Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

maanantai 8. joulukuuta 2014

Daniel Kahneman - Thinking fast and slow

Kirjan nimi: Thinking, fast and slow
Kirjoittajat: Daniel Kahneman 
Julkaistu: 2011
Sivuja: 511
Mistä minulle: Amazon.com


 

En ole lukenut kovin montaa kirjaa tänä vuonna, mutta painotus on ollut erittäin... Faktapitoinen. Kahnemanin Thinking, fast and slow on ollut yksi kaikkein faktapitoisimmista, ja onhan kirjoittaja saanut Nobelin, joten akateemisen tason pitäisi olla kunnossa. Thinking onkin erinomainen esimerkki kirjasta, jossa tiedettä on popularisoitu niin, että siitä tulee ymmärrettävää, mutta se on kuitenkin vielä selvästi luotettavalla tasolla! 

Kyseessä on siis ajattelun kulttiteos. Lyhyesti: Ihminen on siitä erilainen kuin muut eläimet, että me pystymme ajattelemaan metatasolla, eli tutkimaan omia ajatteluprosessejamme. Juuri siitätässä kirjassa onkin kyse - Kahneman avaa niitä prosesseja, jotka ovat ajattelumme taustalla! Hän selittää, miksi jatkamme tuhoontuomittuja projekteja, epäonnistuvia ihmissuhteita, syömme väärää ruokaa ja unohdamme asioita.

En tiedä, tekeekö omien ajatusten ymmärtäminen kriisitilanteessa tai akuutin vaaran uhatessa niiden tulkitsemisesta yhtään helpompaa (empiiristen kokeideni perusteella sanoisin nyt kuitenkin kyllä), mutta ainakin niistä lukeminen oli äärimmäisen viihdyttävää. Tämä on kuitenkin varsinaista self helpiä sanaparin hyvässä mielessä. Parhaimmillaan tai pahimmillaan se voi muuttaa jopa kuvaa omasta itsestä ja auttaa näkemään aiemmin tehtyjä päätöksiä uudessa valossa. Suorastaan alentaa omaa itseluottamusta ja uskoa omaan objektiiviseen päätöksentekokykyyn.

Kirjaa voisi referoida tolkuttoman paljon ja voisin kerätä siitä paksun nipun esimerkkejä jotka jokaisen tulisi tietää, mutta oikeastaan kehotan vain lukemaan koko kirjan.


Tämän voisi antaa erinomaisesti myös miksi tahansa lahjaksi - joululahjaksi, ylioppilaslahjaksi, valmistujaislahjaksi, synttärilahjaksi... Mielellään paperisena, sillä joihinkin kappaleisiin palaisin mielelläni nopeasti uudelleen ja uudelleen.

2 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta kirjalta, joten täytyykin merkitä ylös. Kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitä, ja suosittelen tämän lukemista oikeasti ihan hillittömän paljon :)

      Poista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!