Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Sunnuntain sekalaiset: Maksamattomia mainoksia (huom. ironia) Elisa Kirjalta, Amazon.com:lta ja Netflixiltä.

Heipä hei!

Talvi on iskenyt Berliiniinkin oikein kunnolla. Täällä on lunta, ja kylmimmillään viime päivinä on ollut -14 C. Ulkona ei ole siis oikein tehnyt mieli hengata. Jopa sisukkaat saksalaiset ovat alkaneet hävitä ulkopenkeiltä aamukahviaan juomasta ja pysyttelevät sisätiloissa. Mielenkiintoisinta on, että -10 C pakkanen ei ole kuitenkaan estänyt kaikkia pukemasta shortseja aamulenkeilleen - tarina on tosi.

Viime päivät ovatkin kuluneet pientä reippailua lukuunottamatta sisällä lukien, kirjaostoksia tehden ja sarjoja ja elokuvia katsellen. Siksi heitänkin sunnuntain kunniaksi suosituksia blogiin.

Katutaidetta lyötyy kaikkialta


Metsästin eilen Mondon Venetsia-opasta. Olen ollut Mondon oppaiden vakaa fani siitä asti, kun sain niistä yhden (Lontoo?) kaupantekijäisiksi lehden tilattuani. Innostuin Mondon sähköisistä iPad-oppaista, kun niitä sai Appstoresta johonkin superhintaan, ja olen ladannut Padilleni New York ja Berliini -versiot. Näiden hinta Appstoressa näytti olevan nyt erittäin kohtuulliset 10 €.

Venetsia -opasta Appstoresta ei sen sijaan löytynyt. Paperiversion olisi saanut kympillä, mutta Elisa-kirjassa samasta joutui maksamaan 13 €. Oppaan kertaalleen pikaisesti luettuani myönnän hinnan siitä olleen kohtuullinen, mutta tekee mieli silti vähän kiukutella paperi- ja sähköisen oppaan hintaerosta - Elisa, vähän pelisilmää tähän, jooko?

Aion silti ehdottomasti tarkistaa aina jatkossakin, onko tulevista matkakohteistani tehty Mondo-opasta. Tykkään oppaiden tyylistä, joissa ei keskitytä pelkästään listaamaan nähtävyyksiä, ravintoloita ja paikkoja, vaan kerrotaan myös elävästi paikkojen historiasta, alueen kehityksestä ja nykypäivän kulttuurista erittäin tarttuvia knoppitietoja (vapaasti, kuten "Nunnat eivät olleet kovin siveellisiä ja siksi naamioituneiden miesten vierailut heidän luonaan kiellettiin" ja "Sillalle, jolta Huokausten siltaa yleensä katsotaan, nostettiin aiemmin kanavista nostetut tunnistamattomat ruumiit.") unohtamatta!

Elisa kirjaan sitten jouduttuani päädyin tekemään siellä toisenkin ostoksen. Joululomalla ehdin katsoa Stephen Kingin kirjaan perustuvasta sarjasta Kuvun alla kaksi ensimmäistä jaksoa mutta en enempää. Koska jo sarja vaikutti kiinnostavalta ja Kuvun alla maksoi tarjouksessa vain 7,90 €, napsahti sekin kätevästi Padiin. En ole lukenut Kingiltä koskaan mitään (koska olen pelännyt kirjojen olevan liian pelottavia), joten odotan kirjan lukemista jo aika malttamattomana.

Sitten ajauduin Kindleni kanssa Amazon.com:iin. O-ou. En ollut käynyt siellä pitkään aikaan, ja oikeasti olin nytkin etsimässä siellä vain yhtä lahjaa. Kindleen pompsahtivat kuitenkin John Brockmanin This will make you smarter (todella, todella toivon niin! ja maksoi muuten vain 2,99 dollaria!), Gillianne Flynnin Dark Places (jos se on edes puoliksi yhtä hyvä kuin Gone Girl, olen todella iloinen) ja Veronica Rothin Divergent. Divergent on taas yksi näistä hypetetyistä young adult-dystopia-kohtafilmataan-trilogioista, mutta tänä aamuna siitä 1/3 luettuani voin todeta vain että JES! Pitkästä aikaa kunnon teinidystopiaa, ja jos pidit Nälkäpelistä, pidät varmaan Divergentistäkin. Toivotaan kuitenkin vielä, että kirjan loppu ei lösähdä, ja palaan tarkemmin pohdinnoin kirjasta blogiin piakkoin.

Amazonista minun on pakko suositella vielä Daniel Kahnemanin Thinking Fast and Slow:ta ladattavaksi heti paikalla, koska jostain syystä myös se on nyt 2,99 dollarin supertarjouksessa. En ole lukenut omaa paljon aiemmin ostamaani vieläkään loppuun  (aivoni eivät viime aikoina ehkä ole olleet ihan tarpeeksi akateemisessa asennossa), mutta tämän kirjan soisi silti jokaisen lukevan ja pian. Lyhyesti sanottuna Kahneman valottaa kirjassaan ihmisten kognitiivista toimintaa ja opettaa, miksi omaan intuitioonsa ei todella aina kannata heti luottaa.

Suomessa kannattaa nauttia vaivattomasta Netflixin toiminnasta. Suosittelen sieltä ainakin sarjoja House of Cards, Pako ja Suits. Suitsia olen katsonut vasta muuman jakson, mutta se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

Ylellä on kuulemma vasta alkanut Top of the Lake -niminen sarja joka vaikuttaa todella kiinnostavalta - onko joku teistä jo katsonut sitä?

Potsdamer Platzilla oli lavasteet kohdillaan ennen joulua.


Elokuvissa taas on päädytty siihen pisteeseen, että lähivuokraamosta on kerta kerralta vaikeampaa löytää mitään todella mielenkiintoista. Viime viikonloppuna katsottiin White House Down (melko heikko), Thor (hehhe, luulin että tämä on ihan erilainen, jokin antiikin Kreikkaan sijoittuva elokuva, mutta se olikin sitten näitä Marvel-sarjakuvajuttuja... Mutta tykkäsin silti aika paljonkin!) ja Valentine's Day (Siirappinen, mutta yllättävän hyvä). Elokuvissa pyörivistä uutuuksista kiinnostavat ainakin Mitty, The Wolf of Wall Street, Gravity ja Mandela. Elokuvissa käyminen on täällä helposti niin suhteettoman kallista verrattuna kaikkeen muuhun (onnistuin maksamaan muutama viikko sitten Hobitti-käynnistäni 18 euroa, siis yhdestä lipusta sisältäen 3D IMAX-lasin ja kieltämättä varmaan salin parhaan paikan, ja kyllähän se näytti ihan törkeän hyvältä), että ajattelin kyllä taas, että ne varmasti-ei-niin-hyvät elokuvat voivat kyllä odottaa pääsemistään tuohon naapurin 1 €/päivä -vuokraamoon.

Mitä kirjoja, sarjoja ja/tai elokuvia te suosittelisitte juuri nyt?

11 kommenttia:

  1. Kingin kirjojen jännittävyysaste tosiaan vaihtelee vähän. Kuvun alla on vielä lukematta, mutta kuulemma se ei ole siitä pelottavimmasta päästä, eli ei hätää ;) Novellit ovatkin sitten toinen juttu, vaikka niistä kyllä pidän eniten.

    Juu, mutta oli siis tarkoitus tulla kauhistelemaan tuota leffalipun hintaa ja kysyä, että onko Berliinissä jotain pieniä leffateattereita, missä näytetään jotain vanhempia leffoja (ehkä hiukan halvemmalla)? Nuo huipputason teatterit ovat oman makuuni vähän liian isoja. Entä onko taas vastaavasti näytelmien tms. liput huippukalliita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä on itse asiassa paljon edullisempiakin leffateattereita. Jos haluaa katso noita mainstream-uutuuksia, niin paikkavalikoimaa vaan rajaa ihan hirmuisesti se, että lähtökohtaisesti täällä näytettävät elokuvat on dubattu saksaksi. Toisaalta noita uudempiakin elokuvia pääsee katsomaan noin kahdeksalla eurolla jos ei halua 3D:tä, parasta aikaa, isointa seinää, aiemmista leffakerroista olen maksanut ehkä n. 12 euroa/lippu. Aina ei siis todellakaan ole noin kallista! Musikaalit on aika kalliita kuten varmaan kaikkialla, teattereista en osaa sanoa mitään ihan varmaa, mutta olen käsittänyt että ne olisivat ennemmin edullisia kuin kalliita jne. Semmoisia ihan pieniä, vanhoja taide-elokuvia tai muuten indiemeininkä näyttäviä elokuvateattereita on myös hirmuisesti.

      Poista
  2. Mahtavaa, että aiot tutustua Kingin kirjoihin! (*Fanityttö hypähtelee riemusta*) Minä olen pistänyt Under the Dome -sarjan tallennukseen, en ole halunnut sitä vielä katsoa kun kirja on lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, tämä lupaa hyvää, sanoisin että 92% kirjoista joista olet blogannut, on vaikuttanut mielestäni heti hyviltä ja mielenkiintoisilta!

      Poista
  3. Villasukan tavoin pompahtelen riemusta... luin muuten juuri Kuvun alla uudestaan, sen sarjan tähden. Ja Kirja On Parempi. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, mahtavaa! Hyvä, nyt on kirja jonka lukemista todella odottaa :).

      Poista
  4. Oijoi, Venetsia on ihana. Meillä oli viime vuonna juurikin Mondon opas mukana ja hyvin toimi.

    Heitin muuten sinulle juuri Kirjahyllyn viemää haasteen... Kurkkaappa lisää blogistani!

    VastaaPoista
  5. Sinähän olet hankkinut vaikka mitä kivaa luettavaa/katseltavaa:)

    Minäkin aloittelen piakkoin Rothin Outolinnun parissa. Odotukset ovat korkealla, sen verran tarinaa on kehuttu ja teinidystopiat kiinnostavat aina, muuta en kirjasta tiedäkään:)

    Hankin taas tälle vuodelle ison kasan virikeseteleitä työpaikan kautta, jotta leffassa tulisi käytyä mahdollisimman useasti. Lähiaikoina olenkin nähnyt Gravityn, Mittyn, Hobitin ja mitäköhän muuta sitä tuli katsastettua ennen joulua... Mutta kaikenlaista mielenkiintoista siellä vaikuttaa menevän melkein jatkuvasti. Täytyy vain aina muistaa silloin tällöin käydä leffateatterin sivuilla katsastamassa tarjontaa, niin muistaa mennäkin eikä jää liput käyttämättä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outolintu ON hyvä! Olen lukenut nyt noin 80 %, ja sitten kävi sellainen ikävä juttu, että Kindle oli pakko laittaa lataukseen, aaaargh... Koska pistoketta ei ole ihan sohvan vieressä, jouduin sitten vaihtamaan kirjaakin. Jatkossa lataan varmasti aina aikaisemmin!

      Poista
  6. Johan nyt! Minäkin olen lähiaikoina miettinyt paljon Mondo-oppaiden ihanuutta. Berliini-opas olisi haussa. Second handina tuntuu tämä uudempi tosin olevan kiven alla.

    Top of the lakeakin on katsottu. Mahtavaa katsoa kerrankin sarjaa, joka sijoittuu toiselle puolelle päivätasaajaa.

    Niin, ja tuo White House Down'kin oli suunnitelmissa katsoa. Nyt olen vain hieman epävarma kun et siitä hyviä arvosteluja antanut. ;)

    Olipa mukava löytää tämä blogi! Kannatti googletella kirjoja ja Berliiniä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi kivasta kommentista :). Ei se White House Down niin huono ollut, lopussa vaan tuli muutama pahempi myötähäpeäkohtaus näyttelijöiden ja dialogia kirjoittaneiden puolesta :D

      Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!