Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Jonas Jonasson: The Hundred-year-old man who climbed out of the window and disappeared (Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi)

Jonasson on todella osannut nimetä kirjansa uteliaisuutta herättävällä tavalla - ja onnistunut myymään sitä tolkuttoman määrän! Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi on roikkunut jo päälle vuoden jokaisen näkemäni lentokentän kirjakaupan bestseller-listojen kärjessä, ja miehen toisen kirjan, Lukutaidoton joka osasi laskea, huhutaan kasvavan samanlaiseksi menestykseksi.

Luin Satavuotiaan Balin-lomalla mätsäävällä aurinkosohvalla.


Kirja alkaa juuri kuten nimi antaa ymmärtää: Sata vuotta täyttävä Allan ei halua juhlia syntymäpäiväänsä nuivasti vanhainkodissa, vaan päättää avata ikkunan ja kadota.

Pakomatka rahattomana ja satavuotiaana ei tietenkään ole helppo, mutta vie hurjiin seikkailuihin. Tapahtumat muuttuvat yhä uskomattomammiksi ja uskomattomammiksi, mutta kuten olettaa voi, kaikesta selvitään. 

Lukemisen jälkeen mieleen kirjasta jäi aika tavalla mitä odotinkin: Ei ihan kamalasti mitään. Satavuotias on kyllä hauska lukupaketti, jossa karautetaan koomisesti jopa historiallisten tapahtumien läpi yhden paljon kokeneen satavuotiaan näkökulmasta, mutta muutamaa naurunhörähdystä lukuun ottamatta lukukokemus oli vähän - tyhjä. Tunnen olevani melkein pahoillani mielipiteeni puolesta, sillä eihän kirja, jota "kaikki" pitävät kovin hyvänä ja joka satoja tuhansia ja on käännetty kolmellekymmenelle kielelle voi jättää näin latteaa tunnelmaa! Tai ehkä kyse on juuri siitä, helposti isoina paloina nieleskeltävästä viihdekirjasta.

Oletan, että Eläinten syömisestä ja Poika raidallisessa pyjamassa olivat sen verran väkeviä lukukokemuksia, että menee hetki, ennen kuin mikään kirja tuntuu taas miltään. Voivoi, hyvien kirjojen aiheuttamat haavat....

Suosittelenkin tätä loman ensimmäiseksi kirjaksi. Jos tuntuu, että haluat tyhjentää päätä ja olla ajattelematta liikaa, tartu satavuotiaaseen. Älä kuitenkaan odota muuta kuin ajantappoa. 

Lue muita mielipiteitä:
Amman kirjablogi
Kirsin kirjanurkka


3 kommenttia:

  1. Kirjasta en hirmuisesti vaikuttunut, mutta elokuvasta miehen kanssa pidimme :D

    VastaaPoista
  2. Olen tästä kirjasta kuullut ja lukenut useitakin mietteitä. Ei vain ole tullut koskaan sellaista pitääpä lukea -oloa eikä tullut nytkään. Taidanpa skipata suosiolla ainakin toistaiseksi. Kirjoja on niin paljon, että jotain karsintaa on kuitenkin tehtävä. :)

    VastaaPoista
  3. Minä luin tämän ruotsiksi vanhemman tyttäreni vauva-ajan ikikoomassa. Ensinnäkin katsoin kirjan olevan Jonas Gardellin kirjoittama (... :D Jonas mikä Jonas!). Päästyäni yli tuosta pettymyksestä (ja omasta tyhmyydestäni) ajattelin, että kirja olisi kuitenkin mainiota aivot narikkaan -lukemistoa. Niinhän se olikin, kai, mutta ihan hirveän vakuuttunut en ollut. :P Elokuva on vielä katsastamatta, ehkä se kääntäisi kelkkani.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!