli bileitä milloin milläkin teemalla, ja epäilen vakaasti sitä, oliko osa matkalaisista saanut sittenkin hankittua jostain Hermione-laukun: Osalla lomalaisista tuntui löytyvän osuva asu niin arabibileisiin, 60-luvun kekkereihin kuin iltapukujuhliinkin. 

Parties every night. Oh those middle-aged Americans (and even my parents) can party harder than me. But normally it just requires to stay awake a bit longer than until midnight.


Akrobatiaa iltashowssa.

Viihdettä. Miten olisi Broadway-tyylinen show, muusikoita, jonglöörejä, akrobaatteja, vaijereissa roikkuvia tanssijoita ja risteilijöiden välisiä kisailuita? Ok, menee vähän överiksi, mutta viihdyttävää, ehdottomasti. 

Entertainment. There are crazy things on board.

Minigolf vaatii tiukkaa keskittymistä.
Aktiviteetteja. Kunnollisiin perheolympialaisiin tarvitsi tietenkin paitsi perinteisen kansipelin, shuffleboardin, myös minigolfin ja pöytätenniksen. Minä kannatin myös kiipeilyn lisäämistä pakollisiin lajeihin, mutta jostain syystä sitä ei hyväksytty mukaan. Luonnollisesti laivalta löytyisi kaikkea mahdollista sinkkukerhoista scrap bookien teon opastukseen, mutta minulta ne jäivät muun kiireen varjolla väliin.

Activities. This is how you can explain yourself that you need that one more cookie.


Kiipeilyseuna on savupiipun takareunalla. Nice!Ruokaa. Oh, tälle voisin omistaa vaikka kokonaisen postauksen. Laivalla on ruokaa, hyvää ruokaa, aina ja kaikkialla. Esimerkiksi illallisen voi nauttia niin seisovasta pöydästä, My Time Dining (välttäkää kuin ruttoa) -systeemillä tai aina samojen tarjoilijoiden tarjoilemana samasta pöydästä. Ruoka on hyvälaatuista ja vaihtoehtoja on paljon. RCCL:n laivoilla ovat yleistyneet myös lisämaksulliset ravintolat, joista on varattava pöytä erikseen, mutta en ole käynyt sellaisissa koskaan. 

Food. I could write so much about it... It is good and there is too much of it. Jälkiruokasikermä. Dessert...Huonekaverillani oli synttärit, ja pyysin hyttipalvelijalta koristeita. Vähän nauratti...

Mukava hytti ja hyttipalvelija, joka liikkuu kuin tonttu. Näitä ei voi erottaa toisistaan. Oma hyttimme oli parveke-tasoa (siis erittäin hyvä). Muutamaan neliömetriin oli mahdutettu parivuoteen lisäksi sohva, kirjoituspöytä, sohvapöytä, vaatekaappi, televisio (erittäin tärkeä, koska siitä saattoi kauhistella tarkkailla laivaluottokorttinsa laskun kasvamista) vessa ja suihku.

Hytti käytiin siivoamassa ja sijaamassa aamupäivällä ja laittamassa yökuntoon illalla. Yöpuulle siirtymistä varten verhot suljettiin, valaistus himmennettiin, päiväpeitto otettiin pois sängyltä, tyynyt laskettiin vaaka-asentoon (päivällä ne olivat luonnollisesti eri asennossa) ja hujan hajan jätetyn yöpaidan löysi viikattuna tyynyjensä edestä. Lisäksi hyttiin jaettiin päivittäin laivan uutiset, josta saattoi tarkistaa mm. päivän kohteen, seuraavan päivän kohteen, all onboard -ajan ja kaikki laivan aktiviteetit. Hytistä saattoi silloin tällöin löytää myös pyyhe-eläimen!

A nice stateroom with balcony. The stateroom was nice, there was everything you need and the stateroom attendant was just amazing: Like Santa's little helper! The stateroom was cleaned daily and while we were dining or in show (and a bar, and night-snacking, and...) the stateroom was prepared for night.

I love it when hotel-rooms are prepared for night! I've tried to train my husband to do that but for some reason it isn't going that smoothly. So, as the training still continues, are there any volunteers?Lopputulos: Täydellinen lomamieli
And in the end: Perfect holiday mood

5 kommenttia:

 1. Tuo on varmasti yksi rentouttavimmista lomamuodoista.
  p.s. blogistani löytyisi haaste...

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa ihanalta ja todella RDDL:n tyyliltä! Laitahan sitten jossain vaiheessa kommenttia reitistä, itsellä kokemuksena vain yksi Karibian matka :)

  (Ja meillä my time dining oli parasta, kunhan kävi varaamassa pöydän aikaisemmin päivällä :)

  VastaaPoista
 3. Wow, melkoista risteilyä ja ilmeisesti tekemistä tosiaan riittää halutessaan enemmän kuin tarpeeksi. Itse olen näissä risteilylomissa aina miettinyt sitä, miten siellä saa ajan kulumaan. Jotenkin olen ajatellut tylsästi, että aktiviteetit rajoittuvat kansituolissa makaamiseen ja uimiseen ja kenties kuntoasalilla käymiseen ja tietenkin syömiseen :D

  Upeat kuvat, todella mielenkiintoiset!

  VastaaPoista
 4. Minna: On, todellakin! Kiitos haasteesta, menenpä vilkaisemaan :)

  Norkku: Oli, todellakin! Risteilyissä on se vika, että niihin jää vähän koukkuun.

  Annika V: Meillä oli varattuna MyDiningiin ruoka-aika kaikiksi illoiksi jo ennen risteilyä/ensimmäisenä iltana, mutta se tuntui meistä "tavallista" vakioaikaista kattausta huonommalta, koska MyDining-osassa salia tuntui aina olevan kova hälinä kun ihmisiä tuli ja meni ja tarjoilijat eivät pysyneet joka ilta samoina. Pahinta oli kuitenkin, että vaikka ruoka-aika oli ennalta varattu, ruokasaliin joutui silti jonottamaan n. 20 minuuttia mikä vei kaiken juhlatunnelman mennessään :P. Nyt vaihdoimme sitten MyDiningin aikaisempaan kattaukseen (18.30), mutta tykkään kyllä edelleen siitä myöhäisimmästä kattauksesta eniten :).

  Elegia: Lupaan, että ajan kuluminen ei kyllä ole ongelma! Tästä postauksesta jäi vielä mm. kuntosali pois, ja kun meillä oli melkein joka ilta ruokailu jo 18.30 kattauksessa, päivällä tuli melkein kiire että ehti tekemään kaikkea mitä halusi :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!