Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Berliiniä edistyneille - kootut vinkit perusnähtävyydet nähneille

Berliinitunnelmointi on taas hetken tauon jälkeen täällä, nyt vaihteeksi sunnuntaina! Tänään meidän oli tarkoitus suunnata muutaman tunnin matkan päähän "Saksien Sveitsiin",  mutta sateinen keli kirjaimellisesti vesitti suunnitelmat, heh. Sen sijaan päätin viimein kirjoittaa ylös osan vuoden aikana kertyneistä Berliini-vinkeistä. Kas tässä, olkaa hyvät!

Berliini on yksi suomalaisten suosikkikohteista viikonloppumatkalle - eikä ihme, kun etäisyys on lentämällä vaivaiset 2 tuntia, hintataso on useimmille suomalaista palkkaa saaville naurettavan halpa ja kaikki toimii mannereurooppalaiseen tyyliin. Niin ja taisin unohtaa mainita - tekeminen ei todellakaan lopu kesken! 

Berliinissä kannattaa katsastaa TV-tornin lisäksi pari muutakin juttua.

Viikonloppumatkaajien unelmakohteessa asuminen on onnekseni avittanut ystävien vierailulle saamista (jännä, Lappeenrantaan niitä oli paljon vaikeampi houkutella). Kavereiden visiitit ovat yleensä pitkiä viikonloppuja. Vaikka moni on lukenut matkaoppaita ahkerasti jo etukäteen, runsaudenpula voi vaikeuttaa matkan suunnittelua. Koska omat työpäivämme ovat pitkiä, olemme kehottaneet vieraitamme yleensä käymään perinteisillä turistinähtävyyksillä arkipäivisin ilman meitä.

Vinkkejä perusnähtävyyksiin löytyy mm. Wikitravel Berliinistä ja Rantapallon bloggaajille järjestämästä Berliini-kilpailusta. Oma suosikkini matkaoppaista on Mondon Berliini-opas (saa edullisesti myös iPadiin!) vaikka jotkin kommentit tuntuvat oman paikallistumisen takia jo vähän hassuilta. 

Perusnähtävyyksien lisäksi olemme vinkanneet toista kertaa kaupungissa käyville tai täällä vähän pidempään viipyville ystävillemme muunmuassa kohta listattuja kohteita. Syömässä käydään iltaisin aina yhdessä.

Kiertokävelyitä ja vierailukohteita

Olen innostunut viime vuosina kaikenlaisista ohjatuista kiertokävelyistä kaupunkimatkoilla. Vaikka kohteesta lukisikin vähän etukäteen, ainakaan minä en yleensä yhdeltä lukemalta muista paikkojen historiaa ja merkitystä kovin hyvin. Varsinkin Berliinin kaltaisessa jättimäisessä kaupungissa, jota sen värikäs historia leimaa edelleen vahvasti, historian haltuunotto kannattaa. 

Sandemans New Europe Berlin free tour.  Tämä kierros raapaisee kevyesti kaupungin historiaa vähän joka kantilta, joten se on hyvä ensimmäiseksi kierrokseksi ja sillä saa yleiskuvan tärkeimmistä nähtävyyksistä. Muistathan, että ilmaisia kierroksia ei ole, eli opasta tipataan lopuksi. Olen tehnyt kierroksen kahdesti ja oppaat olivat molemmilla kerroilla todella hyviä. Katso lähtöajat ja varaamiskäytännöt linkistä. 

Alternativ Berlin free tour. Nimen mukaisesti vaihtoehtoberliiniä. Reitti ja juttujen sisältö vaikuttavat vaihtelevan ryhmän koon ja vetäjän omien kiinnostuksen kohteiden mukaan, mutta luultavasti opit graffitien ja katutaiteen perusteet ja kuulet vetäjän mielipiteen Berliinin kehityksestä. Ehdottoman mielenkiintoinen kierros. Tämäkin toimii tippiperiaatteella. 

Alternativ Berlin tour opetti katsomaan katutaidetta uusin silmin.


Berliner Unterwelten. Taas hyppäys kaupungin historiaan, tällä kertaa maan alla. Voit päästä tutustumaan esimerksiki toisen maailmansodan aikaiseen väestösuojaan. Kierroksia niin englanniksi kuin saksaksikin, täälläkin oppaamme oli loistava. Hinta edullinen, 10 €/henki. 

Stasi-vankila. Tutustu vähän ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevaan vankilaan, jossa väärin ajattelevia ihmisiä on kuulusteltu, rangaistu ja yritetty aivopestä kelpo kansalaisiksi. Hyvällä tuurilla pääset vankina olleen henkilön kierrokselle. Kierros itsessään ei ole järkyttävä mutta pistää ajattelemaan. Ehdoton suositus. 

Teufelsberg. Kukkula, joka rakennettu toisen maailmansodan jätteistä, jonka päällä on toiminut mm. NSA:n (ne sitten ehtivät kaikkialle) kuunteluasema kylmän sodan aikaan. Lue myös wikipedia-artikkeli. Huom, pääsy alueelle vain opastetuilla kierroksilla.Story of Berlin. Uusi, interaktiivinen museo jossa Berliinin historia tulee tutusi. En ole käynyt itse, mutta pari viikkoa sitten käyneet vieraat suosittelivat tätä joten se on nyt omallakin käyntilistalla.

Potsdam. Kaipaatko Wien- tai Sveitsi-tyylistä eleganssia? Suuntaa päiväks Potsdamiin! Kaupunki on vain 30 minuutin junamatkan päässä Alexanderplatzilta. Tutustu Sanssouci -linnaan ja nauti hektisen Berliinin jälkeen pikkukaupungin uneliaasta ilmapiiristä. 

Sanssoucin linna on minulle tuttu vasta ulkopuolelta, ensi kerralla sisään saakka...


Jääkiekkojoukke Eisbärenin peli. Haluatko kokea kunnon urheilujuhlan tuntua? En ole varsinainen penkkiurheilufani, mutta tunnelma kaksi viikkoa sitten Eisbärenien harjoituspelissä oli niin huima, että suosittelen tätä kokemusta jokaiselle urheilufanille. Kaikilla paitsi meillä tuntui olevan fanipaidat ja kaulahuivit. Kotijoukkueen tehtyä maalin kaulahuiveja heilutettiin villisti (mutta saksalaisen hallitusti) pään yläpuolella. Jos et halua aivan älyttömän innostunutta tunnelmaa (ja voin sanoa, että luultavasti et halua) hankkiudu vierasjoukkueen kannattajien päätyyn. Tunnelmaa riittänee silti. 

Tunnelma harjoitushallissa oli tiivis mutta ystävällinen. Kotijoukkueen maalin jälkeen kaulahuivit heiluivat.


Neu-Venedigissä voit lipua kanaaleja pitkin pihalta toiselle.
Melontaretki Müggelseellä. Vähän hassu suositus Suomesta tulevalle, mutta jos vietät Berliinissä niin paljon aikaa, että haluat pitää välipäivän, ja varsinkin jos tykkäät autoilla, suosittelen retkeä Müggelseelle. Homman juju on se, että vuokraamalla kanootin Neu-Venedig -nimisen asuinalueen kulmilta pääset pällistelemään saksalaista omakotitalo/mökkeilykulttuuria parin metrin päästä heidän pihaltaan (älä hätäänny, täällä on totuttu siihen että ihmisiä on aina ja kaikkialla) ja saat samalla mukavasti myös vähän ylävartaloliikuntaa. 
Suomalaisittan pienellä järvellä, Müggelseellä, on jos minkälaisia veneitä ja lauttavirityksiä.

Retken jälkeen kannattaa käydä käveleskelemässä Friedrigshagenin keskustassa, hmetellä kauniita vanhoja taloja ja juoda kahvia, teetä tai kaakaota jossain monista kivoista pienistä kahviloista. Jos olet vuokrannut auton retkeä varten (se on muuten Saksassa edullista), pääset samalla kokeilemaan miltä Autobahnalla posottaminen tuntuu.

Niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana... Müggelseellä on myös ravintola, johon ja josta pois pääsee vain tiettyinä kellonaikoina.

 

Juomaa miljöössä

Berliini on erilaisten salakapakoiden ja "vain tunnussanan saaneille" -paikkojen mekka. Tässä muutama paikka, joihin pääsee siisään kuka tahansa. Ja ei mitenkään sattumalta, tässä kohtaa tekee mieli mainita, että matkalle Berliiniin ei kannata pakata herkkiä, kuivapesua vaativia alaosia. Varsinkin autenttisemmat baarit ovat usein suomalaisiin standardeihin tottuneille sangen törkyisiä. Sinua on varoitettu... 

Strandbar Mitte. Ihana paikka etenkin lämpiminä viikonloppuiltoina. Kuuntele 20-luvulta lainattua musiikkia, katsele vastapäistä kauniisti valaistua musiikkia ja moikkaile sinut jokilaivalla ohittaville turisteille. 

Prater. Kesäjuttu, iso Biergarten, Kastanienallee 7 – 9, 10435 Berlin – Prenzlauer Berg.
 
Dr Pong. Karu baari, jossa pingispöytä. Pingismailan saa kympin panttia vastaan, ja omalla vuorolla lyödään. Jos et onnistu, putoat pelistä. Vähän huomaamaton sisäänkäynti.
Eberswalder Strasse 21.
 
Mein Haus am See. Berliniläinen miljöö, tunge joukkoon! Istahda yhdellä seinällä nousevilla portailla ja tarkkaile ihmisiä. Suositulla Rosenthaler Platzilla jossa on paljon siistiä hipsteriä menoa.

Druide. Jos pidät absintista. 

Aamupalaa ja brunssia

Missä vain, milloin vain! Aamupala- ja etenkin brunssiaika jatkuu yleensä iltapäivään. 

Kivoja paikkoja löytyy kaikkialta, kirjablogistien suosikki voisi olla esimerkiksi Anna Blume (varaudu jonottamaan viikonloppuisin) jonka edest löytyy kirjapuu. Kollwitzstrasse 83.  Toinen erityisen kiva söpö paikka on Zuckerfee, Greifenhagener Straße 15 (viikonlopuiksi suositellaan varausta). Brunssit ovat todella suosittuja ja niitä on kaikkialla. Vaikka ne vaikuttavat usein todella edullisilta, huomaa, että juomat harvoin kuuluvat hintaan ja kahvi + lasillinen appelsiinimehua nostavat hintaa usein ainakin neljä euroa per henki. 

Anna Blumessa kannattaa tilata aamiaiseksi kahden tai neljän hengen "Etagerie".

Kivat, varmat ravintolat joihin voit päästä myös ilman varausta

Älkää naurako - ravintolaan pääsemisestä on tullut Berliinissä osittain jo taitolaji, joka vaatii elämän suunnittelua päiviä, viikkoja tai kuukausia etukäteen. Siksi moni tällä hetkellä huippusuosittu ruokapaikka onkin jäänyt meiltä testaamatta. Tässä lista kivoista paikoista, joihin on toivoa päästä myös ilman varausta. 
 
Mikoto Sushi. Kiva, rento sushipaikka lähellä kotiamme Prenzlauer Bergissä. Usein hyvin täysi jopa viikolla, mutta pöytä on järjestynyt meille yhtä poikkeusta lukuunottamatta aina. Suosittelen Mikoto Specialia: 22 euron hinnalla saa teetä, misokeiton ja jättimäärän sushia kahdelle. Jos jättää teen ottamatta (ja tilaa sen sijaan viiniä), saa enemmän sushia. Yhteystiedot: Pappelallee 22, 10437 Berlin, Tel.: +49 30  4 4677 988

Mikoton sushi on aina tasaisen varman hyvää. Kesällä paikka oli usein täynnä, ja yritimmekin sinne vasta myöhään illalla.


Van Hoassa shaken voi...
...valita vaikka asusteiden värin mukaan.
Van Hoa. Jos haluat vain syödä nopeasti ja olet Prenzlauer Bergin kulmilla, Van Hoa on aina hyvä vaihtoehto. Päivän erikoisen (kaksi vaihtoehtoa) saa hintaan 4,90 €, herkulliset kesärullat alkupaloiksi maksavat 2,90 €. Myös erilaiset shaket ovat herkullisia. Aina täynnä, mutta henkilökunta tunkee sinut kyllä ystävällisesti johonkin pöytään - ethän yritä valloittaa vieressäsi olevia tyhjiä istuimia! Stargarder Straße 79, 10437 Berlin


Fleischlust. Hyvän pihvin ystävälle, hyvä mutta berliiniläisittäin melko kallis. Hyviä drinkkejä. Valtavat salaatit. Ei koskaan täynnä. Pappelallee 36, 10437 Berlin.

Asador. Edullisempia hyviä pihvejä. Suosittelen alkuruuaksi valkosipulikeittoa. Vähän kummallinen sijainti keskellä ei mitään. Vähän kitsch-tunnelma, ei erityisen berliiniläinen. Wilhelmstr. 22 , 10963 Berlin. Tel: +49 30 25 93 18 18, välillä täynnä. 

Transit.  Fuusioaasialaista tapasmuodossa, kaikki pienet annokset 3 € kpl. Syön täällä aina liikaa, kolme annosta + euron riisi olisi sopiva määrä. Usein ihan täynnä, jos et ole varannut kannattaa mennä aikaisin tai todella myöhään (kello 22 jälkeen). Rosenthaler straße 68, 10119 berlin-mitte, +49 30 247 816 45

Zia Maria. Hyvää pitsaa helposti ja nopeasti. Pitsat myydään isoina palasina, hinnat noin 2-3,5 €/kpl. Sopiva määrä kunnon nälkään olisi kaksi palaa, aika usein olen silti sortunut kolmeen. Sisätilassa vaihtuva taideinstallaatio. Pappelallee 32A. 

Mitä tänään tapahtuu?

Ennen kaupunkiin tuloa kannattaa tarkastaa myös erilaisten keikkojen ja tapahtumien kattaus. Vilkaise esimerkiksi eventim.de030, zitty.de ja gratis-in-berlin. Saksantaidoista on hyötyä. 

Yöelämä

Tämän voisi laajentaa käsitteeksi "viikonloppuelämä". Lyhyesti, niin oma lajinsa, että en edes aloita.

Lopuksi

Berliineitä on yhtä monenlaisia kuin täällä asuvia tai käyviä ihmisiä. Kaupungissa löytyy tutkittavaa loputtomasti. Silti: Lisävinkit kommenttiboksiin ovat enemmän kuin tervetulleita!

2 kommenttia:

  1. Voi kuinka kiva postaus :) Tää pitää kaivaa esiin, kun seuraavan kerran tulen (tulen marraskuussa, nähdäänkö?!). Müggelseellä olenkin jo käynyt oikein yötä myöten.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hei, ois kiva, käyn heittämässä sinulle sähköpostiosoitteen mistä tavoittaa pikaisimmin jos jää yhteydenotto viimetippaan :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!