Matkailu avartaa, kirjat auttavat saamaan samantapaisia kokemuksia kotonakin

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Feel Berlin ja kuinka hankkiutua hyllymetreistä kirjoja eroon

Kyllä: Berliiniin.  Feel Berlin on kuunneltu viime aikoina aika monta kertaa :).

Huh. Joskus, kun mitään ei tapahdu pitkään aikaan, aika puuroutuu ihmeelliseksi mössöksi. Nyt viikossa on kuitenkin tapahtunut paljon ja joka päivästä muistaa jotain. 

Muuttoaikeet varmistuivat siis itsellenikin vasta vajaa pari viikkoa sitten maanantaina. Juhannusta edeltävällä viikolla irtisanottiinkin työpaikat, asunto, nettiliittymä, sähköt ja muut mahdolliset, tämän viikon alussa tyhjennettiin asunto, vietettiin läksiäisiä (aina hyvä idea päivää ennen poismuuttoa, mutta ainakin läksiäisrekvisiitta oli laatikoiden ja jätesäkkien keskellä kohdallaan ja tuntui varmaan kaikista ihan lähtemiseltä) ja torstaina lensin jo Berliiniin. Ja niin, kaninkin asumisjärjestelyt ovat selkiytymässä :).

Varsinainen muutto tänne on edessä vasta noin kuukauden päästä, mutta sitä ennen pitäisi löytää se paikka, johon muuttaa. 

Tilanne ei näytä toivottomalta ja väliaikaisratkaisukin on jo tarvittaessa löytynyt, mutta jos ihmeen kaupalla joku tietää jonkun joka kaipaa piakkoin tai vaikka vähän myöhemminkin luotettavia vuokralaisia asuntoonsa Berliinissä, yhteyttä saa ottaa mieluiten tietysti heti :). 


Asunnon tyhjennys kolmessa päivässä ei ollut ihan helppo juttu. Toisin kuin aiemmissa muutoissa, nyt ei oikeastaan ollut kyse tavaran siirtelystä paikasta toiseen, vaan maallisen omaisuutensa jakamisesta ja hävittämisestä. 

Kirjablogin lukijoita kiinnostaa varmasti eniten kirjojen kohtalo, joten avaan sitä tarkemmin. Lähtötilanteena oli siis x kappaletta kirjoja. En laskenut niitä koskaan, en tiennyt niiden hyllymetrejä mutta paljon niitä oli. Niitä löytyi kirjahyllystä kahdesta peräkkäisestä rivistä, aika paljon Lundiasta, jäjttimäinen pino naulakkosyvennyksen alta ja ihan hirveästi yöpöydän vierestä. 

Olisi tietysti voinut olla kiva säästää vaikka kaikki kirjat siihen asti kunnes taas joskus muutamme Suomeen, mutta koska oli selvää, että tähän muuttoon ne eivät pääsisi mukaan ja kenellekään ei ole rajattomasti säilytystilaa, kun paljon muutakin säästettävää olisi, päätin kylmästi irtautua melkein kaikista. 

Ihan ensin valitsin itselleni mukaan otettavaksi tai säilöön muutaman kirjan. Myöhemmin tämä määrä tietysti paisui, ja lopputulos on ihan rehellisesti ehkä jota kuinkin 20.
 
Ensimmäisen tuhokierroksen tein lahjoituksin. Sain upotettua kirjoja kokonaiset neljä tai viisi isoa kauppakassia työkavereille. Valitsin lähimmistä työkavereista jokaiselle 1-2 mielestäni juuri heille sopivaa kesäkirjaa. Valinta meni ainakin joidenkin kohdalla ihan nappiin, koska yksikin kaveri paljasti ostaneensa hänelle antamani kirjan juuri edellisenä viikonloppuna...

Toinen kirjojen hävitys pidettiin läksiäisissä. Kaikki vieraat ohjeistettiin ottamaan kirjahyllyistä kaikki mahdollinen heidän mielestään mielenkiintoinen mukaansa, ja osa pyysi vielä konsultointia siitä, mitkä kirjat heitä voisivat erityisesti kiinnostaa. Vieraille oli luonnollisesti varattu riittävästi muovikasseja kirjojen pois kuljettamiseen juhlapaikalta. 

Viimeiseksi toivomani mutta loppujen lopuksi toiseksi viimeinen vaihe olikin sitten jäljelle jääneiden kirjojen vieminen paikalliseen antikvariaattiin. Kirjoja vastaan olisin saanut valita uusia kirjoja, mutta homman pointti olisi kadonnut tässä vaiheessa täysin, varsinkin kun en ollut lukenut edes kaikkia pois antamiani kirjoja. 

Antikvariaatille eivät kuitenkaan kelvanneet kirjaston poistokirjat eikä joku kuluneen näköinen englannin kielinen pokkari, ja ne joutuivat kylmästi jätekatokseen. En tiedä, olisiko kierrätyskeskus huolinut niitä, mutta tietenkin se, joka ottaa myös kirjoja vastaan, oli meidän asunnontyhjennyksemme aikaan kiinni oman muuttonsa vuoksi. 

Mitä tästä opimme... Kirjastokortti pitää hankkia myös täällä. En osta enää hirveästi kirjoja ennen kuin tiedän viettäväni jossain vähän pidempään. Ostamani kirjat luen heti ja laitan nopeammin kiertoon tai lainailen niitä muita lukukappaleita vastaan. 

Läksiäisissä sain muuten yhden erityisen osuvan lahjan: Työkaverit organisoivat 100 euron lahjakortin valitsemaani e-kirjakauppaan :). Amazon.comin -lahjakortti onkin jo tupsahtanut sähköpostiin, joten pian pääsen latailemaan uutta lukemista jonka loppuhävityksestä ei ole huolta :). 

12 kommenttia:

 1. Voihan kääk, mitä uutisia! :O Hienosti olit järjestänyt kirjojen massa-adoption! Toivottavasti blogisi jatkaa täällä ihan tutussa osoitteessa kuitenkin. :)

  VastaaPoista
 2. Samaa sanon kuin Marjis - toivottavasti jatkat bloggausta vaikka elämänmuutos aiheuttaisi katkoja. Berliini on hieno kaupunki...

  Tuo kirjahyllyn tyhjennys oli fiksusti hoidettu. :-)

  VastaaPoista
 3. Voi ihanuus! Miekin niin haluaisin muuttaa Berliiniin, suunnittelemmekin että ehkä ensi kesänä olisi mahdollista irrottautua Suomesta kolmeksi-neljäksi kuukaudeksi. Jurin sisko asuu jo siellä ja tiedän parin muun, jotka ovat muuttamassa myös sinne. Berliini on unelmieni kaupunki!

  Tsemppiä uuteen vaiheeseen, oli jännitysnäytelmää lukea tämä, mitä kirjoillesi kävi. :D

  VastaaPoista
 4. Hurjan upeita uutisia, pnneksi olkoon! Ja hyvä että kirjat löysivät myös uusia koteja. Berliini kuulostaa ihanalta kaupungilta, itse en ole vielä ehtinyt.

  Minäkin toivon Berliinin-kuulumisia!

  VastaaPoista
 5. marjis: No massa-adoptio tosiaan! Olen lieventänyt luopumisen tuskaa käymällä silittämässä kirjakauppojen kirjoja asuntonäyttöjen välissä :D. Ja joo eiköhän tässä(kin) osoitteessa jatketa :)

  Booksy: En ole ainakaan kokonaan lopettamassa! Ja kyllä onneksi kirjoja näyttäisi olevan täälläkin :).

  Hanna: No miula on silleen hassusti, että en mitenkään superpaljon osannut haluta just Berliiniin, ihan supermahtava työpaikka vaan sattu löytymään täältä (mikä on tosi koomista, koska oon sittemmin lukenut paljon juttuja siitä, miten huono työtilanne täällä on noin muuten). Kaupungista oli kyllä hyvä kuva lomailun perusteella ja nyt oon kyllä jo aivan ihastunut :D.

  Linnea: Kiitos, joo, oon kyllä ihan innoissani :). Kyllä tänne kannattaa ehdottomasti etsiä, ja pian on myös paikallisoppaan saamisen mahdollisuus!

  VastaaPoista
 6. Hurjalla tahdilla toteutettu muutto-kirjanhävitysprojekti :)

  Toivottavasti tosiaan jatkat blogin pitämistä maiseman vaihdoksesta huolimatta :)

  VastaaPoista
 7. komppaan muita, oli tosiaan jännittävää lukea, miten kirja-asiat suttaantuivat nopealla muuttotahdilla:)

  hauskoja hetkiä berliiniin!:)

  VastaaPoista
 8. Vau, ihan mahtavia uutisia! En ole ehtinyt lukea blogiasi - enkä mitään muitakaan blogeja - kunnolla kuukausiin, joten tämä tuli ihan yllärinä. :) Paljon onnea matkaan, Berliini on kyllä niin ihana kaupunki, että mielellään näkisin itsenikin siellä joskus asumassa!

  VastaaPoista
 9. Vau missä tahdissa olette päässeet tavarasta eroon!

  Onnea matkaan Berliiniin! :-)

  VastaaPoista
 10. Villasukka: Kiitos! Ja kyllä jatkuu, kunhan kaikesta tästä hässäkästä selviää :)

  Sonja: Kiitos!

  Ioanna: Kiitos, toivottavasti sinullakin alkaa taas aika riittää blogille :). Ilmoittele jos olet joskus Berliinissä käymässä!

  Reeta Karoliina: Pakko on paras motivoija vai miten se menikään :)

  VastaaPoista
 11. Ilmoittelen! :) Jossain vaiheessa varmasti tulenkin käymään siellä, koska olen hyvälle ystävälle, joka siellä asustaa, näin luvannut. Ja Berliini on niin lähellä kuitenkin - helppo ja halpa lähteä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, se julkaistaan pian!